We hebben er allemaal wel eens last van: te weinig energie. Alles kost dan veel meer moeite en aan het einde van de dag, na het werk, voelen we ons helemaal uitgeblust. Hoewel vermoeidheid een symptoom kan zijn van een onderliggende aandoening of ziekte, is de levensstijl vaak de boosdoener. Stress, ongezonde voeding en weinig ontspanning zijn belangrijkste veroorzakers. We geven je een aantal tips waardoor je binnen enkele weken weer meer energie krijgt.
1. Blijf weg van suiker
Voeding speelt een belangrijke rol bij vermoeidheid. Sommige mensen denken dat ze suikerrijke voeding moeten eten om snel meer energie te krijgen. Dit werkt echter maar tijdelijk. De waarheid is, dat suiker juist een grote energievreter is. Door het eten van suiker stijgt de bloedglucose. Hierdoor gaat je lichaam veel insuline aanmaken en krijg je energie. Omdat er veel insuline is aangemaakt, daalt je bloedglucose ook weer snel. Hierdoor kom je twee uur na het eten van suikerrijke voeding in een energiedip, waardoor je weer suikerrijke voeding gaat eten et cetera. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.
Voor meer energie werkt het beter om je bloedsuikerspiegel juist zo stabiel mogelijk te houden. Dit doe je door geen of weinig suiker te eten. Hetzelfde geldt voor geraffineerde koolhydraten, omdat die hetzelfde effect hebben als toegevoegde suikers. Vervang daarom een aantal koolhydraatrijke voedingsmiddelen door koolhydraatarme producten en let op het type koolhydraten wat je eet.
2. Eet om te voeden
Je lichaam maakt energie aan in de mitochondriën. Deze energiefabriekjes maken brandstof in de vorm van ATP. Hiervoor heeft het lichaam allerlei voedingsstoffen nodig. Denk daarbij aan de B-vitamines, magnesium, mangaan, omega 3 vetzuren, vitamine C, vitamine E en aminozuren. Om er zeker van te zijn dat het lichaam voldoende voedingstoffen binnenkrijgt, om efficiënt energie aan te kunnen maken, is een gezond en gevarieerd dieet nodig.
Eet zoveel mogelijk onbewerkt voedsel. Bewerkt voedsel is namelijk een belasting voor het lichaam. Er zitten lichaamsvreemde stoffen in zoals conserveermiddelen, kleurstoffen, geurstoffen en smaakstoffen en die zijn een vorm van stress voor het lichaam. Het vreet energie om deze stoffen allemaal af te kunnen voeren.
3. Beweeg meer
Als je moe bent dan ben je vaak instinctief geneigd om het rustig aan te doen. Bij veel mensen vertaalt dit zich naar het voor de tv hangen en het bingewatchen van je favoriete series. Maar als je meer energie wilt krijgen dan zal je juist meer moeten bewegen door te wandelen of te sporten. Hierdoor neemt het aantal rode bloedlichamen toe en wordt het hart sterker. Je kan dan meer zuurstof door het lichaam pompen en alle cellen beter van zuurstof voorzien. Dit geeft energie.
Door te gaan sporten worden de spieren sterker en groter. Hierdoor neemt het aantal mitochondriën in de spieren toe. Door deze toename beschik je over meer energiefabriekjes en zal je de dagelijkse dingen beter aan kunnen. Krachttraining is daarom een zeer geschikt om meer energie te krijgen. Als je aan krachttraining gaat doen dan is het belangrijk dat je meer eiwitten gaat eten. Dit helpt om de spieren te laten herstellen en groeien. Als je hard traint dan heb je dagelijks 2 gram eiwitten voor iedere kilo lichaamsgewicht nodig.
Bij cardio is de toename in spieren minder dan bij krachttraining, maar daar staat tegenover dat het hart en de longen meer capaciteit krijgen. Idealiter wissel je krachttrainingen af met cardio, zodat je het lichaam in optimale conditie brengt.
