Zo werkt een zonnepaneel

Afbeelding: Wikipedia
Afbeelding: Wikipedia

Veel mensen willen een zonnepaneel op hun dak. Maar hoe doe je dat? Op hetkanWel besteden we speciale aandacht aan zonne-energie. Vandaag: hoe werkt een zonnepaneel eigenlijk? Alles wat je wil weten over de techniek achter zonnepanelen.

Een zonnenpaneel bestaat uit vele aanelkaar geschakelde zonnecellen. Elke zonnecel levert een klein beetje energie, en vele beetjes samen leveren genoeg stroom voor een lamp of apparaat. Maar hoe wordt die electriciteit precies opgewekt? Het antwoord is: door een ingenieus samenspel van een halfgeleider en een stof die onder invloed van zonlicht electronen (kleine negatief geladen deeltjes) loslaat.

Een halfgeleider is een stof die electrische stroom maar in één richting doorlaat. De halfgeleiders die in veel zonnepanelen worden toegepast zijn dunne plakjes siliciumkristallen (eigenlijk gewoon zand!) waarin wat fosfor- en boriumatomen zijn ingebouwd. Zowel fosfor als borium hebben vier electronen nodig om een chemische binding met silicium te maken. Het fosforatoom heeft echter vijf electronen in de aanbieding, en borium maar drie. Borium pikt dan een electron van fosfor af om er ook vier te hebben. Als het fosfor allemaal in de bovenste helft van het kristal zit en het borium in de onderste, dan loopt er heel even een stroompje electronen van boven naar beneden totdat alle boriumatomen voorzien zijn.

Maar om echt electriciteit te maken moet dit stroompje continue opgang worden gehouden. Het geheim zit ‘m in een speciale eigenschap van het silicium. Onder invloed van zonlicht worden uit de siliciumatomen electronen losgemaakt, waardoor er een electronenbron ontstaat. Dit heet het foto-electrisch effect. Door het foto-electrisch effect gaan er losse electronen door het kristal bewegen, echter maar één bepaalde kant op omdat het een halfgeleider is. Als de onderkant en bovenkant van het kristal buitenom met een koperdraad wordt verbonden, gaat de electrische stroom rondlopen die je door een electrisch apparaat of lamp kan leiden!

De efficiëntie van een zonnecel hangt af van een boel zaken. Het zonlicht moet onder de juiste hoek op het siliciumkristal vallen, het kristal moet van goede kwaliteit zijn en mag niet te warm worden, en het oppervlak moet schoon zijn en licht doorlaten. Alles is erop gericht om zoveel mogelijk energie uit zonlicht te gebruiken voor het foto-electrisch proces, maar met siliciumkristallen is maximaal 29% van de energie uit zonlicht om te zetten in electrische stroom. Dit komt omdat zonlicht uit een mix van golflengten bestaat (het spectrum) en niet elke golflengte geschikt is om electronen los te peuteren uit silicium.

Met een ander type zonnecel, de zogeheten “multiple-junction” zonnecel, kan er al meer dan 40% van het zonlicht worden omgezet in electriciteit. De multiple-junction cel bestaat uit enkele dunne laagjes (thin films) van verschillende halfgeleiders die allemaal andere golflengten uit het zonlicht vissen. Het is ook al mogelijk om zonnecellen uit organische stoffen te maken. In grote lijnen is er ontwikkeling op drie terreinen: efficiëntere productiemehtoden van siliciumhalfgeleiders, toepassen van nieuwe materialen in halfgeleiders en verbeteringen aan het ontwerp van zonnecellen en panelen.

Bron: Wikipedia

Special zonne-energie
Op hetkanWel leggen we jou van A – Z uit hoe je een zonnepaneel op je dak kunt krijgen. In een serie artikelen bespreken verschillende vragen die je over zonnepanelen kunt hebben. Lees er meer over op onze speciale pagina. Heb je zelf vragen die (nog) niet beantwoord worden? Stuur een mail naar [email protected] en we nemen je vraag mee.

Lees ook

Over de schrijver

8 reacties op “Zo werkt een zonnepaneel”

 1. Pingback: Hoe milieuvriendelijk is een zonnepaneel?

 2. Pingback: Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

 3. Hallo Jeffo,

  Dank voor je nuancering. Hoewel kwartszand wel de grondstof is voor Si, het klopt inderdaad dat “zand” iets te simpel is gesteld. Het doel van het artikel is om een toegankelijke uitleg te geven rond de werking en samenstelling van halfgeleiders. Ik hoop dat dat gelukt is!

  Groeten,
  Pieter-Jan

  1. Hallo allemaal,

   Dan moet je naar een andere wetenschappelijke blogsite gaan (dan kun je daar interresant gaan doen), het gaat om de boodschap. Als ik wil weten wat het beste is vraag ik toch gewoon wat de levensduur is, wat het kost en hoeveel het aan energie opbrengt, al wordt het uit stront opgewekt, als het dan maar niet stinkt :).

   Eric

 4. Jeffo Mar,

  Waarom herschrijf je het artikel niet en stuur het in naar de site, daar heeft iedereen baat bij. Ik heb er zelf niet genoeg verstand van maar als ik dan de moeite neem om iets uit te zoeken heb ik inderdaad graag wel de juiste informatie.

 5. Ik begrijp niet waarom men gebruikt maakt van wikipedia als bron. Dit is namelijk niet per definitie de best bron, wat men ziet in dit artikel.
  Silicium is niet hetzelfde als zand!!!! Siliciumoxide (SiO2) is zand en heeft andere chemische en fysische eigenschappen dan silicium (Si).
  Leuk artikele maar enige onderzoek alvorens publicatie zou fijn zijn.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020