Zo slecht staat Europa er niet voor

Foto: Eole Wind, Flickr
Foto: Eole Wind, Flickr

Pessimisten over de hele wereld beweren om de haverklap dat de Europese Unie vanwege de economische crisis en andere structurele problemen, ten dode is opgeschreven. Volgens Mark Leonard en Hans Kundnani kan Europa de strijd met grootmachten als de Verenigde Staten en China op heel veel fronten echter prima aan.
“Europa is verleden tijd.”
Nee. Nogal wat mensen hebben het tegenwoordig over Europa alsof de rol van het werelddeel al is uitgespeeld. De marginale economische groei, de nog altijd voortdurende eurocrisis en de complexiteit van besluitvorming maken Europa in dat opzicht ook een makkelijk doelwit. Daarbij heeft de pijlsnelle opkomst van landen als Brazilië en China er de afgelopen jaren voor gezorgd dat veel deskundigen de Oude Wereld al naar de spreekwoordelijke storthoop hebben gedragen. Deze mensen doen er echter verstandig aan om stil te staan bij een aantal keiharde feiten.
Zo vormt de Europese Unie als geheel niet alleen ’s werelds grootste economie, maar is ook het defensiebudget het op één na hoogste ter wereld, na dat van de Verenigde Staten. Wereldwijd heeft de EU meer dan 66.000 soldaten gestationeerd, alsmede 57.000 diplomaten. Ter vergelijking: voor India zijn dat er ongeveer 600. De gemiddelde koopkracht van inwoners van de EU ligt ongeveer vier keer hoger dan in China, drie keer hoger dan in Brazilië en negen keer hoger in India. Als dat achteruitgang heet, dan is het nog altijd beter in de EU dan wonen in een van deze opkomende wereldmachten.
Geen enkele wereldmacht zoveel invloed
Macht is natuurlijk niet alleen gebaseerd op dit soort gegevens, maar vooral op de mogelijkheid om er effectief mee om te gaan. Ook in dit opzicht presteert Europa uitstekend: afgezien van de Verenigde Staten heeft geen enkele wereldmacht in de afgelopen twintig jaar zoveel invloed gehad op de wereld. Sinds het einde van de Koude Oorlog is de EU met 15 nieuwe lidstaten op vreedzame wijze verder gegroeid. In veel landen zijn etnische conflicten beëindigd, wetboeken zijn gestroomlijnd en er is een begin gemaakt met het stimuleren van de economie in de Baltische landen en Balkanregio. Vergelijk dat eens met China, dat vanwege zijn ongebreide groei zorgt voor angst en weerstand in heel Azië.
Zeker, de EU heeft absoluut te maken met een serieuze bestaanscrisis. Desondanks levert het wereldwijd de grootste bijdrage aan het oplossen van regionale conflicten en de wereldproblematiek. Toen nieuwe democratieën in Egypte en Tunesië na de Arabische revolutie van 2011 hulp nodig hadden, gaf de zogenaamd failliete EU meer financiële steun dan de Verenigde Staten.
Lees het volledige artikel uit Foreign Policy in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.
Bron: 360, het beste uit de internationale pers.
3602
Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
De wet die miljarden levens redt
Nederlanders moeten New York tegen water beschermen
In het hoofd van een autist

Over de schrijver