Zo stop je met shampoo, zonder weken met vet haar rond te lopen 

Zou jij ook liever minder of helemaal geen shampoo meer willen gebruiken? Dan ben je niet de enige. Een paar jaar geleden kwam de ‘no poo’ beweging op gang, toen steeds meer mensen beseften, dat al die ‘gewone’ shampoos helemaal niet zo goed zijn voor je haar. Als je je haar minder wast, krijg je een veel vollere en gezondere bos. Alleen is het even afzien om daar te komen, want in de overgangsfase moet je haar afkicken en wordt het overmatig vet. Om die fase gemakkelijker door te komen, ontwikkelde Alexandra Steverink een methode, die je haar schoon houdt.
Een tijdje geleden besloot ik – net als vele anderen – mijn haar niet meer met shampoo te wassen. Beter voor mijn haar en beter voor het milieu. Ik waste het alleen nog met water en appelazijn en ging door het leven met viezig, vet haar. Een sjaal om mijn hoofd was de enige oplossing om nog een beetje fris in het openbaar te verschijnen. Ik hield het precies drie weken vol.

De no-poo beweging 

Veel te kort natuurlijk, want toen ik in de no-poo wereld dook, bleek het soms wel tot een half jaar te duren voordat je hoofdhuid en haar gewend waren aan deze nieuwe lifestyle van niet wassen. Dat had ik er niet voor over, want mijn vette haar had elke dag invloed op mijn humeur. En dan niet op een positieve manier. Was er nou niet iets, dat me door deze moeilijke overgangsfase heen kon helpen?

Oceaan mineralen, kruiden en zeewieren

Ik ging op onderzoek uit en kwam in contact met Alexandra Steverink. Met haar bedrijf Sea & See maakt ze natuurlijke haarverzorgingsproducten van oceaan mineralen, aangevuld met kruiden en zeewieren. Het wordt geleverd in droge vorm. Bij elke wasbeurt los je daarvan een theelepel op in water om je haar mee te ‘wassen’.

Futloos haar 

De haarverzorging ontwikkelde ze in eerste instantie voor zichzelf. Ze vond haar haar wat futloos. Ze wist veel van oceaan mineralen en besloot hiermee te experimenteren. En met succes. Al snel kreeg ze het verzoek van mensen om haar heen om het ook voor hen te maken en zo ontstond er een volledige lijn.

Ons lichaam kan het zelf 

Alexandra verkoopt al sinds 2005 allerlei producten, die de natuurlijke functies van het lichaam ondersteunen. Met haar producten wil ze het lichaam helpen om te doen waar het goed in is, zonder het werk over te nemen.  Deze haarverzorging was daar een mooie aanvulling op.

Overschakelen is lastig 

Een overschakeling van shampoo naar deze vorm van natuurlijke haarverzorging levert je wel ontwenningsverschijnselen op, zoals ik zelf ook had ervaren. Oude siliconen- of waslagen komen los van de hoofdhuid en de talgklieren in de hoofdhuid produceren te veel (vettige) emulsie. Je hoofdhuid is namelijk gewend dat je deze laag steeds wegwast met shampoo en er snel een nieuwe geproduceerd moet worden. Je hoofdhuid kan niet zonder deze emulsie, omdat het beschermt tegen bacteriën en je haar soepel houdt. Stop je ineens met het wegwassen? Dan kost het tijd om een nieuw evenwicht te vinden.

Een stappenplan 

Om deze fase gemakkelijker door te komen heeft Alexandra een methode ontwikkeld, die bestaat uit verschillende stappen.

  • Je ‘wast’ je haar met de natuurlijke haarverzorgingsproducten. Gewoon onder de douche. Voor je gaat douchen doe je een afgestreken theelepel van het product in een beker. Tijdens het douchen vul je deze beker met water. Het mengsel giet je vervolgens over je haar, even laten intrekken, inmasseren (als je dat lekker vindt) en uitspoelen.
  • Na het douchen droog je het haar af met een handdoek, die speciaal voor dit proces is ontwikkeld.
  • Tussen de wasbeurten door kun je je haar regelmatig borstelen om de loslatende siliconen- en waslagen uit je haar te borstelen en de haaremulsie over je haar te verdelen. Dan blijft je haar van de wortel tot de punten beschermd en sterk.
  • Stel dat je haar na twee dagen een beetje vettig wordt, dan geef je het een ‘In Between’ opfrisbeurt. Met een licht vochtige borsteldoek of met de ’In Between’ handdoek maak je je haar schoon zonder je hoofdhuid te ontvetten. Dit doe je dus niet onder de douche.
  • Als je na vier dagen denkt “dit kan echt niet meer”, dan begin je weer bij de eerste stap.

Hoeveel tijd er tussen de wasbeurten en opfrisbeurten zit, hangt natuurlijk van je haar af. Daar kun je zelf mee experimenteren en deze langzaam gaan oprekken.

Meer informatie en tips vind je op www.sea-and-see.com
Ik kan niet wachten om het te gaan proberen. Ben jij ook bezig met het overstappen? Wil je dan je ervaringen met ons delen?

Over de schrijver

61 gedachten over “Zo stop je met shampoo, zonder weken met vet haar rond te lopen ”

  1. Mooi artikel, ik kan de methode en producten van Alexandra van harte aanbevelen! Sinds ruim een jaar gebruik ik geen shampoo meer en ik ben helemaal gewend. Wat ik sterk eraan vind: m’n haar reageert op omstandigheden, net als huid. Zo is het de ene keer droger of vettiger en dat is ook gewoon normaal. Het voelt een stuk natuurlijker zo!

Reacties zijn gesloten.