7 tips om eerste maand als vegetariër te overleven

57925008 7E7Ef4Dda4
Bron: Karimian (Flickr.com)

Als je hebt besloten om vegetariër te worden, heb je het lang niet zo moeilijk als vroeger. Er zijn nu veel meer vegetarische restaurants, kookboeken en vleesvervangers op de markt dan twintig jaar geleden. Toch blijft een vleesvrij dieet een uitdaging voor mensen die zijn opgegroeid met vlees als belangrijkste onderdeel van de maaltijd. Hierbij enkele tips voor startende vegetariërs. Een aantal tips zijn ook van toepassing op startende veganisten.
Bedenk wat je beweegredenen zijn
Als je het besluit genomen hebt, wees dan voorbereid op vragen uit de omgeving. Denk goed na over wat jouw beweegredenen zijn, zodat je dit kunt uitleggen wanneer je vragen krijgt.
Bereid je voor als je uit eten gaat
De moeilijkste momenten om aan je vegetarische idealen vast te houden is wanneer je uit eten gaat of bij iemand anders eet. Wanneer je bij iemand anders gaat eten, neem dan van tevoren contact op met de gastheer om jouw dieetwensen door te spreken. Ga je uit eten, zorg dan dat je van tevoren weet of het restaurant ook vegetarische maaltijden serveert.
Ga naar een voedingsdeskundige
Het is niet moeilijk om een gezonde, vegetarische maaltijd te nuttigen, maar je moet wel weten of je alle voedingsmiddelen binnenkrijgt. Informeer bij een voedingsdeskundige of diëtist over de beste niet-dierlijke bronnen voor vitamines, calcium, ijzer en eiwitten.
Geen hekel aan groente
Als je een hekel hebt aan groente en fruit, moet je waarschijnlijk geen vegetariër worden. Het klinkt logisch, maar veel starters schijnen dit vaak te vergeten.
Steun
Wanneer je een dergelijke uitdaging aanneemt, is het prettig als je een vriend of partner hebt die ook vegetarisch is. Je kunt elkaars klankbord zijn, tips uitwisselen en steunen tijdens moeilijke momenten.
Beslis of je leer wilt dragen
Sommige mensen worden alleen vegetarisch in hun eetpatroon, anderen willen ook geen leer meer dragen. Bedenk goed tot welke groep je hoort en doe voorbereidend onderzoek zodat je een goede keuze maakt.
Huisdieren
Je kunt ervoor beslissen dat jouw hele gezin, inclusief de huisdieren, ook vegetarisch worden. Houd er echter rekening mee dat dieren andere dieetwensen hebben dan een mens. Ze kunnen niet aangeven of ze het wel met de vegetarische leefstijl eens zijn. Dring ze niet iets op dat tegen de aard van het beestje ingaat.
Bron: MNN.com
Lees ook
Zo komen wij aan onze mooie fietspaden
Zo ga je groen op wintersport
Aldi en Lidl verkopen oneerlijke kleren

2 gedachten over “7 tips om eerste maand als vegetariër te overleven”

 1. "Bedenk wat je beweegredenen zijn"…
  Volgens mij heeft een vegetariër minder uit te leggen dan een vleeseter.
  De gedachte om vlees af te zweren is ondraaglijker dan de uitvoering;
  gewoon lekker en gezond blijven eten maar dan zonder die sudderlap.
  Kost heel weinig moeite en binnen een week weet je niet beter en ga je nieuwe, lekkere dingen vanzelf ontdekken. Die sudderlap krijg je in de kortste tijd niet meer door de keel.
  Als je last hebt van vlees-stop-angst, eet dan af en toe zonder vlees maar leg jezelf niet op om het af te zweren, je zult zien hoe makkelijk het is. Sluit me hierin aan bij Fem.

 2. Heel belangrijk: bedenk dat alle kleine beetjes helpen, dus als het een keertje niet lukt of je krijgt een enorme craving, soit, af en toe vlees is nog altijd veel beter dan iedere dag. En het wordt makkelijker en vanzelfsprekender naarmate je er langer mee bezig bent.
  en kijk voor inspiratie op vegatopia.com voor inspiratie, want vegetarisch eten kan natuurlijk ook heel lekker zijn.

Reacties zijn gesloten.