DIY: Zo kun je schoonmaken met zout. We geven je 16 tips

Schoonmaken met zout is heel praktisch, want chemische schoonmaakmiddelen zijn allang niet meer van deze tijd. Maak zelf je schoonmaakmiddelen om chemische stoffen te vermijden. Bijvoorbeeld door schoon te maken met zout. Gezond én goedkoop!

Gietijzeren pan

Vul de bodem van de pan met olie, warm dit een beetje op en voeg daar een paar eetlepels zout aan toe. Dit wordt een pasta waar je goed mee kunt scrubben. Spoel het af met warm water en droog de pan af. Let op: doe dit niet bij pannen met een anti-aanbaklaag.

Korsten of extra vette pannen

Heb je na het koken aangekoekte resten in de pan? Strooi hier dan zout overheen zodra je klaar bent met koken. Dit helpt later bij het schoonmaken. Is je pan juist erg vet? Doe wat zout in de pan en neem het af met een tissue. Vervolg met een normale wasbeurt.

Oven

Maak een mengsel van zout en een scheutje kaneel en houdt dit in de buurt van de oven. Als er vlekken ontstaan in de oven, kun je ze direct bedekken met een beetje van het mengsel. Het zout absorbeert de vloeistof en vecht samen met de kaneel tegen de geurtjes. Wacht tot de oven volledig afgekoeld is en veeg het dan weg met water.

Koffiezetapparaat

Doe water in het apparaat, voeg hier een paar eetlepels zout aan toe en zet het koffiezetapparaat aan. Laat het doorstromen voor een goede reiniging.

Koffievlekken

Om hardnekkige koffievlekken te verwijderen uit kopjes, gebruik dan een pasta van zout en azijn en wrijf ze in met een spons. Spoel de kopjes na met water.

Staal, zilver, goud

Om metalen als staal, zilver, goud of tin weer te laten stralen, maak je een pasta van zout, meel en azijn. Wrijf het mengsel met een doek op het te behandelen materiaal, laat het een uur zitten en wrijf het vervolgens droog.

Zilveren bestek

Is je zilveren bestek erg dof? Leg dan een stuk aluminiumfolie op de bodem van een pan. Voeg 1 theelepel zout en 1 lepel bakpoeder toe. Vul de pan met water en leg het bestek erin. Breng de pan aan de kook. Haal de pan na 5 minuten van het vuur en laat het afkoelen. Het bestek is weer blinkend schoon.

Kranen

Voor kranen en andere armaturen mix je 2 eetlepels zout met 1 theelepel azijn. Smeer dit mengsel met een doek op de kranen. Spoel het na met water en maak het droog.

Koper

Koper en messing maak je schoon met citroen en zout. Neem een halve citroen, knijp het sap eruit en strooi zout in de schil. Wrijf dit over het te behandelen oppervlak. Naspoelen en droogwrijven.

Sponzen

Om je sponzen mooi schoon te krijgen na een schoonmaakbeurt, leg ze dan te weken in een zoutoplossing. Succes verzekerd!

Koelkast

Maak een mix van zout, soda en water om je koelkast schoon te maken. Er blijven geen nare luchtjes achter die in je eten trekken.

Snijplank

Als je een snijplank een tijd gebruikt, is het hoog tijd om deze goed schoon te maken. Wrijf met een washandje, natgemaakt in een zoutwatermengsel, de plank in.

Bekerringen in de tafel

Zitten er lelijke ringen dankzij een beker in jouw houten meubels? Maak dan een pasta van plantaardige olie en zout. Met een doek wrijf je dit mengsel op de te behandelen plekken en gebruik een schone doek om het af te vegen.

Tapijtvlekken

Neem 1/4 kop zout en 2 eetlepels azijn voor de vlekken in het tapijt. Wrijf de vlekken in, laat het drogen en zuig het schoon.

Schimmelvlekken

Heb je schimmelvlekken in stof? Maak dan een pasta van gelijke delen zout en citroensap. Breng dit op de vlek aan en laat de stof drogen in de zon. Volg met normale witwas.

Zeepresten

Verwijder zeepresten van de badkamertegels door te schrobben met een oplossing van 1 deel zout in 4 delen azijn. Maak het schoon met een vochtige doek.

3 reacties op “DIY: Zo kun je schoonmaken met zout. We geven je 16 tips”

  1. Dag,
    Heeft u een artikel over bio schoonmaak producten? Ik dacht het wel eerder te hebben gelezen maar kan het niet terugvinden. Ik las dat er nu producten in Nederland gemaakt wordt. O.a. groenezeep Utrecht.
    Mvg
    Christian

  2. Ik denk dat het huis er visueel groter uitziet als het goed opgeruimd is. Ik doe mijn best om mijn nestje op tijd schoon te maken, maar mijn probleem is dat mijn spullen geen vaste plek hebben — ik ben te creatief en een beetje rommel hoort nu eenmaal bij mijn woning. Ook heb ik altijd een hekel aan het schoonmaken van de koelkast gehad, misschien omdat ik nooit een mix van zout, soda en water heb geprobeerd en het lijkt erop dat zo’n middel wel nodig is. Maar als ik het niet leuk vind om op te ruimen huur ik liever iemand in om me te helpen 🙂

Reacties zijn uitgeschakeld.