Zo krijg je vitamine D binnen: met zongedroogde paddenstoelen

Door in de zon te liggen of te lopen maak je Vitamine D aan. Vitamine D beschermt je lijf tegen veel ziektes, zoals kanker, en versterkt je immuunsysteem. Als je te weinig in de zon komt (voor wie geldt dat niet in Nederland?) kun je ook paddenstoelen het werk voor je laten doen door ze in de zon te drogen. Of je koopt ze in de toko.
De mens ontstond op plekken waar meer zonlicht is dan in onze streken. Eigenlijk krijgen we alleen in de zomer zo veel zon dat we er voldoende van aanmaken. Maar je kunt ook verbranden tijdens een zonnebad. Gezien de stijging in gevallen van huidkanker loont het, risicovrije manieren te zoeken om aan vitamine D te komen. Bijvoorbeeld: je laat paddenstoelen lekker bakken in de zon, die maken het dan ook aan. Een ontdekking van de Amerikaanse de onderzoeker Robert Beelman.
Hoe je het doet
Plantjes zonder wortels die je in een bakje in de winkel koopt, leven nog. We hebben het over rauwe verse paddenstoelen. Omdat ze leven, reageren ze op hun omgeving. In de zon beschermen zij zichzelf bijvoorbeeld door vitamine D aan te maken. Als je die vervolgens eet, krijg je die vitamine er zomaar bij. Het procedé is vrij eenvoudig: plaats een ondiepe bak met in schijfjes gesneden paddenstoelen, shiitake, oesterzwam of champignons, in de volle zon. Ook in schijfjes blijven ze gewoon vitamines aanmaken. Dek ze ’s avonds af tegen de dauw, en droog ze de dag erop opnieuw..
Welke paddenstoel?
In het experiment werkte het erg goed met shiitake, maar in principe kun je elke paddenstoel nemen. Champignons zijn relatief goedkoop en bederven niet snel. Paddenstoelen bevatten bovendien virusremmers en antioxidanten. Neem wel biologische paddenstoelen; gewone zitten vaak bomvol chemicaliën..
Als je gedroogde paddenstoelen verpulvert en binnen onder een sterke UV-lamp plaatst, wordt er zelfs nog meer vitamine aangemaakt. Je kunt ze niet eindeloos in het UV-licht houden. In het normale, natuurlijke zonlicht kun je ze het beste twee maal een dag tijdens de uren met de hoogste lichtintensiteit neerzetten: tussen tien uur ’s ochtends en vier uur ’s middags.
Waar?
Gedroogde shiitake en andere gedroogde paddenstoelen kun je ook gewoon kopen in de oosterse toko. Ze worden altijd zongedroogd omdat, zo weten de Chinezen, dan de speciale ‘umuni’ smaak los komt waar ze zo van houden. Geopend, kun je ze een jaar goed houden in een weckfles. Gooi er een handje rijst bij, die kan eventueel overtollig vocht opnemen. Week ze 25 minuten in lauwwarm water en bereiden maar. Gebruik ook het weekwater. Anders spoel je de vitamine D deels weer door de gootsteen. Eet smakelijk!
Bron: Huffington Post
Lees ook:
Zo wordt het wel heel gemakkelijk: goedkope en schone zonne-energie van eigen dak
Wat zal ik dit seizoen eens eten? Lees de Groente-en Fruitkalender
Eet echt voedsel

Over de schrijver

4 reacties op “Zo krijg je vitamine D binnen: met zongedroogde paddenstoelen”

  1. Tijdens de teelt van paddenstoelen op ons bedrijf worden geen chemicalën gebruikt. Het is dus zeker niet waar dat niet-biologische paddenstoelen “bomvol chemicaliën” zouden zitten.

  2. Vitamine D is toch niet oplosbaar in water? Nee, ik gooi zelden vocht weg van voedselbereiding. Als het gerecht waar het om gaat te nat wordt maak ik van het overtollige vocht wel een soepje of zo. Maar ik heb altijd geleerd dat vitamine D in vet oplosbaar is.

Reacties zijn uitgeschakeld.