Zo maak je een ecotuin: 4 tips

Duurzaamheid gaat steeds meer een belangrijke plaats in nemen in het dagelijks leven. Met de zomer die net van start is gegaan brengen we steeds meer tijd door in de buitenlucht. Een goed moment om stil te staan bij de duurzaamheid van je tuin. Hoe tover je je tuin om in een volwaardige ecotuin?

Wat is een ecotuin?

Een ecotuin klinkt natuurlijk heel mooi, maar wat is het precies? Een ecotuin is een tuin waarin rekening wordt gehouden met de mens, natuur en dier. Met een eco-friendly tuin werk je samen met de natuur, in plaats van tegen de natuur. Dit is niet alleen goed voor de omgeving, maar brengt ook veel voordelen met zich mee voor de eigenaar van de tuin. Je zult namelijk zien dat de natuur je een hoop werk uit handen kan nemen. Ecotuinen zijn niet alleen geschikt voor grotere tuinen, maar passen ook prima bij kleine stadstuinen en zelfs ecodaken. Iedereen kan dus profiteren van de voordelen van een ecotuin. Aan het creëren van een ecologische tuin zitten wel enkele ‘spelregels’ verbonden.

Kies voor groen met planten en natuurlijke tuinbestrating

Milieuvriendelijk Tuinieren Met Een Ecotuin
Een Mooie Ecotuin Maken Is Niet Zo Moeilijk. Foto: Www.tomcorsonknowles.com
Een ecologische tuin is een natuurlijke tuin. Stort de tuin daarom niet vol met beton, maar probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van een grote variatie aan bomen, planten en bloemen. Toch is een ecotuin geen wilde tuin. Houdt vooraf rekening met de grootte van planten voordat je ze in je tuin aanbrengt. Hierdoor voorkom je dus dat je veel moet snoeien, wat niet alleen veel werk bespaart, maar ook nog eens aanzienlijk kan schelen in de hoeveelheid afval. Als je een terras of paden wilt aanleggen, maak dan zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke bestrating, zoals grind en hout.

Natuurlijke tuinmaterialen en middelen

In een ecotuin staat het milieu op de eerste plaats. Duurzaamheid kan je doorvoeren in elk aspect van je tuin, voor zowel de tuinmeubelen als de bestrijdingsmiddelen die je gebruikt. Kies dan ook voor tuinmeubelen die lang meegaan en die gemaakt zijn van milieuvriendelijke materialen, zoals (hard)hout of bamboe. Let bij het aanschaffen van houten tuinmeubelen op het FSC-keurmerk of PEFC-keurmerk. Dan weet je dat het gaat om duurzaam geproduceerd hout.

Eigenaren van een ecotuin zullen een stuk minder gebruik hoeven te maken van bestrijdingsmiddelen. De verschillende dieren in je tuin zullen namelijk al een hoop van het werk opknappen. Mocht je toch wat extra hulp nodig hebben, blijf dan zo ver mogelijk weg van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Deze zijn namelijk slecht voor het milieu. Kies in de plaats hiervan voor de wat milieuvriendelijkere varianten, zoals organische mest en biologische bestrijdingsmiddelen.

Zelfvoorzienende tuin

Een perfecte ecotuin is natuurlijk een tuin waarin je zelfvoorzienend te werk kan gaan. Hiervan profiteert niet alleen het milieu, maar ook je portemonnee. Plaats bijvoorbeeld een regenton in je tuin om het regenwater op te vangen, maak je eigen compost of creëer een moestuin. Het kweken van je eigen groenten, fruit en kruiden is niet alleen een leuk project, maar is ook nog een lekker, gezond én kan je veel geld schelen.

Dieren zijn welkom

Milieuvriendelijk Tuinieren Met Een Ecotuin
Foto: Thegreendivas.com
In een ecologische tuin zullen dieren zich welkom voelen. Dit kun je stimuleren door te kiezen voor de juiste bloemen en planten. Dit zijn planten waar nuttige dieren, zoals vogels, vlinders en bijen, iets aan hebben. Kies bijvoorbeeld voor struiken en bomen die vogels van voedsel kunnen voorzien en kies voor enkelvoudige bloemen met nectar en stuifmeel, waar bijen en vlinders makkelijk bij kunnen. Vul dit aan met het plaatsen van vogelhuisjes en een insectenhotel, en je tuin is gegarandeerd een waar paradijs voor verschillende diersoorten. Dieren houden van water. Zorg daarom voor een vijver, moeras of voor enkele kleine waterpunten in je tuin. In ruil voor de goede zorg, kunnen deze dieren nuttig werk afleveren voor je tuin. Zo eten padden, egels en verschillende vogelsoorten slakken en zijn bladluizen een lekkere maaltijd voor lieveheersbeestjes, oorwurmen en sluipwespen.

Een goede combinatie

Een ecotuin is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de eigenaar. Het hebben van een ecotuin is niet namelijk leuk en gezond én het scheelt ook nog eens in onderhoud en in kosten. Een perfecte combinatie dus.
 

4 reacties op “Zo maak je een ecotuin: 4 tips”

 1. Misschien zou het ook handig zijn om natuurlijke en eco vriendelijke planten te vernoemen in het artikel. Op het moment weet ik nog steeds niet wat de juiste planten zouden zijn. Zoals winter harde planten etc.

 2. Stichting EKO-tuinen vrienden van Nijerop

  Wij willen een gezamenlijke EKO-groentetuin starten op ca. 800 m2 ( zware kleigrond).

  Hoe pakken wij dit aan ?

  p.s. ik wil graag contact met jullie en ook de Nieuwsbrief.

  afzender:
  Piet Heneweer,, Nijerop 60 1733 JB Nieuwe Niedorp.
  tel; 0226-411339 of 06-22705185.

 3. Je idee om een regenton in de tuin te plaatsen om het regenwater op te vangen spreekt me aan! Ik ben net naar een nieuw huis verhuisd, en ik heb hier een grote lege tuin die ik wil beplanten. Hopelijk lukt het me wel om een ecologische tuin te creeren!

 4. Pingback: Zo maak je een ecotuin: 4 tips | Nieuwe Aarde

Reacties zijn uitgeschakeld.