Zo krijgen sinaasappelschillen een tweede leven

Hartstikke leuk dat je in veel supermarkten je eigen sinaasappelsap kan persen, maar waar gaan al die sinaasappelschillen naartoe? Een fabriek in Den Bosch weet er wel raad mee. Uitgeperste sinaasappels worden daar verwerkt tot nuttige producten, zoals olie en vezels.

Het bedrijf PeelPioneers verwerkt al sinds 2017 sinaasappelschillen in een fabriek met een capaciteit van 40 ton. Omdat de fabriek het aanbod van schillen nauwelijks aankan, groeit de capaciteit binnenkort naar 120 ton. Momenteel maakt PeelPioneers veevoer, aroma’s en grondstoffen voor gekonfijte sinaasappelschillen. In de nieuwe fabriek gaat meer gebeuren: de vezels van de schil worden omgevormd tot nuttige grondstoffen, onder andere voor vleesvervangers en bakkerijproducten.

Onderzoekslab

PeelPioneers heeft als doel om uiteindelijk 100 procent van de schil nuttig te gebruiken. In een speciaal onderzoekslab leert het bedrijf meer van de schil te gebruiken. Volgens één van de oprichters van het bedrijf zou de hele sinaasappelschil binnen twee jaar hoogwaardig hergebruikt kunnen worden.

Businessmodel

Tegenover Duurzaam Bedrijfsleven laten de oprichters weten dat ze een goed businessmodel hebben: “Het is voor onze klanten interessant: zij hoeven niet meer te betalen voor de afvalverwerking.” PeelPioneers heeft grote ambities. “Uiteindelijk willen we de grootste schillenboer van Europa worden!”

Wat vind jij ervan dat de sinaasappelschil hergebruikt wordt? Laat het ons weten in een reactie. HetkanWEL schreef eerder al eens over zeep van sinaasappelschillen

Over de schrijver

3 gedachten over “Zo krijgen sinaasappelschillen een tweede leven”

 1. Nou ijn zorg isook dat er pesticiden op de schil van de sinaasappels zit,
  Ik eet zelf altijd bio-sinaasappels en kijk wel uit om gewone te nemen.
  Mij niet gezien al dat vergif!!

 2. Voor biologische vruchten juich ik dit enorm toe! Maar voor de niet-bio’s: Ik wil juist weten of de chemicaliën (pesticiden, conserveringsmiddelen etc) in de schil gemeten kunnen worden. Hoeveel ervan in zeep en andere recycleproducten terechtkomt.
  Groet, Sarah

 3. Mijn vrouw is helemaal verslaafd aan vers geperst sap en dat gun ik haar graag.
  Nu ik lees dat de schillen goed gebruikt worden is mijn dag weer goed.

Reacties zijn gesloten.