Ken je dat? Je zit ’s ochtends vroeg op de fiets en denkt: dit was het moment, ik had voor het eerst dit jaar mijn handschoenen aan moeten doen. Het is winter, of in ieder geval voelt het zo. Je handen zijn rood van de kou en je mist een sjaal om je nek. Met deze lifehacks worden de wintermaanden een stukje makkelijker én warmer.
Nooit meer koude voeten
Ze zeggen weleens: zolang je koude voeten hebt, krijg je het niet meer warm. Waar of niet waar: je kunt koude klompjes voorkomen. Knip uit een wollen kleed twee zooltjes en doe deze in je schoenen. Resultaat: je kunt eindeloos banjeren in de sneeuw zonder ijzige tenen.
Nooit meer vloeken tegen de nog te krabben voorruit
Wat zou het heerlijk zijn als je elke werkdag 5 minuten langer kan blijven liggen, omdat je de ruit niet hoeft te krabben. Raad eens: het kan! Meng drie delen azijn en één deel water bij elkaar en smeer daarmee de voorruit in. Dan kun jij de volgende ochtend nog een keertje extra omdraaien.
Ga tocht te lijf
Niets vervelender dan kou in huis. Wat denk je van een fris windje onder de deur door? Brrrr. Dat kun je gemakkelijk oplossen door pijpisolatie onder je deur te plaatsen. Daar word je een stuk warmer van.
Wat moet je zonder bubbeltjesplastic
Ramen met enkelglas kunnen ook zorgen voor tocht, maar bubbeltjesplastic biedt een uitkomst. Spray het raam nat met water en plak het plastic met de bubbeltjeskant tegen het raam. Het bespaart energiekosten en je zit niet langer rillend op de bank.
Waar een oude sok goed voor is…
In het kader van hergebruik: heb je een sok met een gaatje of ben je uitgekeken op je sokken? Schuif ze om de ruitenwissers van je auto. Het ziet er misschien gek uit, maar jij bent wél mooi de enige in de straat zonder bevroren ruitenwissers.
Lekker laten druipen
Je kent het wel: je hebt een stuk gewandeld door de sneeuw of regen en bij binnenkomst doe je gauw je laarzen uit. Een halfuur later zie je een plasje water liggen in de gang. Ai, niet goed voor de vloer. Oplossing? Maak je eigen afdruiprek. Je hebt een dienblad nodig van blik en een stapel stenen. Zet daar in het vervolg je laarzen op en voorkom de volgende keer een natte vloer.
Dikke gordijnen zijn van levensbelang
Gordijnen kunnen je helpen jouw huis te isoleren. Heb je dunne gordijntjes? Niet getreurd! Bevestig een douchegordijn of zelfs een fleecedeken aan je al hangende gordijn en de kou blijft voorgoed buiten.
Nooit meer glijpartijen in de tuin
Stel: het heeft gesneeuwd. Wie niet uit wil glijden, veegt de sneeuw zo goed mogelijk weg en maakt een pad. Eén probleempje: de volgende dag is dat dunne laagje sneeuw dat er nog lag gewoon weer bevroren. Hartstikke glad dus. Om een bevroren ijslaag in de tuin te voorkomen kun je een mengsel maken van 1 theelepel afwasmiddel, 1 eetlepel alcohol en ½-1 liter water. Gooi dit over het gecreëerde pad en jij maakt geen uitglijder meer.
Te laat op je werk? Een bevroren fietsslot is geen excuus meer
Sta jij ook soms stiekem te vloeken als je erachter komt dat je fietsslot is bevroren? Met dit trucje is die irritatie van korte duur. Maak je sleutel warm met een aansteker óf smeer ‘m in met spierbalsem. Binnen een half minuutje spring je op de fiets naar je werk, en ben je op tijd.
Altijd handig: een extra setje wanten
Ik weet zeker dat veel mensen dagelijks in blinde paniek op zoek zijn naar hun warme handschoenen. Voor diegenen is het slim om zelf een extra setje wanten te maken. Gebruik daarvoor een oude trui. Knip daar vier stukken uit (let op de duim!) en naai deze in twee paren aan elkaar. Voila!
