Zo maak jij gemakkelijk keuzes voor jezelf

Keuzes
Een keuze maken is moeilijk, maar kiezen voor jezelf is vaak nog veel lastiger. Wie denken ze wel niet dat ik ben als ik nu voor mezelf kies? Toch is het belangrijk om zelf aan het roer van jouw keuzes te staan, want anders doet een het ander het voor je. Het hoeft niet moeilijk te zijn, mits je een paar zaken goed in de gaten houdt.
Je wordt gelukkiger, creatiever én gezonder van (juiste) keuzes maken. James Altucher, ondernemer, columnist en auteur van de boeken ‘The Power Of No’ en Choose Yourself’, heeft een aantal voorwaarden op een rijtje gezet die een weg omhoog garanderen.
1. Vind dankbaarheid in zoveel mogelijk situaties
Het is knap lastig om dankbaar te zijn als je voor de zoveelste keer in de file staat. Desondanks kun je zoeken naar een voordeel, want ieder voordeel heb z’n nadeel, toch? Dus niet klagen, maar ga op zoek naar iets moois. Misschien woon jij in een hele leuke stad en zijn er daarom zoveel mensen op de been.
2. Train jouw ideeënspier (ja, echt!)
Schrijf elke dag tien ideeën op. Misschien lijkt dat wat veel, maar het is een kwestie van wennen. Desnoods begin je met drie of vijf notities. Je wordt ‘n stuk creatiever van het opschrijven van jouw ideeën, want negen van de tien keer ben je jouw geniale plan na een paar minuten alweer vergeten. Zonde!
3. Deel jouw ideeën
Door jouw ideeën om te zetten in activiteiten en deze te delen, ga je nog een stapje verder. Dan ga je daadwerkelijk aan de slag. Let wel: deel het zonder verwachtingen, want juist als je er niet op hoopt, komt er veel naar je toe. En geloof me, daar krijg je energie van.
4. Fysieke gezondheid
Het ligt misschien voor de hand, maar een fysieke gezondheid is van levensbelang. Niet alleen voor je lijf, maar bovenal voor je geest. Door goed te slapen, eten en sporten voorkom je dat je chagrijnig wordt en zorg je ervoor dat je openstaat voor de mooie dingen in het leven.
5. Emotionele gezondheid
Hoogstwaarschijnlijk kennen we allemaal wel iemand die we niet zo aardig vinden, maar waar we wél mee omgaan. Of dat nou je baas, een vage kennis of de buurman is. Volgens Altucher draait dat alles behalve bij aan een positieve manier van leven. Het is beter om dit soort relaties te vermijden, want uiteindelijk heb je er niks aan.
Veel lachen valt ook onder emotionele gezondheid. Volwassenen doen dat te weinig, gemiddeld vijf keer op een dag. Wist je dat een baby 300 keer lacht op een dag?! Daar kunnen wij dus nog wat van leren. Ze zeggen niet voor niets dat lachen gezond is.
Bekijk hier de complete video waarin James Altucher vertelt over keuzes maken:

Over de schrijver