Zo kies je de groenste kerstboom

Jmlawlor, Flickr.com
Jmlawlor, Flickr.com

Kerst en kerstbomen lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo onlosmakelijk, dat er jaarlijks bijna 100 miljoen kerstbomen geproduceerd worden. In de Verenigde Staten zijn dat er zo’n 36 miljoen, in Europa tussen de 50 en 60 miljoen. Dat lijkt niet zo goed voor het milieu, want zorgen bomen niet voor gezonde lucht? De schade valt mee als je kiest voor een echte groene kerstboom. En dat kan zo.

Neem geen boom
De groenste optie is natuurlijk helemaal geen boom nemen. Is dat niet haalbaar, dan kun je overwegen om buiten een boom te versieren. Haal na de kerst de slingers en lampjes er weer uit en kan de boom gewoon blijven staan, zonder kans op een vroegtijdige dood.

Ga voor echt
Wie toch graag gezellig binnen rond een boom wil zitten, kan het beste voor een echte boom kiezen. Veel echte kerstbomen worden namelijk speciaal voor de kerstdagen geplant en dragen dus niet bij aan ontbossing. Nepkerstbomen klinken milieuvriendelijker, omdat ze elk jaar weer gebruikt worden. Meestal worden ze echter gemaakt van vervuilend PVC en duurt het na afvoer letterlijk nog eeuwen voor ze helemaal afgebroken zijn. Wil je toch graag een kunstboom, zoek er dan een uit die gemaakt is van gerecyclede materialen en uit Nederland komt.

Kies een kluit
Echte kerstbomen zijn verkrijgbaar met en zonder kluit. Kies altijd een boom met kluit. Kerstbomen met kluit zijn na de feestdagen weer buiten te planten en werken zo weer mee tegen de opwarming van de aarde. Het overplanten hoeft niet altijd in de eigen tuin; je kunt ook kijken of je je boom in de buurt kwijt kunt. Als je geen boom met kluit wilt, gebruik de boom dan na de kerst als brandhout of maak er compost van.

Bronnen: The Daily Green, Treehugger

Lees ook:
Sint stelt jongeren teleur met smerige mobieltjes
10 tips voor duurzame cadeaus voor de feestdagen
Stop de plastic soep

7 reacties op “Zo kies je de groenste kerstboom”

  1. Pingback: Optimistisch de crisis door met deze anti-stress tips - hetkanWEL

  2. @Martijn Nog beter: doe het allebei. Ik denk dat de groene economie met grote én kleine stappen komt. Kleine stapjes kunnen viraal worden, zodat op een gegeven moment grote veranderingen komen. Denk bijvoorbeeld aan kleding: doordat steeds meer mensen duurzaamheid belangrijk vinden in hun kledingkeuze, gaan ook grote bedrijven daar aandacht aan besteden. Zoiets kan ook gebeuren bij kerstbomen.

  3. Als je werkelijk 'groen'bezig wilt zijn moet je niet druk maken over kerstbomen. Dit is slechts een fractie van een druppel op de spreekwoordelijke gloeiende plaat. Beter kunnen we ons bezig houden met vervuiling die we dagelijks 'toevoegen' aan de atmosfeer zoals: massaal autogebruik, onnodig energiegebruik (wat dacht je bi van de heaters en airco's in winkels icm openstaande winkeldeuren), verspilling van grondstoffen, de toename van onze afvalberg etc etc. Tuurlijk helpen alle beetjes, maar laten we ons eerst met de grote vervuilende bronnen bezighouden.

  4. Het lijkt me juist erg goed, een kerstboom. CO2 opslag, als je hem inderdaad maar niet opstookt! Zet hem in je tuin, of verwerk hem tot compost.

Reacties zijn uitgeschakeld.