Zo red je de paling van de ondergang

Foto: Glasaal Volendam(Gesponsorde partnerbijdrage). De paling is niet alleen een gewilde delicatesse maar ook een ernstig bedreigde diersoort. Glasaal Volendam wil daarom bereiken wat tot nu toe niemand lukte: jonge paling produceren in een kweekomgeving. Hierdoor hoeven er in de toekomst geen wilde glasaal meer gevangen te worden en krijgt de natuur de tijd om zichzelf te herstellen. “We moeten dus doorgaan met ons onderzoek.” aldus Cees Zwarthoed, voorzitter van Glasaal Volendam “want het is niet de vraag óf het ons lukt, maar wanneer.” Om dit onderzoek te financieren zijn zij aan het crowdfunden. Het stelt iedereen in staat ambassadeur te worden van Glasaal Volendam en mee de paling te redden.

Waar anders dan in Volendam?!

Glasaal Volendam is een initiatief van ondernemende Volendammers die de kennis en ervaring in huis hebben om de afname van de palingstand een halt toe te roepen.  Met hun zeer geavanceerde kwekerij geven zij een succesvol vervolg aan jarenlang onderzoek van de Universiteit van Leiden, met als doel om jonge paling (ook wel glasaal genoemd) te kunnen kweken.

Hoe ver zijn ze?

Huidige palingkwekerijen kweken in het wild gevangen glasaal op tot palingen die voor consumptie geschikt zijn. Het is echter nog nooit gelukt om glasaal op te kweken uit palinglarven. De twee deskundige biologen van Glasaal Volendam zijn fulltime bezig om dit uit te zoeken. “Het gaat erom de juiste omstandigheden te vinden, zoals voedsel en temperatuur” stelt Petra van Dijk, één van de twee biologen “En we komen steeds dichterbij.”

Kronkelende crowdfunding                                   

Foto: Glasaal VolendamDe laatste stap, onderzoek naar het opkweken van de larven, vraagt tijd en geld. Al eerder hebben ondernemers, particulieren en het Rijk in totaal 1,9 miljoen euro geïnvesteerd. Voor de komende vijf jaar hebben ze nieuwe input nodig. Een deel hiervan, €300.000 willen zij ophalen bij het grotere publiek door middel van crowdfunding. Cees: “Paling is door veel Nederlanders geliefd. Wij willen iedereen de mogelijkheid bieden betrokken te worden bij het redden van deze mooie diersoort.” Daarom kun je ambassadeur worden van Glasaal Volendam. Voor elke €100 wordt een aandelencertificaat uitgegeven. Zo zorg je er niet alleen voor dat het onderzoek door kan gaan, maar profiteer je ook van dividendrendement wanneer het slaagt. Zo hou je er zelf ook nog iets aan over!

Investeer mee in de redding van de paling

 

Over de schrijver