Zo stimuleer je zonne-energie voor bedrijven

Foto: lin pernille photography, Flickr

(gastbijdrage door Luuk van Dorth. Zelf ook blogen?). Mensen die groen en duurzaam willen ondernemen worden flink benadeeld door de wettelijk vastgestelde grens van ‘salderen’ voor energieleveranciers. Nederland zou de groene economie een stimulans kunnen geven door het voorbeeld van de Duitsers te volgen.

 

Lees ook onze special “Zo krijg je een zonnepaneel op je dak”

Wat is er mis met salderen? Ik zal het uitleggen met een voorbeeld. Stel bedrijf XYZ verbruikt 50.000 kWh per jaar. Nu besluit het bedrijf het volledige verbruik op te gaan wekken door middel van zonnepanelen. Een nobel besluit natuurlijk, en daarnaast een flinke investering. Omdat zonnepanelen in de 3 zomermaanden 70% van het totale jaaropbrengst opwekken zal er in de zomer een flink overschot zijn, en in de wintermaanden een tekort. Het tekort wordt ingekocht van de energieleverancier terwijl het zomerse overschot wordt teruggeleverd aan het netwerk. Nu verwacht je natuurlijk dat het overschot wordt verrekend met hetgeen wat is afgenomen en dat het bedrijf dus aan het eind van ‘t jaar op een theoretische 0 kWh uitkomt. Want, men wekt tenslotte hetzelfde op als men verbruikt!

Helaas.. Hier ligt het grote Nederlandse zonnepanelenprobleem, het saldeerdrama. De energieleverancier zal namelijk maximaal 5.000 kWh verrekenen (“salderen”) met de energieprijs inclusief energiebelastingen. De overige teruggeleverde 25.000 kWh’s zullen verrekend worden voor een tarief exclusief energiebelasting. Dit betekent dat het bedrijf energiebelasting betaalt voor energie die het niet afneemt. Dit betekent dat de ondernemer in dit geval ongeveer € 1000,- per jaar ‘teveel’ betaalt.

De overheid vindt het prima, want het brengt natuurlijk meer energiebelasting op. Ook de energieleveranciers vinden het prima, de groene stroom verkopen ze voor het volle tarief als zijnde groene stroom door. Natuurlijk zijn er wel ‘kosten’ voor de netwerkbeheerder; die moet namelijk de teruggeleverde stroom transporteren, deze kosten zijn echter niet relevant. De netwerkbeheerder wordt immers al door bedrijf XYZ betaald via het vastrecht en capaciteitstarief voor het gebruik van het netwerk. Hoeveel en in welke richting de stroom loopt is niet van belang.

Het wordt ook in Nederland tijd voor het Duitse systeem waar verplichtingen voor afname zijn opgenomen voor de energiemaatschappijen, en ook de vergoedingshoogte is vastgelegd. Hierdoor worden bedrijven gestimuleerd groen te investeren, en om minder stroom te verbruiken.

Er zit nog een maas in de wet: de goede oude Ferrarismeter! Deze draait namelijk op zonnige dagen met een flinke snelheid achteruit (de Sirarrefmeter) waardoor je aan het eind van het jaar keurig de kWh’s moet afrekenen die je echt hebt verbruikt. Een prachtig en verslavend gezicht kan ik je verzekeren..

Luuk van Dorth is directeur en eigenaar van The Sunshine Company, een bedrijf gespecialiseerd in advisering over en verkoop van zonnepanelen.

Lees ook

Ontdekking: zonne-energie zonder zonnepaneel

Radar: regering draait zonne-energie de das om

Het nieuwe werken: zo werk je flexibel en groen

Over de schrijver

1 reactie op “Zo stimuleer je zonne-energie voor bedrijven”

  1. Deze problematiek speelt inderdaad bij de `grotere` PV installaties. In het kader van de Green Deal heeft een energieleverancier recentelijk een voorstel tot ‘salderen zonder limiet’ ingediend. Afwachten dus. Tot die tijd verdiend het aanbeveling om de omvang van PV installaties te optimaliseren op basis van i) beschikbare fiscale ruimte ii) verbruiksprofiel iii) dakoppervlak en iv) de nu geldende salderingsgrens natuurlijk. Op http://www.boerzoektzon.com kwam ik hierover de nodige informatie tegen. Nuttig!

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020