Zo kies je gemakkelijk gezond in de supermarkt

Brood
Bron: Pete Reed (Flickr.com)

Als je de supermarkt in loopt, word je gebombardeerd met producten die zogenaamd 100% natuurlijk zijn, of die de darmflora stimuleren. Maar hoe weet je nou welke verpakte voedingsmiddelen gezond zijn en welke juist niet? Met deze tips kies jij voor de meest gezonde versie.
Ontbijtgranen
Kijk op de voedingswaardetabel en kies voor ontbijtgranen met tenminste 5 gram vezels per portie. Let er ook op dat één portie minder dan 12 gram suiker bevat. De enige gezonde suikers in ontbijtgranen komen van gedroogd fruit en niet van honing of fructose siroop.
Brood
Koop brood dat niet meer dan 100 calorieën en 150 milligram natrium per plakje bevat. Ook moet er tenminste 3 gram vezels in zitten, want niet alle tarwebrood is gezond. Wanneer er wordt gezegd dat er volkoren meel is gebruikt, betekent dit niet dat het ook 100% volkoren is. Koop liever brood met het label 100% volkoren granen.
Snackrepen
Een lekkere én gezonde snackreep bevat tenminste 5 gram eiwit en 3 gram vezels. Beperk jezelf tot maximaal 10 gram vet per reep, waarvan maximaal 1 gram verzadigd. Daarbij is vet van noten de beste vorm in een snackreep.
Magnetronmaaltijden
Zelfs als er op de verpakking staat dat de maaltijd weinig calorieën bevat, zit er vaak nog 30% meer dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid natrium in. Bekijk per merk en maaltijd hoeveel zout er in zit en maak op basis daarvan jouw keuze. Streef er ook naar dat er tenminste 10 gram eiwit in de maaltijd zit.
Bevroren groenten
Als je geen tijd hebt om elke dag verse groente te kopen, kan diepvriesgroente een uitkomst zijn. Kies producten die geen saus bevatten. Je kunt beter zelf een saus maken, of helemaal geen saus bij de groente eten. Houd je van de extra smaak dat een saus de groente geeft, strooi er dan Parmezaanse kaas overheen.
Rijst en pasta
Kies voor rijst en pasta die rijk aan vezels zijn. Bij pasta is dat 100%. Bruine rijst heeft niet zo veel vezels, maar wel meer dan witte rijst. Ideaal is minstens 7 gram vezels per portie. Maar voor je teveel eet, controleer dan de grootte van de portie. Pasta zet uit als je kookt, dus een ons deegwaren heeft meer vezels en calorieën dan een gram gekookte pasta. Let bij aankoop ook op het zoutgehalte van het product.
Slasaus
Bijna alle porties dressing die als dressing worden gebruikt, zijn twee eetlepels. Let bij aankoop bij de dressing dus het aantal calorieën per portie. Als het 50 calorieën of minder bevat, zit je goed. Geef ook voorkeur aan een dressing gemaakt van olijfolie in plaats van mayonaise. Aan de laatste wordt namelijk onnodig extra suiker toegevoegd.
Smartphone app
Wil je nog meer weten over wat de meest verantwoorde keuze is voor de beste prijs? De nieuwste app, Boodschapp, biedt duidelijkheid.Hiermee kun je van meer dan 3600 producten zien hoe gezond ze zijn en of ze een keurmerk voor duurzaamheid hebben.
Bron: Health.com
Lees ook
Stijlvolle alternatieven voor plastic in de keukenBewust consumeren dankzij de smartphoneEcofabulous shoppen kan nu!

1 gedachte over “Zo kies je gemakkelijk gezond in de supermarkt”

  1. En nog gezonder: GEEN magnetronmaaltijden meer kopen! De magnetron is buitengewoon schadelijk, google er maar eens op. Als je iets voor je gezondheid wilt doen: doe de magnetron de deur uit! Je lijf is je dankbaar!

Reacties zijn gesloten.