Bron: zelfmaakideetjes.nl
7 gedachten over “Zo kom jij de winter makkelijk en warm door”
Geen goed idee om alles maar dicht te kitten zo stik je.
Gember. Je kunt bijvoorbeeld je voeten dompelen in een teil warm water met gemberpoeder erin. Ikzelf maak in zulke gevallen gemberthee (stukje gember of geraspte gember in een kop heet water). Ik doe er wel palmsuiker bij want dat vind ik lekkerder.
Over koude voeten en handen gesproken… In Noorwegen of Zweden zeggen ze “als je koude voeten hebt moet je een muts opzetten”. Als bergwandelgids die bij -38 C heeft gekampeerd kan ik er een beetje over oordelen.
Het werkt al volgt. In rust wekt het menselijk lichaam in de cellen samen ca. 75 Watt warmte op – bij bewegen komt daat een paar honderd Watt bij. Het lichaam moet bij toenemende koude prioriteiten stellen waar deze waarmte naar toe moet (via de bloedsomloop). Het “belangrijkste” lichaamsdeel is het hoofd met de hersenen. Als er warmte over is gaat dat naar de romp (hart, longen en andere organen). Als er dan nog warmte over is gaat dat naar de armen en handen en naar de benen en voeten. Als je dus een muts draagt wordt je hoofd en hersenen dus opgewarmd tot je hersenen ca 37 C zijn, daarna wordt de toevoer verminderd – als er een muts gedragen wordt! Als er geen muts gedragen wordt verlies je tot wel 70% van je totale lichaamswarmte via je hoofd (zonder muts)!
Het dragen van wanten of handschoenen is ook belangrijk. Met bevroren vingers ben je binnen een dag ten dode opgeschreven. Denk maar eens na hoe je een plasje doet zonder je rits open te kunnen doen 😉
Gebruik zelf vitamine D en heb daardoor geen last meer van witte vingers en heb het sowieso warmer. De yogadocente had een paar keer een actievere vorm van yoga gedaan. In het begin wat frisjes met de verwarming uit maar dat was wel nodig want daarna kreeg je het loeiwarm. Ben toch al veel in beweging en dat scheelt.
Wat weer niet helpt is een slecht geïsoleerd huis. Ze zeggen dat een nieuwbouwhuis goed geïsoleerd is maar waarom waai ik dan m’n hempie uit? De woningbouw had wel de hendels van de ramen (ja allemaal dubbel glas) wat strakker afgesteld maar dat helpt niet afdoende. Volgens diegene is het tochtband nog goed maar het blijft wel plat als je het raam open doet. En die roosters zijn zó afgesteld dat als ze dicht zijn ze eigenlijk niet dicht zijn. Dan waait er nog wind doorheen. Die bij m’n bed heb ik dan ook maar dichtgeplakt. Niet echt de bedoeling maar anders waai ik m’n bedje nog uit.
Misschien toch maar ff naar de big Bazaar voor wat kinderklei om de ramen tochtvrij te maken voor de winter.
DAT vind ik nou ook een goed idee, kinderklei. Bij mij tocht het ook als een gekke bij de hendels van het raam. Plak er altijd stroken breed plakband op! Zit met mijn pc-kast naast dat raam, met koude handen..
Van oude truien kun je van alles maken. Ja, ook inlegzooltjes en wanten. Voor die laatste is het wel handig als je een goed patroon hebt (dat staat er hier helaas niet bij). Maar ook een muts of ‘hoodie’ (capuchon met kraag eraan) bijvoorbeeld. Of een deken van een aantal vierkante lappen uit verschillende truien, als lappendeken aaneen gezet.
Voordat je de schaar in de trui zet: eerst met de naaimachine wat stiklijnen maken aan weerszijden van de kniplijn. Zo rafelt het niet uit. Je kunt de stukken zo aan elkaar naaien, maar ook mooi afwerken met omhaakte randjes. Dan wordt het pas echt ‘upcycling’!
Wat een goede tips!
Reacties zijn gesloten.