Zoveel land kost het om zelfvoorzienend te leven

Hoeveel land heb je nodig om compleet zelfvoorzienend te leven? Verschillende politici bepleitten dat het Nederlandse landbouwsysteem meer zelfvoorzienend moet worden. Wat komt erbij kijken om zelf al je voedselproducten te verbouwen? hetkanWel zocht het uit en kwam tot de volgende conclusies.

Groenten en fruit

Stap 1 om zelfvoorzienend te worden is het gaan verbouwen van je eigen groenten en fruit. Volgens de Visionair heb je gemiddeld gezien 35 tot 40 vierkante meter grond nodig om al je groenten en fruit zelf te verbouwen. Dit houdt dan natuurlijk wel in dat je altijd seizoensgebonden producten moet eten; tomaten in de zomer en winterpenen in de winter.

Brood, aardappelen en peulvruchten

Voor het verbouwen van granen voor brood, aardappelen en peulvruchten is meer ruimte nodig. Met een ruimte van 250 vierkante meter kun je jezelf in behoefte aan koolhydraten voorzien. Wel moet je dan nog aan meststoffen zien te komen. Als je volledig zelfvoorzienend wilt worden, dien je dus wel je eigen afval te composteren.

Oliehoudende zaden

Naast vitaminen en koolhydraten, zijn ook onverzadigde vetzuren een belangrijk onderdeel van het menselijke dieet. Om oliehoudende zaden te verbouwen, is circa 30 vierkante meter aan areaal nodig.

Dierlijke producten

Wil je zelfvoorzienend leven en een omnivoor dieet houden, dan zul je je areaal flink uit moeten breiden. Voor het houden van dieren is immers niet alleen grasland, maar ook extra akkerland voor de voedselvoorziening van de dieren nodig. Voor een zelfvoorzienend, plantaardig dieet is een tuintje van circa 350 vierkante meter nodig. Voor een tuin met varkens is drie keer zoveel ruimte nodig. Een ruimtebesparend alternatief zijn kippen of vissen; die nemen minder ruimte in en hebben relatief gezien minder voeding nodig.

Extra’s voor zelfvoorzienend leven

Wanneer je na het verbouwen van al deze producten en het houden van eventuele dieren nog tijd over hebt, is het wellicht een idee je zelfvoorzienende tuin te verrijken met:

  • Een waterfilter
  • Een bijenkast
  • Een kruidentuin
  • Groene energie in de vorm van bijvoorbeeld zonnepanelen of een windmolen

Meer weten over de precieze berekeningen van benodigd grondgebruik? Kijk dan op de website van Visionair.

Over de schrijver

38 gedachten over “Zoveel land kost het om zelfvoorzienend te leven”

  1. Interessant om te weten! Vraag me wel af of deze aantallen gelden voor een 1- of meerpersoonshuishouden.
    Uitgaande van 1 persoon, is niet tijd maar RUIMTE het grootste obstakel. Wil iedereen in Nederland zelfvoorzienend zijn, dan hebben we 172 keer ons totale landoppervlak nodig! En dat is als we volledig veganistisch leven met z’n allen. Verder zijn bebouwing, infrastructuur en bruikbare bodemsoorten hier nog niet in meegenomen.
    Het lijkt daarom zinvoller dat mensen met interesse in land- en/of tuinbouw zich daar verder in bekwamen en zich bij de slinkende groep boeren voegt.
    Zelfvoorzienend leven klinkt mooi, maar lijkt mij een egoïstische, inefficiënte levenswijze.

    1. Zelfvoorzienend leven is een hardstikke leuke hobby, ik ben er zelf ook mee bezig: groentetuin, wat kippetjes, houtkachel enz.
      Maar maak er ook niet meer van dan het is want als de oogst mislukt gaat niemand hier een hele winter op boerenkoolstronken zitten knagen maar gaan we met gezwinde spoed naar Appie Heijn .
      Ooit waren mensen volledig zelfvoorzienend tot ze erachter kwamen dat het veel praktischer is om veel dingen aan anderen over te laten.
      Bij een akkerbouwer hier in de buurt koop ik heerlijke aardappels voor 50 cent de kilo.
      Daarvoor ga je toch niet zelf liggen klungelen?
      Geniet van je hobby maar neem het allemaal ook weer niet te serieus.

    2. Ik weet niet hoe jij rekent Thirza, maar uitgaande van de hierboven gegeven afmetingen kom ik op 320 vierkante meter (ga even uit van) per persoon. Als je dit voor de veiligheid verdubbelt naar het dubbele (640 vierkante meter) en rekent met 17,5 miljoen inwoners in Nederland kom ik op 11.2 miljard vierkante meter benodigd. Het Nederlandse landoppervlak is 33.8 miljard vierkante meter, dus ruim 3 keer zoveel als benodigd (op basis van deze simpele berekening). Uiteindelijk kun je niet overal groente verbouwen, maar het lijkt wel voldoende. Waar jij die 172 keer uit de hoge hoed tovert weet ik niet, maar volgens mij klopt er niks van. Daarbij, de huidige land- en/of tuinbouw pleegt gigantische roofbouw op onze planeet, dus dit zou je ook als egoïstisch kunnen bestempelen en het doel van het leven is niet zo efficiënt mogelijk te leven lijkt me. Beetje jammer dat je mensen die een andere levensstijl willen dan jij zo wegzet.

