Je hebt idealen voor een betere, groenere en leukere wereld. Maar hoe krijg je anderen hierover enthousiast? Je doet er goed aan om niet eerst het wiel uit te vinden. 40 projecten strijden op dit moment in het kader van de ASN Bank Wereldprijs om de gunst van het publiek. Wij vroegen een aantal mensen die met hun project al veel stemmen hebben vergaard naar hun ‘geheim’.
Dit zijn de 9 tips die deze experts met ons wilden delen om mensen enthousiast te krijgen voor idealistische plannen.
1. Werf stemmen via alle online kanalen die je tot je beschikking hebt
Facebook, twitter, mail: de stemmenwervers voor de ASN Bank Wereldprijs zijn het over één ding eens: je moet geen online kanaal onbenut laten. Janny Beekman van Stichting Nahid die stemmen werft voor een project in Afghanistan deed veel meer dan een facebookpagina aanmaken. Zij verstuurde ook nieuwsbrieven naar de achterban, vroeg alle bestuurleden om op hun persoonlijke facebookpagina’s aandacht aan het project te besteden, vroeg hen om hun vrienden mails te sturen, benaderde al haar contacten in de vredesbeweging en schreef zelfs alle Afghaanse groepen in Nederland aan.
Jelle Hylarides van Monteur op Afstand deed soortgelijke dingen, maar vertelt ook: “Gebruik alle sociale media, maar vergeet vooral de kracht van e- mail niet.”
Cobi Noordhoff van Stichting Matamba benadrukt dat het hierbij belangrijk is om de belangrijke aspecten van je project onder de aandacht te brengen. Mensen moeten ook overtuigd worden dat het doel de moeite waard is om op te stemmen
2. Werf ook stemmen in de ‘offline’ wereld
Er valt veel te winnen met persoonlijke contacten van voetbalveld tot telefoongesprek. Ook daarin zijn de stemmenwervers opmerkelijk eensgezind. Jelle Hylarides bijvoorbeeld beschouwt het stemmen werven als een voortdurende wedstrijd, waarbij je elk contactmoment moet benutten: “Tijdens de lunch met collega’s, de fysio, langs de lijn op het voetbalveld, bij de serveersters van de koffie, etc.”
3. Organiseer een feestje en hang overal QR codes op
Abby Buwalda van Mieux Comprendre La Démocratie heeft een variant op bovenstaande tip: organiseer een feestje. Abby: “Ik geloof in online stemmen werven, maar een offline evenement waar veel mensen op af komen, die genieten van eten en muziek en jou persoonlijk vragen kunnen stellen — daarmee krijgt je nog meer commitment.” Zij organiseert daarom een benefietfeest met eten, bandjes en dj’s. Het geld dat opgehaald wordt gaat naar haar project voor jongeren in Mali die leren over democratie.
Abby heeft nog een absolute experttip waarmee offline en online creatief gemixt worden: hang tijdens het feestje overal QR codes op. De gasten kunnen deze scannen met hun smartphone en meteen op je project stemmen.
4. Verpak je boodschap telkens op een nieuwe manier
Nieuwe invalshoeken om je boodschap te verspreiden zijn belangrijk. Nadine Kieft van GoLDFABRIK heeft een goede manier gevonden: “Als ontwerper van sieraden beschik ik over genoeg mooie foto’s van mijn werk. Om mijn achterban niet tot het vervelens toe te spammen met hetzelfde bericht, verpak ik mijn boodschap steeds in een andere vorm. Je ziet dan steeds een andere foto, soms van een sieraad, soms van de ontwerpers en soms met een mooie spreuk.”
Natascha Kooiman, van Plant Power Canteen vertelt haar boodschap als een verhaal. “Mensen willen graag weten dat het gaat om íemand. Iemand met een drijfveer, een ambitie of en wens. En dat het project ván die iemand is. Storytelling kan je dat noemen.”
5. Vraag ook je vrienden om hun netwerk in te zetten
Abby Buwalda: “Vraag mensen die achter jouw project staan hun hele netwerk in te zetten, ook bijvoorbeeld collega’s. Eén afdeling of bedrijf erbij, is toch weer een behoorlijk aantal stemmen.”
6. Benader mensen persoonlijk
Volgens Natascha Kooiman: “Mensen willen graag gezien worden als individuen en voelen zich ook eerder aangesproken als zij zo benaderd worden. Bovendien zullen zij sneller ingaan op verzoeken die aan hen persoonlijk gericht zijn, en ze ook eerder delen.”
7. Geef zelf ook wat
Volgens Letitia Mukherjee en Ester Wiersma van GOODfashionbrands is het belangrijk om wat terug te geven aan de mensen die je mobiliseert: “Doe iets voor een ander in ruil voor een stem: voor wat hoort wat! Het is het oude principe ‘heitje voor een karweitje’ maar dan om een stem te verdienen.”
