Zo krijg je zonnepanelen op school: voordelen, aanpak, tips

Zonnepanelen op school. Foto: Blackrock Solar, Flickr
Zonnepanelen op school. Foto: Blackrock Solar, Flickr
Volgens het Energieakkoord krijgen mensen die investeren in zonnepanelen in de regio korting op de energiebelasting. Daarmee worden zonnepanelen op scholen steeds interessanter. Ouders van leerlingen, andere buurtbewoners en natuurlijk de scholen zelf kunnen nu ook profiteren van goedkope zonnestroom.
Korting op de energiebelasting
Minister Kamp van Economische Zaken tekende in september het Energieakkoord. Hierin is geregeld dat er een belastingkorting komt voor collectieve zonne-energieprojecten. De korting bedraagt 7,5 ct per kwh. Mensen krijgen de korting als ze zonnestroom betrekken van zonnepanelen uit het eigen postcodegebied, of de omringende postcodegebieden. Dit wordt de postcoderoos genoemd.
De voordelen van schooldaken
Schooldaken zijn vaak bij uitstek geschikt voor zonnepanelen. Veel scholen hebben platte daken. Bovendien is er een groot dakoppervlakte. Er kunnen dus veel zonnepanelen tegelijkertijd gelegd worden. Dit scheelt in de installatiekosten.
Scholen met een groot dak hebben meer dan genoeg ruimte om in de eigen elektriciteitsbehoefte te voorzien. Het dakoppervlakte dat over is kunnen ze uitbesteden aan buurtbewoners en ouders. Deze kunnen dan investeren in zonne-energie. Vanwege de belastingkorting levert dat hen ook voordeel op. Een win-win situatie, dus.
Zonnepanelen bieden scholen ook een fantastische kans om kinderen vertrouwd te maken met duurzame energie. Bovendien werkt niets zo goed in onderwijs als “pratice what you preach”. Als kinderen zien dat hun school zelf duurzaamheid serieus neemt, heeft dat een enorme impact op de leeropbrengst.
Crowdfunding voor zonnepanelen op school
Met crowdfunding kunnen scholen de kosten voor zonnepanelen flink omlaag brengen. Ouders, opa’s, oma’s, buurtbewoners zijn namelijk best bereid iets te doen of te betalen om zonnepanelen mogelijk te maken. In het Verenigd Koninkrijk heeft men daar al ervaring mee: sinds 2012 doen verschillende scholen mee met Solar Schools. Ondertussen is in Nederland een vergelijkbaar initiatief: Sunnyschools.nl.
Verder is sinds kort ook het platform doneerdezon.nl actief. Vrienden, familie, kennissen, buurtbewoners: iedereen kan hier doneren voor een stukje zonnepaneel voor zijn goede doel of organisatie.
Tips
NME zon op het schooldak: een aantal voorbeelden van scholen die bezig zijn met zonnepanelen
Zonschool – een speciale energiecoöperatie om zonne-energie op scholen te realiseren
Sunny Schools — hulp bij crowdfunding van zonnepanelen

Over de schrijver

2 reacties op “Zo krijg je zonnepanelen op school: voordelen, aanpak, tips”

  1. Pingback: Beantwoording vragen PVA inzake zonnepanelen op daken van scholen | Partij Vrij Almelo

  2. Leuk om te weten: Sunny Schools is de Nederlandse variant van het Engelse Solar Schools, beide worden georganiseerd door 10:10, het internationale klimaatinitiatief. Solar Schools en Sunny Schools: hetzelfde concept, dezelfde herkenbare vormgeving en materialen. In Engeland loopt het project al twee jaar (met succes), in Nederland zijn we net van start gegaan en open voor aanmeldingen.

Reacties zijn uitgeschakeld.