Zo kunnen burgers zelf misdaad bestrijden

Bron: alan_cleaver2000 (flickr.com)Latijns-Amerika was begin 2010 de regio met het hoogste aantal moorden per wereld: 25,6 per 100.000 inwoners. Met name jongeren tussen de 15 en 29 jaar zijn het vaakst slachtoffer. Dit meldt een rapport van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten. Maar men doet vaak geen aangifte, omdat ze verwachten dat er toch niets mee wordt gedaan. Daarom brengen steeds meer burgers zelf misdaad in kaart, via internet. Website Wikicrimes brengt na anonieme tips in kaart wat waar is gebeurd. Op deze manier zijn gevaarlijke gebieden in één oogopslag zichtbaar.

Valse meldingen
De website heeft groot succes in landen als Argentinië, Venezuela en Mexico. Furtado, oprichter Wikicrimes, zegt over de noodzaak van een dergelijke site: “Uit onderzoek blijkt dat mogelijk 60 procent van de slachtoffers van een misdaad in dichtbevolkte gebieden in Brazilië, geen aangifte doet.” Furtado doet zijn uiterste best om onvolledige en valse meldingen te voorkomen, want dit schaadt de betrouwbaarheid van een interactieve misdaadkaart. “Het is aan de gebruiker om accurate informatie te verschaffen. Ze kunnen links naar video’s, kranten en foto’s toevoegen om de geloofwaardigheid van een melding te versterken.”

Betrouwbaarheid
Ook Nederlandse burgers slaan de handen ineen om misdaad te bestrijden. Het Nederlandse antwoord op Wikicrimes is misdaadkaart.nl. Deze website brengt in kaart waar er overtredingen en misdaden plaatsvinden. Samenwerking met de overheid is cruciaal. “De autoriteiten zien WikiCrimes niet als een bondgenoot, omdat het de status quo uitdaagt. Ze zijn bang voor druk vanuit de samenleving,” aldus Furtado. Maar volgens Iria Puyosa, expert op het gebied van sociale netwerken, zijn dergelijke kaarten wel nuttig: “Ze maken dingen zichtbaar die anders onzichtbaar waren gebleven.”

Bron: ipsnews

Lees ook:
Lekker bij iemand in de tuin kamperen
Rotterdamse wijk veiliger door speelwinkel
Zes cosmetische ingrediënten die je niet op je huid moet smeren

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020