  2. Ik heb niet eens een m2 aan grond, dus het is voor mij verboden om zelf voorzienend te zijn.
    Ik woon namelijk verplicht in de flat op 4 hoog! Ik zeg verplicht, omdat ik vanwege de huurderheffingmaatregel van Minister Stef Bolk het mij onmogelijk gemaakt is on vrij met een stukje grond te mogen wonen, wegens de torenhoge huren die door hem ontstaan zijn. Dus ik zit gevangen op 4 hoog zonder een mogelijkheid om ooit eens een huis te kunnen bemachtigen met grond er om heen.
    Zo wordt je snel dood gemaakt door het huidige onpersoonlijke woonsysteem!
    Je mag namelijk niets aan eigen initiatieven doen in dit overbevolkte land en krijgt hoogstens een klein gevangenis hokje om net aan te kunnen leven.
    Deze initiatieven die aangehaald worden op deze website, zijn alleen weggelegd voor grondbezitters, de ELITE, dus !

    1. Toch is dat niet waar, want er is best wat mogelijk ook al woon je in een flatje. Op ons balkon teelden we altijd groenten. Dat stelde niet heel veel voor natuurlijk. Maar 1 dag eten in de week haalden we er in ieder geval wel vandaan. Toch al een mooi begin.
      Sinds een paar jaar hebben we een volkstuin van 200m2. Daar moeten we 10 minuten voor fietsen, maar het geeft wel de mogelijkheid om weer veel meer oogst te krijgen. Groter lukt niet, dat kunnen we niet bijhouden (ik werk fulltime, man zorgt voor onze 2 kleine kinderen). En ja, ook een volkstuin kost wat (hier in de stad zelfs véél!), maar dat is het mij waard. Het levert in ieder geval zeker zo veel op als het kost. En het goede gevoel van zelf voor je eten zorgen is onbetaalbaar.

    1. Volgens Anastasia- een vrouw met bijzondere gaven uit de taiga van Rusland- is 1 ha land voldoende om zelfvoorzienend te zijn. Zij adviseert daarbij om ook een koppeltje kippen en 1 geitje te nemen. (Alle info staat in deel 1 van de Zoemende ceders van Rusland) Zij heeft vele mensen geinspireerd wo President Poetin. Poetin geeft (!) daarom iedereen di dat wil 1 ha land gratis om zelfvoorzienend te zijn. Ook zijn in Rusland oa GMO gewassen en magnetrons verboden. Poetin doet er werkelijk alles aan om zijn bevolking gezond te maken en te houden. Daarom is NATO zo vreselijk “bang voor Rusland” . Zelf ben ik aardig op weg om het voorbeeld van Anastasia te volgen mbt zelfvoorziening.

  3. Met een dierlijk dieet heb je slecht een fractie van de grond nodig van een plantaardig dieet. Heel eenvoudig gesteld kun je met een paar vierkante meter aan kooien genoeg varkens, kippen en konijnen fokken voor een heel gezin. Die beesten leven van keukenafval, onkruid en gras. Vooral konijnen zijn heel makkelijk te fokken en supergezond. Vroeger kwamen bijna alle arme mensen zo aan hun eiwitten.

  4. Ik heb een even zitten rekenen als het hier bovenstaande grotendeels klopt zou ieder gezinnetje van 2-4 (gemiddeld 3 mensen een oppervlakte nodig hebben van ongeveer 500m2. dat zou betekenen dat 1 km2 in principe 2000 gezinnen a 3 mensen = 6000 mensen zou kunnen voeden en herbergen. Dus 1 miljoen km2 zou 6 Miljard mensen kunnen herbergen.

    De aarde heeft 144.5 miljoen km2 aan LAND !! oppervlak waarvan ca 13.3 % bruikbaar is als cultuur grond laten we voor het gemak 10% aanhouden dus dat zou ongeveer 15 milljoen km2 zijn. dat betekend dat de mensheid dus uit gebreid zou kunnen worden tot 6 miljard * 15 = 90 MILJARD mensen. We leven nu met 7 miljard mensen. meer dan 10 maal zo weinig….maar eigenlijk is er ruimte voor 100 miljard mensen als iedereen een eenvoudiger manier van leven er op nahoud en luxe over boord gooit zoals luxe auto’s, boten. gewoon iedereen het zelfde in wat hij/zij heeft. Natuurlijk wel met hoog staande technologie daar is op zich niks mis mee zolang het dienstbaar is voor het levens onderhoud.

    En dan heb ik het nog niet eens over het bevolken van de zee oppervlakte door drijvende dorpen/ steden te creeren. alleen nog maar het land…

    Word het niet eens tijd dat er een andere verdeel sleutel gaat komen om eerlijker over diverse zaken te beschikken ??

  5. Als we insecten zouden eten voor eiwitten, dan is er niet zoveel extra grond nodig.
    Meelwormen zouden, resten van groente en eikels kunnen eten, de wormenmest is dan weer compost voor de tuin. Ook vinden kippen en varkens meelwormen lekker.
    Er dient wel nog over het ontwerp van een meelwormen toren of iets dergelijks nagedacht te worden.

  6. Zelfvoorzienend als Nederland zijnde of zelfvoorzienend als individu/gezin? Dat laatste is terug naar de oertijd lijkt me maar dat we als land zelfvoorzienend zijn lijkt me heel gezond. Minder afhankelijkheden tussen landen zorgt voor minder wrijving, regels, heffingen etcetera. Ieder gebied zelfvoorzienend en van elkaar leren… in plaats van expansiedrift en de rijkste en machtigste willen zijn.

Reacties zijn gesloten.