Zo voorkom je schadelijke GSM-straling

Foto: soylentgreen23 (Flickr)
Foto: soylentgreen23 (Flickr)

Er is veel onduidelijkheid over de schadelijkheid van GSM-straling. Nieuwsberichten spreken elkaar tegen en de vraag blijft: is het wel of niet schadelijk? Onafhankelijk tijdschrift Medisch Dossier bericht nu over een overzichtsonderzoek met de resultaten van 23 studies naar de relatie tussen mobiel bellen en kanker.

Diepgaande observatie van alle studies leidde tot de ontdekking van een patroon: onafhankelijke onderzoeken, met een betrouwbaarder onderzoeksopzet, vonden telkens zorgwekkender resultaten dan de studies waarbij de telecom-industrie betrokken was.

En hoewel gesponsorde en onafhankelijke onderzoeken elkaar meestal tegenspreken, zijn ze het wel eens over het volgende: meer dan 10 jaar gebruik gebruik van een mobiele of draadloze telefoon verhoogt het risico op een hersentumor significant, volgens een onderzoek zelfs met 280%. Bovendien begint het risico al bij zeer kleine hoeveelheden, per 100 uur stijgt het risico met 5%. Bij kinderen wordt een groter risico op hersenkanker gevonden dan bij volwassenen.

Tips voor een veiliger gebruik

Dat is geen nieuws om optimistisch van te worden, maar gelukkig geeft Medisch Dossier ook tips voor een veiliger gebruik van je mobiel:

1) Draag bij het bellen een koptelefoon met een snoertje, zet je mobiel op de luidspreker of stuur een sms.

2) Draag het mobieltje nooit op je lichaam of gebruik een hoesje aan je broekriem.

3) Bel niet in een rijdende auto, trein of bus. Daardoor wordt de straling van het mobieltje groter.

4) Gebruik je mobiel als antwoordapparaat: zet het uit tot je wilt zien wie gebeld heeft en bel dan zonodig terug – met stappen 1,2,3 in je achterhoofd.

5) Bel, als het kan, met een vaste telefoon.

6) Vermijd gebruik binnen een metalen gebouw, vooral als het een metalen constructie is.

7) Laat kinderen nooit met een mobieltje naast het bed of onder het kussen slapen.

8) Laat kinderen hun mobieltje alleen voor noodgevallen gebruiken.

Bron: Medisch Dossier

Lees ook:

Bel met God

Topless vergaderen is in opkomst

Over de schrijver

44 reacties op “Zo voorkom je schadelijke GSM-straling”

  1. Goed artikel, Zembla heeft er laatst ook een aflevering van gemaakt. Het zijn in ieder geval goede tips om de elektromagnetische straling zo veel mogelijk te beperken. In scholen in Frankrijk zou wifi en mobiele telefoons zelfs al verboden zijn. Er is erg veel informatie over gsm straling te vinden, bijvoorbeeld op http://www.gsm-straling.nl

  2. "Recent Amerikaanse onderzoek waarschuwt voor plaatselijke hersenschade. Vijftig minuten ongestoord bellen blijkt voldoende om het hersengebied dat in directe verbinding staat met de elektromagnetische straling blijvend te beschadigen.
    Het meest verontrustend zijn de mogelijke kankercellen in de hersenen die blijken te worden geactiveerd door de schadelijke stralingen. Dat veelvuldig mobiel telefoneren dus kan leiden tot hersenschade is- volgens de onderzoekers- bij deze bewezen."
    Bron: http://spanje.blog.nl/noticias/2011/02/24/mobiel-

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020