In Nieuw Zeeland draait het vanaf nu om welzijn, niet om geld

In Nieuw Zeeland hebben ze besloten om het anders te doen. Voortaan bepaalt het welzijn van de inwoners of ze goed bezig zijn. Natuurlijk kijken ze ook naar de economische situatie, maar de bescherming van de natuur, het tegengaan van armoede en het behouden van cultureel erfgoed zijn net zo belangrijk. Een verfrissende aanpak, die hopelijk navolging vindt bij heel veel andere landen.

Bruto nationaal geluk

In Bhutan weten ze het al lang; het leven draait niet om geld, maar om geluk. Terwijl ze in de rest van de wereld nog steeds naar het ‘bruto national inkomen (BNI)’ kijken om de kwaliteit van leven te meten, doen ze dat sinds 1971 in Bhutan met het ‘bruto nationaal geluk (BNP)’. De vier pijlers van het ‘BNP’ zijn duurzame social-economische ontwikkeling, behoud van cultuur, natuur en goed bestuur van bedrijven.

Het draait niet alleen om geld

Een nadeel van het BNI is dat het alleen kijkt naar het geld dat er binnenkomt. Stel dat je niet werkt bij een bedrijf, maar als vrijwilliger bij een stichting, dan wordt jouw bijdrage niet meegerekend in het succes van het land. Dat is vreemd, want je hebt wel een positieve invloed op het klimaat, dierenwelzijn, zorg voor kinderen, ouderen of welk ander maatschappelijk thema waar je je hard voor maakt. Ook de waarde van de natuur komt niet aan bod bij het BNI.

Kun je geluk meten?

Natuurlijk is er ook kritiek op Bhutan, want hoe kun je geluk nou objectief meten? ‘Niet’ is het antwoord van de regering, maar dat is ook helemaal niet erg. Het idee was om een beweging op gang te krijgen, waarbij het in de samenleving om veel meer ging dan om geld. En dat hoeft niet met een objectieve standaard.

Nieuw Zeeland volgt

In Nieuw Zeeland sprak premier Jacinda Ardern vorig jaar een zelfde soort ambitie uit. Ze gingen succes anders meten. Om te bepalen hoe het land er voor staat, kijken ze niet alleen naar economische factoren, maar onderzoeken ze ook hoe het land sociaal, cultureel en op het gebied van natuur en klimaat scoort. En alle factoren tellen even zwaar mee.

Goed op alle fronten

Vanaf dit jaar gaat dit beleid het welzijn van alle mensen in Nieuw Zeeland verbeteren. Het kan niet zo zijn dat een maatregel heel goed is voor de economie, maar een negatief effect heeft op het klimaat of op de werkomstandigheden van mensen.
Natuurlijk zijn er economen die deze aanpak radicaal, niet wetenschappelijk en verwarrend vinden, maar uit meerdere recente onderzoeken blijkt dat de focus van regeringen op BNI veel schade heeft gebracht aan onze planeet en samenlevingen. Door te veel focus op het BNI vergeten beleidsmakers dat het leven van mensen niet gaat om cijfers, maar om een doel, geluk, gezondheid, schone lucht en nog veel meer moeilijk te meten factoren.

Nederlandse petitie

Cynthia Noordoven adviseert en helpt organisaties in het vergroten van hun succes door bij te dragen aan het werkgeluk van de medewerkers. Ze is onlangs een petitie gestart die ervoor moet zorgen dat Nederland het derde land wordt dat kiest voor Bruto Nationaal Geluk in plaats van geld. Mee eens? Je kunt de petitie hier ondertekenen.
Ik denk dat deze aanpak echt kan helpen bij het tegengaan van klimaatverandering, overconsumptie, gelijkheid en het geluk van mensen. Wat denk jij? En nog even wat inspiratie voor onze leiders, zo kun je welzijn meten.

Over de schrijver

6 gedachten over “In Nieuw Zeeland draait het vanaf nu om welzijn, niet om geld”

  1. Pingback: Geef mij maar vrouwen!! - At Hodson Street

  2. Bhutan is niet zo’n geweldig voorbeeld meer nu het toch al een tijd bekend is dat er ook daar ethnic cleansing plaatsvindt. 100.000 Lhotshampa moesten vluchten naar Nepal. Dus dat ‘geluk’ is ook daar niet voor iederéén! Dat had mevrouw Groot ook moeten weten.

  3. Beste Asceline, is er geen verwarring over het BNP in dit artikel? BNP is Bruto Nationaal Product in de gangbare economische definitie. Hier wordt het omschreven als het Bruto Nationaal Geluk. Misschien is de afkorting BNG beter?
    Warme groeten,
    Patrick Van Buyten

Reacties zijn gesloten.