Er komen steeds meer duurzame spaar- en beleggingsproducten. Zo kun je tegenwoordig kiezen uit groen sparen, duurzame spaarrekeningen, duurzame jeugdspaarrekeningen, groencertificaten, waddendeposito’s en duurzame beleggingsfondsen en tal van andere duurzame producten. Hier vind je een uitleg over hoe jouw geld op een duurzame wijze kan groeien.
Belastingvoordeel
De afgelopen jaren was duurzaam sparen niet alleen goed voor je medemens, het milieu en de omgeving maar ook voor je belastbaar inkomen. Zo gold er naast een verhoogde vrijstelling als je jouw geld had gestoken in bijvoorbeeld duurzame beleggingsfondsen ook een hogere heffingskorting. Dit jaar zal de heffingskorting voor maatschappelijk beleggingen 0,7% bedragen en volgend jaar 0,4%. In 2014 zal deze heffingskorting vervallen. Hoewel je daarna dus geen extra heffingskorting meer krijgt kun je als je wilt wel blijven investeren in groene fondsen.
Duurzaam sparen
Als je niet wilt beleggen kun je ook kiezen voor duurzaam sparen. Er zijn diverse vormen van duurzaam sparen mogelijk. Van veel ‘gewone’ spaarvarianten bestaat tegenwoordig een duurzame of groene tegenhanger. Zo kun je kiezen voor duurzame (internet)spaarrekeningen, duurzame deposito’s, duurzame lijfrentepolissen en andere verantwoorde varianten. Toch bestaat hier enige onduidelijkheid over. Door de overeenkomsten in eigenschappen (voor de consument) worden veel duurzame spaarrekeningen ook opgenomen in vergelijkingslijsten met gewone spaarrekeningen.
Klik hier indien je wilt weten hoe een spaarrekening werkt.
Wat zijn de verschillen tussen gewone spaarrekeningen (en beleggingsfondsen) en duurzame spaarrekeningen (en fondsen)?
Hoewel veel duurzame en groene spaarrekeningen in de ogen van de consument er hetzelfde uitzien als reguliere spaarrekeningen zijn er wel een aantal verschillen op te merken. Bij duurzame (internet)spaarrekeningen kunt net als bij gewone internetspaarrekening onder andere ieder moment je geld opnemen, krijg je (meestal) een marktconforme rente en kunt ieder willekeurig moment geld bijstorten. Hierdoor is het soms niet duidelijk wat de verschillen met een gewone spaarrekening zijn. Het verschil is vooral het investeringsbeleid. Het geld dat je op een duurzame spaarrekening zet wordt enkel gebruikt voor doeleinden die voldoen aan bepaalde criteria. Die criteria moeten ervoor zorgen dat de beleggingen wel winstgevend zijn maar mens, milieu en maatschappij niet of zo min mogelijk schaden. De landen waarin wordt geïnvesteerd mogen bijvoorbeeld de mensenrecht van hun onderdanen niet schenden. Een ander criterium kan ook de manier waarop een bedrijf met het milieu omgaat zijn. De rente wijkt bij de meeste duurzame spaarrekeningen (over het algemeen) niet veel af van de rente die je zou hebben gekregen op een ‘gewone’ spaarrekening. Sommige banken publiceren hun duurzame beleggingsbeleid ook op internet. Hiermee kun je zien of de bank voldoet aan de criteria waarvan jij vindt dat de belegging moet voldoen.
Goede doel
Wellicht wil je wel wat geld op een aparte rekening achter de hand houden maar ben je minder geïnteresseerd in de rente die dat oplevert? In dat geval kun je de rente die je ontvangt bij sommige rekeningen direct doneren aan een goed doel. Hiermee spaar je dus niet alleen, maar doneer je direct aan goed doel.
Speciaal thema rekeningen
Wellicht wil je dat jouw geld in een specifiek doel wordt geïnvesteerd, zoals projecten en investeringen die vrouwenrechten bevorderen of projecten die bedoeld zijn om eerlijkere handelsbetrekkingen tot stand te laten komen? In dat geval kun je ook kiezen voor rekeningen waarvan het geld direct in dergelijke projecten wordt geïnvesteerd. Hierdoor heb je dus ook de mogelijkheid om direct een doel te kiezen waarin je geld wordt geïnvesteerd. Overigens is deze keuze niet geheel vrij maar kun je enkel kiezen uit spaarrekening die specifiek in een bepaald doel investeren.
Daarnaast zijn er nog vele andere vormen van duurzaam sparen. Wil je meer weten over duurzaam sparen of duurzame spaarrekeningen vergelijken op basis van je persoonlijke voorkeur? Op sparen.nl vind je veel informatie over duurzaam sparen en beleggen.
Lees ook
5 groene spaartips
De 10 hoogste duurzame spaarrentes
Een schone onderbroek is van bamboe
Zo werkt duurzaam sparen en beleggen
- Geplaatst door St. Maarten
- 2 februari 2012
- Denken
Over de schrijver

St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur