Zo voorkom je dat je kind failliet gaat

5232270530 546891D940
Foto: Miki Yoshihito, Flickr

Jongeren willen het nieuwste mobieltje. En uitgaan. En een tablet. En studeren. Als je als ouder wilt voorkomen dat je kinderen al voor hun twintigste diep in de schulden zitten, hebben wetenschappers een goede oplossing ontdekt. Goed met geld omgaan is een kunst die je kunt leren. Onderzoekers van de Universiteit van Arizona ontdekten dat ouders hierin een belangrijke rol spelen. En eigenlijk is het heel simpel: ouders die hun kinderen mee laten praten over belangrijke financiële beslissingen, bijvoorbeeld over welke auto het gezin zal aanschaffen, helpen hen om later zelf ook verantwoorde beslissingen te nemen.
“We ontdekten dat ouders een zeer grote rol speelden in het soort gedrag dat hun kinderen vertoonden,” zegt Joyce Serido, een onderzoeker van de Universiteit van Arizona in de Verenigde Staten. Zij ondervroeg 1ste jaars studenten over hoe ze hun geld besteden en wat ze van huis uit mee hadden gekregen over geld. “De studenten die zeiden dat ze met hun ouders praatten over financiële zaken, gedroegen zich verantwoordelijker wat betreft financieel gedrag.”
Serido adviseert ouders om ook hun verwachtingen goed uit te spreken naar kinderen, bijvoorbeeld dat een deel van het zakgeld besteed zou moeten worden aan sparen.
Veel ouders vinden het opmerkelijk genoeg eng en ongemakkelijk om dit soort gesprekken met hun kinderen te hebben. Serido: “Laten we niet om de hete brij heendraaien: we vinden het zelf vaak ook moeilijk om erover na te denken.”
Bron: NPR
Lees ook
Praktische tips voor duurzaam sparen en beleggen
Geldgesprekken die iedereen zou moeten voeren
Leuker shoppen in de avondwinkel

Over de schrijver