Zo maak je je bed geschikt voor ieder seizoen

Lekker slapen, dat is belangrijk. Niet alleen zorgt een slechte nachtrust ervoor dat je je minder goed en uitgerust voelt, het kan zelfs serieuze gezondheidsklachten veroorzaken. Bovendien word je er ook niet gezelliger van, als je nacht na nacht wakker ligt en in de ochtend gefrustreerd je bed weer uitkomt. Hoe zorg je ervoor dat je bed een fijne plek is in ieder seizoen?

Goed slapen begint met een goed bed

Kun je in je bed onmogelijk je draai vinden? Lig je nooit echt lekker, of word je doorgaans wakker met een pijnlijke rug of nek? Dan is het goed om eerst de kern van dat probleem eens aan te pakken. Matrassen hebben niet het eeuwige leven, en moeten iedere paar jaar vervangen worden. Bovendien is ook niet ieder matras even goed, of even goed geschikt voor jouw lichaamsbouw. Een goed matras ondersteunt je lichaam zodanig dat het zich volledig kan ontspannen. Als dit bij jouw matras niet het geval is, is het zaak deze eerst door een beter exemplaar te vervangen.

Dit geldt ook voor je hoofdkussen. Ook deze dient ondersteuning te bieden, zodat je hoofd en nek volledig tot rust kunnen komen. Kies een hoofdkussen dat past bij je slaaphouding en bouw, en vervang deze regelmatig. Na een paar jaar is het beste er echt vanaf, en is het wachten tot er problemen ontstaan.

Het hele jaar rond lekker slapen

Heb je het in de winter altijd net iets te koud om lekker te slapen, en lig je in de zomer al snel te puffen in je bed? Dan is het zaak ook hier iets aan te doen. Een te hoge of lage lichaamstemperatuur zorgt ervoor dat je niet lekker zal slapen.

Door te kiezen voor een 4-seizoenen dekbed kun je dit al deels oplossen. Je maakt je dekbed dikker als het kouder wordt, en snel weer dunner als het warm is. Is het heel erg warm, dan kun je het dekbed zelfs achterwege laten en alleen onder een sloop slapen. Verschoon deze wel regelmatig, want zeker in de zomer zweet je heel wat af in je bed. Schoon beddengoed is dan wel zo fris, en slaapt ook een stuk lekkerder. Je kussensloop vervang je het liefst nog vaker dan je lakens.

Probeer verder de temperatuur op je kamer zo aangenaam mogelijk te houden. Niet te warm, dat slaapt niet goed, maar ook niet veel te koud. Regelmatig luchten is belangrijk, maar let er zowel in de zomer en winter wel op dat je dit op de juiste momenten doet. In de zomer kun je overdag, als het op zijn warmst is, de boel maar beter dicht houden, terwijl je in de winter juist niet wilt luchten als de temperatuur onder het nulpunt zit, dan wordt het wel erg koud.

Meer lezen over lekker slapen? Check dan deze begeleide meditatie.

Over de schrijver

1 gedachte over “Zo maak je je bed geschikt voor ieder seizoen”

Reacties zijn gesloten.