zelf shampoo maken
diy

Zo kun je zelf shampoo maken voor elk haar type

Zelf shampoo maken, komt misschien niet als eerste in je op, maar het is eigenlijk heel gemakkelijk. We geven je aantal recepten, geschikt voor alle soorten haar.

We komen steeds meer te weten over het gebruik van dubieuze chemicaliën in onze dagelijkse verzorgingsproducten en het schadelijke effect daarvan op onze gezondheid. Zo kunnen de chemicaliën in shampoo, via de hoofdhuid in ons lichaam terecht komen. Bovendien zorgen ze ervoor dat de natuurlijke oliën op onze hoofdhuid verdwijnen. Deze oliën beschermen en voeden ons haar. Het is dan ook niet verwonderlijk, dat steeds meer mensen voor producten op natuurlijke basis kiezen. Zelf shampoo maken kan ook: we geven je een aantal recepten.

Overigens zijn er ook mensen, die helemaal shampooloos door het leven gaan. Lees hier de ervaringen van onze redactie met het leven zonder shampoo.

Zelf shampoo maken

Voor je begint, is het goed om je een aantal dingen te realiseren. Zelfgemaakte shampoo schuimt niet zoals een andere shampoo en voelt ook niet zo dik aan als gekochte shampoo. Probeer het tenminste drie weken om zeker te weten of het iets voor je is.

Voor elke dag

Een goede basisshampoo wordt gemaakt van Castilië-zeep of zeep van olijfolie (te koop bij de natuurvoedingswinkel). Voeg 4 gram zeepvlokken aan een kwart liter gekookt water toe en roer tot de vlokken opgelost zijn. Zodra het mengsel afgekoeld is, kun je het in een fles bewaren.

Voor glanzend haar

De meest eenvoudige shampoo wordt gemaakt van 1 eetlepel zuiveringszout (ook wel baking soda genoemd) met 2 eetlepels water. Baking soda lost op in water, dus het goedje blijft wat waterig. Spoel na het wassen goed uit met een prachtige bos glanzend haar als resultaat. Je kan bij wijze van conditioner je haar ook nog naspoelen met wat azijn (niet te veel, want dan gaat je haar zo zuur ruiken).

Voor droog haar

Heb je droog haar, kneed dan een paar eetlepels olijfolie in het droge haar en hoofdhuid. Doe hier een douche-cap overheen en laat het dertig minuten intrekken. Spoel het daarna uit en was je haar zoals je gewend bent.

Voor extra droog haar

Heb je zeer droog haar na blootstelling aan de zon of chloor, voeg dan een kwart kopje olijfolie, avocado of amandelolie aan de basisshampoo toe. Je kan ook wat honing toevoegen. Was zoals je het gewend bent.

Voor gekleurd haar

Gebruik voor een kruidenshampoo kruidenthee in plaats van gewoon water. Laat de thee 20 minuten trekken, breng het dan weer even aan de kook en giet het vervolgens over de zeepvlokken. Gebruik rozemarijn voor donker haar en kamille als je blond bent. Is je haar te vet of te droog, dan draagt een combinatie van kliswortel, smeerwortelbladeren, brandnetels en rozemarijn bij aan het herstel van de natuurlijke balans. Brandnetels staat al eeuwen bekend als een plant die de conditie van je haar verbetert.

Voor vet haar

Soms ben je niet in de gelegenheid om je haar te wassen. Dan is een droge shampoo heel geschikt. Meng 1 eetlepel maïsmeel, 1 eetlepel poedersuiker en 1 eetlepel fijngemalen amandelen. Borstel je haar heel goed van de hoofdhuid tot in de puntjes. Wrijf het mengsel in je hoofdhuid en borstel je haar weer goed. Deze shampoo is ook erg goed voor extreem vet haar. Pas wel op dat er niet teveel droge shampoo op je hoofdhuid opstapelt, want dat kan weer voor irritaties zorgen.

Geen shampoo

Ben je wel in voor een nog grotere uitdaging? Kijk dan ook eens of je de shampoo helemaal kunt laten staan. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor ‘no poo’, oftewel: helemaal geen shampoo gebruiken. Daarnaast zijn er ook kant-en-klare exemplaren zonder schadelijke ingrediënten. Twee redactieleden van hetkanWel.nl probeerden dit al voor je uit. Nog meer zelf maken kan natuurlijk ook: maak bijvoorbeeld je eigen make-up of schoonmaakmiddelen voor in huis.

54 reacties op “Zo kun je zelf shampoo maken voor elk haar type”

Reacties zijn uitgeschakeld.