Zo maak je zelf stevia-siroop

Hardworkinghippy, Flickr.com
Hardworkinghippy, Flickr.com

Suiker is ongezond, maar de zoete smaak voegt wel wat extra’s toe aan drankjes en eten. Wie wel het zoet van suiker wil, maar niet de nadelen, kan ook stevia gebruiken. Dit is een natuurlijke zoetstof, afkomstig van een plantje. Je kunt producten kopen met stevia, maar die zijn vaak behoorlijk duur. Je kunt ook eenvoudig zelf een plantje grootbrengen en eigen stevia-siroop maken. Dat kun je vervolgens weer gebruiken in yoghurt, op pannenkoeken of op andere manieren waarop je suiker normaal gesproken zou gebruiken.
Recept
Voor het maken van de siroop heb je alleen water en stevia nodig. Knip ongeveer drie kopjes blaadjes en takjes af en dompel die onder in één kopje water. Zorg ervoor dat alle stukjes stevia onder water zitten. Leg er een doekje of stukje folie overheen en laat het 24 uur met rust. Proef of het water al op smaak is. Als dit niet het geval is, dan kun je het mengsel nog 12 tot 24 uur laten staan. Giet de siroop met een zeefje in een pannetje en laat dit ongeveer 20 minuten pruttelen op een vuurtje. Laat het daarna afkoelen en giet het in een flesje of een potje. Je kunt de siroop een paar weken in de koelkast bewaren.
Verboden
Stevia is lange tijd verboden geweest in onder meer Nederland en Groot-Brittannië. Inmiddels hebben meerdere wetenschappelijke onderzoek aangetoond dat stevia veilig te gebruiken is, zelfs bij hogere doseringen. Wel zouden duizeligheid en misselijkheid bijwerkingen kunnen zijn van het gebruik van stevia. Over de gevolgen voor de langere termijn is nog weinig bekend. Hier is nog te weinig onderzoek naar gedaan.
In ons Dossier Suiker vind je andere alternatieven voor suiker. Ook krijg je tips om te minderen met suiker en leer je alles over de verwoestende werking van suiker
Bron: Lifehacker, Medisch Dossier
Lees ook:
7 eenvoudige stappen om meer te bewegen
Suiker doodt jaarlijks 35 miljoen mensen
Wandelen verkleint je kans op diabetes
ConsuMed is een grote online gezondheidscommunity die met actueel en relevant gezondheidsnieuws en publieksvriendelijk geschreven medische informatie maandelijks ruim een half miljoen unieke bezoekers trekt. Volg ConsuMed via de site, op Facebook of via de nieuwsbrief.

9 gedachten over “Zo maak je zelf stevia-siroop”

  1. Pingback: Suiker is gif, maar deze alternatieven kunnen wel - hetkanWel.nl

    1. ik heb stevia zaadjes besteld.. heb je misschien tips.. en wat kan ik met de druppels allemaal doen? Heel graag wat tips ik denk dat een hoop mensen blij daarmee zijn

    1. het kan wezen dat het met grote hoeveelheden van ver weg wordt aangevoerd maar je kunt het ook zelf kweken.Hoe gezond is bietsuiker dat niet biologisch hier om de hoek die (met subsidie )wordt opgefokt met veel bestrijdingsmiddelen dat is wel goed?

Reacties zijn gesloten.