4. Slaap voldoende
Het is echt belangrijk dat je 7 tot 8 uur per nacht slaapt, ook al heb je het idee dat je minder slaap nodig hebt. Onvoldoende slaap is een vorm van stress voor het lichaam. Als je chronisch te weinig slaapt dan zal dit een negatief effect hebben op de hormoonhuishouding. Heb je slaapproblemen? Dan is het een goed idee om deze aan te pakken door het bijvoorbeeld met je huisarts te bespreken. Deze kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist.
5. Verminder stress
Veel mensen die gestrest zijn, voelen zich ook moe. Zowel lichamelijk als geestelijk. Hierdoor kan je concentratieproblemen krijgen of kan het moeilijk zijn om voortrazende gedachten te stoppen.
Stress kan je soms wegnemen door de bron aan te pakken, door bijvoorbeeld collega’s om hulp te vragen of een bepaald project uit handen te geven. Helaas gaat dit niet altijd. Het is dan zaak om tegenover inspanning ook genoeg ontspanning te zetten. Meditatie, mindfulness of yoga kunnen daarbij helpen.
6. Stop met ongezonde gewoonten
Drink je vaak alcohol of rook je? Dan bestaat er een goede kans dat dit de vermoeidheid veroorzaakt. Het loont dan ook om te stoppen met roken en om minder te gaan drinken. Het teer in sigaretten zorgt ervoor dat de capaciteit van de longen afneemt. Hierdoor kan er minder zuurstof door het lichaam getransporteerd worden, waardoor je een moe gevoel krijgt. Als het stoppen met roken niet lukt dan kan je via de huisarts hier hulp bij krijgen.
Als je alcohol drinkt dan kan het makkelijker zijn om in slaap te vallen, maar de kwaliteit van de slaap zal een stuk minder zijn. Drink je regelmatig dan betekent dit dat je nog maar zelden een goede nachtrust krijgt. Als je toch wilt drinken, drink dan met mate en niet voor het slapen gaan.
Wat zijn jouw tips om meer energie te krijgen? Laat het ons weten door hieronder een reactie te plaatsen.
8 gedachten over “6 tips: zo krijg je meer energie”
I like this web site so much, saved to fav. “I don’t care what is written about me so long as it isn’t true.” by Dorothy Parker.
I saw a lot of website but I conceive this one has got something extra in it in it
I like this blog so much, saved to bookmarks.
I see something really special in this web site.
I like this web site its a master peace ! Glad I found this on google .
It’s a shame you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this brilliant blog! I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will talk about this website with my Facebook group. Chat soon!
Ik heb het artikel uitgeprint en aandachtig bestudeerd. Over suiker ben ik nog niet uit wat het beste is, want een tekort aan suiker in het bloed (lage bloedsuiker) leidt direct tot slapte, zwakte, slaperigheid, gebrek aan energie, etc. Dus dat moet sowieso worden voorkomen.
Langzame suikers (complexe koolhydraten) zullen zeker gezonder zijn en voor de lange termijn energie leveren. Maar ik kan me ook situaties indenken waarbij snelle suikers (bijv. de suikers in een candybar, mars, snickers, etc.) nodig zijn, wanneer je bloedsuiker te laag is en deze snel moet worden hersteld. Immers, snelle suikers worden snel verwerkt en leveren dus snel energie.
Verder lijkt het mij van het grootste belang om voldoende voeding binnen te krijgen, want bij een gebrek aan koolhydraten of calorieen, ontstaat er sowieso een energietekort.
Suiker blijf ik een lastige kwestie vinden. Teveel suiker is niet goed, maar het is en blijft 1 van de primaire leveranciers voor het produceren van energie. Ik vind suiker een zeer lastig onderwerp en heb vannacht nog een paar Youtube video’s bekeken hierover, waarin eigenlijk ook geen eenduidig beeld te verkrijgen is. De meningen lopen uiteen.
Met vriendelijke groet,
Robbert Haaksbergen
Vlak na het opstaan, een 50-tal minuutjes yoga, stevige of minder stevige, iets langere duurtijd, iets kortere duurtijd, bepaald de kwaliteit van mijn dag. Heb ik geen yoga gedaan, dan wil de dag niet vlotten zoals ik het graag heb… lees dan heb ik minder energie…
Reacties zijn gesloten.