Natuurlijk houden kinderen van vet en zoet. Zo smaakt immers ook de moedermelk. Maar de Deense voedingsexpert en ‘smaakpsycholoog’ Per Møller geeft zijn kleinkinderen groente en zoetigheid op één schotel. En dat werkt: zo wennen ze aan afwisseling en ‘ander’ eten. Daar kun je volgens hem niet vroeg genoeg mee beginnen. Zet van alles op tafel, hoe gekker hoe leuker, en laat ze proeven. Alles in het leven begint met wennen.
Smaakopvoeding
De ontwikkeling van de smaak begint al in de moederbuik: Eet de zwangere moeder anijs en knoflook, dan bevat het vruchtwater diezelfde armoma’s. Kinderen ontwikkelen later dan ook zulke voorkeuren. Slikte zij zwanger vaak hoestpastilles, dan zie je kinderen later naar dingen met menthol grijpen. Hoe afwisselender zij eet, hoe meer de kinderen vreemde aroma’s zullen accepteren. Na de geboorte raakt het kind gewend aan de moddervette, mierzoete moedermelk. Die smaak staat ook voor veiligheid en zich lekker voelen. Bitter is dan het andere uiterste. Maar de afkeer van bitter is volgens Møller ook evolutionair. Tot 10.000 jaar geleden scharrelden wij ons kostje bij elkaar in de vrije natuur. Giftige planten smaken vaak bitter. Bitter betekende: uitkijken geblazen.
Maar hoe ontwikkel je bij een kind nu die gezonde smaak? Dat doe je volgens hem geleidelijk. Het heeft geen zin, kinderen te dwingen groente te eten. Blijf het wel stug op tafel zetten, gecombineerd met wat ze lekker vinden. Ze genieten van het lekkere en leren geleidelijk dat ‘dat andere’ altijd hoort bij het lekkere. Gezonde smaak ontwikkel je bij de gratie van afwisseling.
Lekker met anders
Møller verklaart het zo: Bekend, lekker eten, zoals een biefstuk, activeert het beloningscentrum in de hersenen, wij ervaren dan geluk. Leg vervolgens naast die biefstuk een nieuw, onbekend gerecht, zoals rode kool. Als je dat lekkere vaak genoeg combineert met dat nieuwe, treedt gewenning op en gaan onze hersenen ook die gelukshormonen afscheiden als de rode kool verschijnt zonder de biefstuk. Met deze tactiek lukte het Møller al om tweejarigen aan de artisjokkenpuree te krijgen. Dat herhelen van ‘lekker’ en vreemd moet je niet forceren, dus niet dagelijks doen. Maar zo eens in de week of twee weken moet kunnen. En met simpele en onderschatte middelen als azijn haal je de smaak van groenten vaak al erg op.
Obstakels
Veel supermarktvoedsel, zoals popcorn en pizza’s, bevat al suiker. Zo blijven kinderen ongemerkt suikereters. Ook eten voor de televisie of computer is funest omdat de maag pas na twintig minuten het signaal ‘vol’ geeft. Dit geeft hij geeft ongeacht of je veel of weinig naar binnen werkt. Het beeldscherm is dé plek om gedachteloos te bunkeren. Als je samen eet aan tafel, let je op elkaar en praat je, dus moet je aandachtiger eten. Twintig minuten beschaafd eten ‘vullen’ minder dan anoniem schrokken. Een derde obstakel is de mythe dat je met biologisch en vers eten altijd duurder uit bent. Een menu bij McDonald’s bevat vaak zoveel extra’s dat het je meer kan kosten dan een bewuste, verantwoorde maaltijd.
Volgens Møller moeten we de smaakpapillen van kinderen dus vooral afwisseling bieden. Dit betekent, regelmatig voedsel voorschotelen dat prikkelt en nieuwsgierig maakt. Creativiteit zou zomaar besmettelijk kunnen werken.
Bron: Die Zeit
Lees ook
Zo verdien je geld met duurzame energie
‘Meatless Monday’ in LA
Half uurtje slaap verbetert al de schoolprestaties van kinderen
Zo leer je kinderen te houden van gezond eten
- Geplaatst door Frank Flippo
- 16 november 2012
- hetkanWel
Over de schrijver
Frank Flippo
Frank Flippo is journalist en schrijver over onderwerpen als gezondheid, cultuurhistorie en ecologie. Ook schreef hij het boek Esoterie in Begrijpelijke Taal. Verder geeft hij cursussen en presentaties over creatief schrijven, reizen en inspiratie. Zijn site zilvervis.net omvat meer dan 400 artikelen van zijn hand.
Ga naar alle blogs van deze auteur Frank Flippo
Frank Flippo is journalist en schrijver over onderwerpen als gezondheid, cultuurhistorie en ecologie. Ook schreef hij het boek Esoterie in Begrijpelijke Taal. Verder geeft hij cursussen en presentaties over creatief schrijven, reizen en inspiratie. Zijn site zilvervis.net omvat meer dan 400 artikelen van zijn hand.
Ga naar alle blogs van deze auteur