Zo kun je besparen op je energiekosten

Foto: Olearys, Flickr, Cc By 2.0
Foto: Olearys, Flickr, Cc By 2.0
Elke maand wordt er ingecalculeerd dat er weer een flink deel van het inkomen opgaat aan vaste lasten. Natuurlijk is dit in de meeste gevallen geen probleem, maar het zou toch wel erg fijn zijn als deze vaste lasten lager komen te liggen, zodat er meer geld overblijft om leuke dingen te ondernemen. Dit is op een gemakkelijke manier mogelijk door energie te vergelijken en te letten op uw energieverbruik.
Hoe is de energierekening verdeeld?
Meer dan de helft van de energierekening bestaat uit het verbruik van gas. Dit komt met name door de verwarming en ook voor een deel door het gebruik van warm water. Een kleine verandering hierin kan dus voor een relatief groot verschil zorgen in de energierekening. Besparen op het gasverbruik kan bijvoorbeeld door de volgende adviezen op te volgen:
– Zet de verwarming een graadje lager
– Zet een uur voordat je vertrekt of gaat slapen de verwarming lager
– Let op je douchetijd en gebruik een energiebesparende douchekop
– Maak gebruik van radiatorfolie achter de verwarming
– Gebruik je een ruimte niet? Zet de verwarming daar dan uit
– Zorg ervoor dat de isolatie goed is, ook bij de voordeur en brievenbusklep
– Ventileer de ruimtes goed, vochtige ruimtes opwarmen kost meer energie
Eén derde van de energierekening bestaat uit de elektriciteitskosten. Hierdoor is het op een gemakkelijke manier en met een kleine ingreep mogelijk om veel te besparen. Uiteraard: hoe meer kleine ingrepen, hoe groter het resultaat. Hieronder een kort lijstje van kleine ingrepen die in uw dagelijks leven ervoor kunnen zorgen dat u minder elektriciteitskosten hoeft te betalen. Sommige van deze tips zijn vanzelfsprekend, maar toch gebeurt dit in veel gevallen te weinig:
– Doe het licht uit als je er geen gebruik van maakt
– Geen opladers in het stopcontact laten zitten, dit zorgt voor sluipverbruik
– Schakel apparaten volledig uit, geen stand-by stand
– Ontdooi restjes eten uit de diepvries in de koelkast, zo verbruikt de koelkast minder energie
– Hang de was zoveel mogelijk uit in plaats van gebruik te maken van de droger
– Was op een lagere temperatuur
– Zet de afwasmachine op een energievriendelijk programma
– Houd je energieverbruik in de gaten, bijvoorbeeld met een slimme energiemeter
– Oude koelkast of vriezer? Tegenwoordig zijn deze apparaten stukken zuiniger
Investeringen
De tips hierboven zijn allemaal eenvoudige en kleine ingrepen om energie te besparen. Wil je het groots aanpakken? Denk dan aan de volgende zaken:
– Investeer in zonnepanelen op je dak
– Isoleer het dak en de vloer van de woning, vervang al het enkelglas voor dubbelglas
– Schaf een hoog rendement combiketel aan die functioneert op gas
Redenen om te besparen op energie(kosten)
De achterliggende gedachte om te besparen op de energie(kosten) kan uit twee opvattingen komen, namelijk het feit dat het goed is voor het milieu en vanwege de keiharde euro’s die bespaard worden. Alle energie die je bespaart en dus niet gebruikt, is vanzelfsprekend beter voor de natuur. Als de voornaamste reden de energiekosten zijn, kan het verstandig zijn om energie te vergelijken. Energie vergelijken kan op websites als EasySwitch.nl en Energie-Vergelijken.com.
Door de energievergelijker op deze websites te gebruiken kun je jaarlijks honderden euro’s besparen. Ook de overstap van grijze naar groene energie kun je hier gemakkelijk maken door de ingebouwde filters. Elke energieleverancier is gecheckt op hun energielabel en laat de afkomst van hun energie zien. Of je kiest voor de groenste energieleverancier of één van de goedkoopste energieleveranciers is geheel aan jou. Het is in ieder geval zeker de moeite waard, vooral als je nog nooit bent overgestapt! Voor meer informatie over de verschillende energieleveranciers kun je de volgende pagina lezen: https://www.easyswitch.nl/energie/energie-begrippen/energieleverancier/.
Foto: Olearys, Flickr, CC BY 2.0.

Over de schrijver

2 gedachten over “Zo kun je besparen op je energiekosten”

  1. Net het artikel grondig gelezen.
    eNdEmiOn, volgens mij raden ze geen slimme meter aan. Het kan natuurlijk wel een handige tool zijn om te kijken welke apparaten de energievreters zijn in jouw huis. en dus uiteindelijk zorgen voor minder energiekosten.
    En interessante links! ga ik eens bekijken.

  2. Handelshuis van Rijckevorsel

    Speciaal voor ZZP’ers en MKB ondernemers bestaat er nog een andere maner om kosten te besparen op energie. Wanneer u daar meer over wilt weten dan stuurt u mij een mail met uw contact gegevens. Het verplicht u tot niets. Dave van Rijckevorsel, gmd.projectnl@gmail.com

Reacties zijn gesloten.