Zo lekker kan Frans onkruid zijn

Brandnetels1
Foto: Roos Van West

hetkanWel-blogger Rozemarijn bouwt aan een eetbaar bos in Frankrijk. Op een stuk grond van 20 hectare in de Dordogne doet ze een poging om als groentje de principes van permacultuur in de prakrijk te brengen. In de hoop dat ze uiteindelijk samen met haar partner van de opbrengst gezond kan leven. Op hetkanWel doet ze verslag van haar belevenissen.
De eerste oogst is binnen! Niet van de twee maanden jonge fruitboompjes, die onder de stralende zon van de laatste dagen al beginnen uit te lopen. Maar wel van het onkruid dat ook meteen overal de grond uit schiet. Zuring, klaver, paardenbloemen en brandnetels te over. Dus gister overheerlijke brandnetelsoep geserveerd; nooit geweten dat dat zo lekker is.
De jonge toppen van de brandnetels zijn nu op hun best. En nog een mineralenbom ook. Vol met ijzer, kalk, kalium, magnesium en fosfor. Met een bloedzuiverende werking. Doe er een uitje, knoflook en een zoete aardappel bij en je hebt een heerlijk soepje, zie het recept hieronder. Ook ander onkruid is nu al te oogsten. Wat dacht je van een handje jong paardenbloemblad door de sla? Deze ‘pissenlits’ verkopen ze hier zelfs gewoon op de markt.
Eerste bloesem, eerste bij
Door de warmte van de zon loopt alles uit waar je bij staat. Van -18°C vorst in februari meteen naar een zomergevoel met 25°C graden nu. Wel lekker om meteen in je hemdje te kunnen lopen, maar niet zo goed voor de grond. Het grondwaterpeil staat nu al zo laag als het normaliter in mei staat. Die zwemvijver komt dus niet vol met alleen maar hemelwater. We moeten op zoek naar andere manieren om water aan te boren. Wellicht een ‘sourcier’ (letterlijk: bronnenzoeker) in de hand nemen (niet te verwarren met een sorcière=heks, we hebben net een Franse cursus gehad en zijn ons erg bewust van de valkuilen die in een letter verschil kunnen schuilen). Om te kijken of er zich ergens in ons weiland misschien nog een bron bevindt. Een sorcière daarentegen zou weer handig zijn voor het gebruik van alle andere onbekende onkruiden die hier welig tieren.
Soep
Foto: Roos Van West

Wil je ook weten hoe je lekkere & gezonde brandnetelsoep maakt? Op Rozemarijns eigen blog vind je het recept.
Lees ook
“Ik ben opeens gek op wormen”
Zelfmaak zuurkol bomvol goede bacteriën
Dossier Tuinieren

Over de schrijver

1 gedachte over “Zo lekker kan Frans onkruid zijn”

  1. Pingback: Kijktip: Onkruid uit je achtertuin kan je prima eten - hetkanWel.nl

Reacties zijn gesloten.