Zo kies je voordelig groene stroom bij Nederlandse energieleveranciers

5452837483 2D4F60Ea2E Q
Foto: Sca, Flickr

(Gesponsord partnerblog) Wanneer je een keuze maakt voor een energieleverancier let je natuurlijk niet alleen op het type stroom, maar ook op de prijs. Groene stroom is belangrijk, maar daarbij wil je wel je portemonnee in de gaten houden. Voor jou als consument is groene stroom meestal even duur als grijze stroom. Hoewel groene stroom wel duurder is om op te wekken, betaal jij niet meer. Dat komt door subsidies van de overheden, die graag willen dat we massaal voor groene stroom gaan.
Dat willen wij natuurlijk ook, dus daarom vind je hier tips hoe je zo voordelig mogelijk kiest voor groene stroom bij grote Nederlandse leveranciers.
Wat is nou precies groen en wat niet? Groene stroom wordt opgewekt met biomassa-installaties, zonnecollectoren, windmolens en waterkrachtcentrales. De grijze stroom komt van kolencentrales, gascentrales en kernreactoren.
Het is niet moeilijk om te bedenken dat groene stroom over het algemeen een stuk duurzamer is, maar voor de toekomst scheelt het veel waar je voor kiest. Want hoewel het stoken van biomassa CO2-neutraal is, voegt het weinig toe aan de totale ontwikkeling van groene stroom. Wie echt wil investeren in meer groene energie, kiest voor stroom uit wind, water en zon.
Op het gebied van groene stroom heb je heel veel keuze, hieronder een toelichting op drie bekende leveranciers, in samenwerking met Uitmetkorting.nl.
EON energie is een grote energieleverancier die de laatste jaren erg druk bezig is met groen en duurzaamheid. De maatschappij investeert in verdere ontwikkeling van duurzame oplossingen, zoals biomassa, zonne- en windenergie en waterkrachtcentrales. EON bouwt op dit moment aan het grootste windmolenpark ter wereld voor de kust van Engeland.
EON heeft daarnaast nog een aantrekkelijke aanbieding, om écht duurzaam stroom te gebruiken. Het bedrijf helpt je namelijk graag bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Op je eigen dak. Je hebt de keuze uit diverse pakketten, met 6, 8 of 10 zonnepanelen. Hiermee wek je je eigen stroom op, die je direct gebruikt of tegen vergoeding teruglevert aan EON. In oktober, november en december betaal je bovendien niet voor de installatie. Dat is extra voordelig.
De naam Oxxio energie heb je waarschijnlijk al een paar keer langs zien komen op televisie. Vooral het Oxxio Bewust-pakket is heel aantrekkelijk als je graag helemaal groen wil. Met dit energiepakket ontvang je namelijk 100% Nederlandse windstroom, zoals ze zelf zeggen. De stroom komt onder andere van een windmolenpark op de Noordzee en is officieel bestempeld als klimaatvriendelijk. Met het Oxxio Bewust-pakket ontvang je ook CO2-bewust gas. Dit gas is niet groen opgewekt, maar wordt gecompenseerd door investeringen in duurzame energieprojecten.
En ook als je graag bij een oude vertrouwde leverancier blijft voor je energie, heb je de mogelijkheid om voordelig voor groen te kiezen. Bij Essent energie bijvoorbeeld. Is het Stroom & Gas Groenpakket een goede optie. In dit pakket krijg je stroom die opgewekt wordt uit wind, zon, water en biomassa en voor 80% uit Nederland komt. Voor een kleine meerprijs per m3 ontvang je ook CO2-neutraal gas. Dit werkt op dezelfde manier als bij Oxxio, waarbij de uitstoot bij de opwekking gecompenseerd wordt door financiering van duurzame energieprojecten.
Keuze genoeg dus, of je nu kiest voor een bekende, of relatief onbekende voordelige naam.