Wouter Raatgever van Clean the Oceans, Seas and Rivers vindt “oprechte aandacht” belangrijk. Ook geeft hij als tip: “Bedenk een oplossing voor dat wat mensen bezig houdt. Deel dat met ze zodat ze kunnen participeren in het verbeteren van hun wereld.”
Maureen van der Zandt, van Stichting Bombo, zegt dat mensen enthousiast worden van als je duidelijk maakt wat een stem kan betekenen: “Veel mensen willen heel graag iets doen maar weten niet hoe en waar te beginnen.”
8. Bedenk: een oproep levert meer op dan stemmen
Natascha Kooiman werkt in het dagelijks leven als markstrateeeg en weet dat stemmen ook helpt om betrokkenheid te stimuleren: “Mensen zien de oproep tot stemmen als een logische vraag. Ze voelen zich eerder betrokken bij het project en zijn geneigd om het verder te verspreiden in hun netwerk als zij zelf gestemd hebben. Alleen al de actie van het stemmen zorgt ervoor dat zij meer sympathie en betrokkenheid bij het onderwerp voelen.”
9. Ga niet alleen voor de ASN Bank Wereldprijs
Uiteindelijk is het winnen van de ASN Bank Wereldprijs niet het doel, maar een middel om je project te laten slagen. Daarom richten veel stichtingen en bedrijven die meedoen aan de Wereldprijs zich ook op andere evenementen en projecten. De meiden van GOODfashionbrands zijn bijvoorbeeld te vinden bij de Haute Couture Show van Ronald Kolk, bij de “Wereldveroveraars” van KLM/ING en bij PORT 4 GROWTh. Bovendien worden ze geïnterviewd door MVO Nederland en houdt Ester een blog bij op vrouwen.nl.
Hans Moerenhout van Eco-Mall (een winkel die wat ze verkoopt zelf kweekt) is ook druk bezig met pitchen voor de TEDxBreda Award die hij graag wil winnen.
Een echte stemmenwerver heeft dus wel wat doorzettingsvermogen nodig!
Alle projecten op een rijtje
Deze mensen deelden hun beste tips. Beloon ze daarvoor met je aandacht of je stem:
Natasche Kooiman, Plant Power Canteen
Abby Buwalda, Mieux Comprendre La Démocratie
Letitia Mukherjee en Ester Wiersma, GOODfashionbrands
Jelle Hylarides, Monteur op Afstand
Janny Beekman, Stichting Nahid
Nadine Kieft, GoLDFABRIK
Hans Moerenhout, Eco-Mall
Maureen van der Zand, Stichting Bombo
Wouter Raatgever, Clean the Oceans, Seas and Rivers
Cobi Noordhoff, Stichting Matamba
Over de ASN Bank Wereldprijs
Een jury van experts heeft 4 keer 10 projecten uitgekozen die nu stemmen aan het werven zijn voor hun duurzame project, bedrijf of idee. De projecten strijden in vier categorieën: eerlijke handel, duurzame energie, vrede en veiligheid en tegen kinderarbeid. 5 van de 10 projecten in elke categorie mogen door naar de grote finale. Voor elk van de vier thema’s is een prijs van €10.000 beschikbaar, dus in totaal is er €40.000 prijzengeld beschikbaar. Bovendien levert het meedoen aan en evt. winnen van de Wereldprijs veel aandacht op voor een project.
Alle 40 projecten vind je hier.
Lees ook
ASN Bank Wereldprijs trekt veel aandacht & stemmen
Lease a jeans: “Wij gaan de mode-industrie veranderen”
Foodiebag gaat ook Nederlanders winnen voor doggy bag
iKringloop: handige app om spullen te delen en te recyclen
Meer over de ASN Bank Wereldprijs
Zo maak je mensen enthousiast voor een betere wereld. 9 tips van expert stemmenwervers
- Geplaatst door St. Maarten
- 12 september 2013
- hetkanWel
Over de schrijver
St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur
1 gedachte over “Zo maak je mensen enthousiast voor een betere wereld. 9 tips van expert stemmenwervers”
De oplossing voor zowel het bedrijfsleven als de Nederlandse consument ligt misschien wel over de grens. In Duitsland wordt stroom goedkoper. Er wordt in de nieuwsberichten met name gesproken over groene stroom. Dit klinkt natuurlijk fantastisch maar is groene stroom ook echt groen? Ook de windmolenparken zijn niet zonder energie aangelegd en er zit een behoorlijke hoeveelheid materiaal in dat onderhouden moet worden.
Reacties zijn gesloten.