Zo krijgen we de NS uit de winterdip

Foto: Peter Zoon

“Dames en Heren, door omstandigheden geheel buiten onze schuld is de trein van 11 over 2 op tijd.”
Een Zwitserse conducteur kan zo’n grap makkelijker maken dan een Nederlandse, want daar rijden de treinen bijna altijd op tijd. Maar een humoristische NS-conducteur kan de grap weer vaker maken dan zijn Duitse of Franse collega’s, want volgens het meest recente rapport (uit 2008) naar de punctualiteit van treinen in Europa eindigde Nederland als tweede, achter Zwitserland.
Ondanks deze relatief hoge punctualiteitsscore barst elk jaar een orkaan van kritiek los als de herfst of de winter voor chaos op het spoor zorgen. Het ‘verbijstert’ ons dat blaadjes op het spoor of bevoreren wissels direct leiden tot een nationale uitval van treinen. Politici en journalisten pakken elke kans om hun afkeuring over het beleid van de NS te laten horen.
Nu is het oppervlakkig bezien ook onbegrijpelijk dat het Zwitserse spoor pas bij min dertig graden in de problemen komt, en het onze al bij min 2. Maar als je iets verder kijkt, is het eigenlijk logisch. De Zwitserse spoorwegen zijn in handen van de staat en de kantons. Ze worden gerund door mensen met een hoog trein-IQ. Zwitsers zijn ook bereid te investeren in hun spoornet, omdat ze weten dat het de kwaliteit van hun samenleving verbetert.
Dat welbegrepen eigen belang zien wij alleen als er problemen bij het spoor zijn. Maar de rest van het jaar willen we vooral marktwerking op “ons spoor” en willen we dat het wordt gerund door winstgevende bedrijven. Terwijl “wij” investeren in meer asfalt.
Dus als we de NS echt uit een winterdip willen halen, dan moeten we het héle jaar doen alsof het spoor van ons is. Dat betekent dat we het succes niet laten afhangen van de “marktwerking”, want die komt er namelijk niet op het spoor. Nee, als we de NS de baas over Koning Winter willen maken dan leggen we publiek geld apart voor techniek en kennis bij het spoor. Laten we een voorbeeld aan de Zwitsers nemen. Iedereen die nu op wintersport gaat, kan bij een glas glühwein meteen informeren naar hun ‘Zug Wunder’. Misschien leidt dat nog tot een treinflirt zonder dat je in de trein zit.
Lees ook:
Onderbroeken omruilactie op de Huishoudbeurs
Een zuinige auto is een groene stap vooruit
Autobezit zal halveren in Nederland

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020