Zo komt plastic uit de oceaan op jouw bord terecht

&Quot;Garbage Beach&Quot; In Maleisië. Voorbeeld Van De Plastic Soep In De Stille Oceaan. Foto: Epsos.de, Flickr.
“Garbage Beach” In Maleisië. Voorbeeld Van De Plastic Soep In De Stille Oceaan. Foto: Epsos.de, Flickr.
Van maandag 9 juni tot zondag 15 juni is het ‘Zero plastic week’. De bedoeling van deze week is dat zoveel mogelijk mensen geen nieuw plastic gebruiken. Op deze manier proberen de organisatoren aandacht te vestigen op de impact die plastic heeft op het milieu. De week sluit aan op de World Ocean dag op 8 juni, waar het onder andere gaat over de plastic soep.

Plastic soep is een term voor de vervuiling van onze zeeën met plastic. Plastic dat in de oceaan terecht komt vergaat bijna niet, maar valt in steeds kleinere stukjes uit elkaar. Een steeds groter deel van onze oceanen wordt hierdoor een soep van microplastics. Dieren in de zee krijgen deze stukjes plastic weer binnen. En voor je het weet koop je bij de visboer die plastic zak van vorige maand terug in de vorm van vis. Een portie mosselen kan bijvoorbeeld al snel 100 tot 300 stukjes plastic bevatten. Naast dat veel zeedieren dood gaan aan deze microplastics, kan het op deze manier ook ons voedsel ernstig verontreinigen.

Daarnaast zorgen microplastics ervoor dat bijvoorbeeld plankton, wanneer het deze stukjes plastic inneemt, minder zuurstof op kan wekken dan normaal. Aangezien meer dan 70% van de aarde bedekt is met zee, en het grootste deel van de zuurstof op aarde hiervandaan komt, is ook dit zeer zorgwekkend.

Zero plastic week wil iets doen tegen de plastic soep. Door zo veel mogelijk mensen te inspireren om een week lang geen nieuw plastic meer te gebruiken, en mensen te leren hoe ze minder plastic kunnen verbruiken in het dagelijks leven hopen ze iets te kunnen doen aan het probleem.

Bekijk hier de website van het initiatief

Voor wie zelf iets wil doen aan het plastic-overschot, hetkanWel blogger Emily Lowe van Leven zonder afval, geeft hier vijf tips om de hoeveelheid afval die je verbruikt drastisch terug te dringen.

Bron: seafirstfoundation plasticsoupfoundation

Lees ook
Ecover lanceert eerste fles gemaakt van plastic afval uit zee
[adrotate group=”2″]
Experttip voor iedereen die een hekel heeft aan plastic

2 gedachten over “Zo komt plastic uit de oceaan op jouw bord terecht”

  1. Laat de regering hier wat aan doen, bijv plastic zakken meteen verbieden. Maar nee, de politiek is verdeeld, kijkt toe en doet eigenlijk niets. Behalve belasting innen dan. Vinden ze het nog gek dat er steeds minder mensen gaan stemmen.

  2. Pingback: Zo komt plastic uit de oceaan op jouw bord terecht: | Nieuwe Aarde

Reacties zijn gesloten.