Zo worden zonnepanelen even goedkoop als tennisschoenen


Thomas Friedman is columist bij de New York Times en auteur van bestseller “De Aarde is Plat”. Hij is druk met een missie: Amerika redden van de achteruitgang. De groene achteruitgang wel te verstaan. De man barst van de goede ideeën. Zo denkt hij te weten hoe zonnepanelen net zo goedkoop worden als tennisschoenen. En zijn we volgens Friedman in een “Earthrace” verwikkeld. Anne Walraven van Futurefuel.nu maakte dit inspirerende interviewde met hem. Zij trekt de wereld rond, om wereldwijd rolmodellen te interviewen over hoe de wereld duurzamer kan.
(Advertentie)
Krijg snel de beste deal: vraag gratis en simpel offertes aan voor zonnepanelen, energiebesparing of een nieuwe CV-ketel.
‘Tijdens de Koude Oorlog hadden we de race wie als eerste een mens op de maan kon krijgen. Twee landen beconcurreerden elkaar en slechts één kon er winnen. Vandaag de dag hebben we een andere race, de Earth Race: wie kan als eerste alle groene technologieën uitvinden zodat we als mensheid hier op de aarde kunnen blijven?’ Friedman is net terug van zijn zoveelste bezoek aan China maar vertelt ondanks zijn jetlag met een enorme bevlogenheid en energieke handgebaren over de uitdagingen waar niet alleen Amerika voor staat, maar de hele wereld. ‘De economische en de ecologische crisis zijn gebaseerd op precies dezelfde gedachtegang. Zowel in de markt als richting onze planeet gedragen wij ons op exact dezelfde manier: we onderschatten de risico’s, staan de financiële wereld toe om de winsten die bij die risico’s horen te privatiseren en wanneer het mis gaat betalen we als belastingbetalers de verliezen. We doen precies hetzelfde met Moeder Natuur. We onderschatten het risico van de uitstoot van de verbranding van fossiele brandstoffen. We laten de olie- en gasbedrijven de winsten opstrijken, maar we zetten de verliezen in de vorm van gevaarlijke klimaatverandering op jouw creditcard en de mijne.’
Met een booming zonnepanelen industrie in China is het de vraag of Amerika niet allang achterop is geraakt. Volgens Friedman lopen beide landen momenteel echter gelijk op. ‘Beide markten zijn feitelijk complementair en we zullen moeten samenwerken. Amerika is goed in innovatie, China is goed in schaalvergroting. De ideale combinatie zou zijn als Amerika weer zou gaan innoveren en China onze innovaties gaat produceren en zonnepanelen zo goedkoop maakt als tennissschoenen, zodat iedereen in de wereld zonnepanelen op zijn dak kan zetten. Hetzelfde met Europa. Er komt een enorme golf groene innovaties uit Europa, met name uit Denemarken. Dat kun je opschalen in China om de prijs omlaag te brengen.’
Het hele interview vind je op Futurefuel.nu
Bron: Voor de Wereld van Morgen
Lees ook
De 9 grootste mythes over zonne-energie
Dossier Zonne-energie: lees alles over hoe jij zonnepanelen op je dak krijgt
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Over de schrijver

6 reacties op “Zo worden zonnepanelen even goedkoop als tennisschoenen”

 1. En alweer om een lang verhaal kort te maken:
  http://www.klimaatkombi.nl/Energie.html
  Dat beetje stroom van een paar PV-panelen gaat de wereld niet redden. Nog maar een linkje:
  http://klimaatkombi.nl/images/Energie/Stroommix_2
  En binnenkort meer over de kortzichtigheid van bedrijven, de schilders in dit geval. Mijn huisbaas (Vivare Arnhem) laat in Renkum een bedrijf uit Deventer komen. Elke dag 65 km fileren. Om de hoek tig bedrijven. 't kost kennelijk niks. Peakoil gaat jullie redden, want geen van die bedrijfswagens rijdt op stroom van de blauwe platen en al helemaal niet in de winter.

 2. Zeg Mark & Tramplus: wat zijn jullie ideeën eigenlijk?
  Jullie zijn kritisch en oplettend, waarvoor alle hulde. Volgens mij hebben jullie vanuit jullie kennis en competentie ook hele goede ideeën voor een groene economie. Zouden jullie die willen delen?

  1. Zolang veelgebruikers de laagste energieterieven hebben of belastingvrij verbruiken – vliegen – dan wel accijnsvrij rijden os zelfs met subsidie – elektrisch – komt er geen " groene economie". Die enkele gesubsidieerde e-auto maakt het verschil niet. Veel zinniger is te zorgen voor zuiniger diesel/benzine auto's.
   Cramer heeft de vliegtax snel afgeschaft terwijl Duitsland die juist ingevoerd heeft. Kan het zotter, maar daar hoor je weinig over; waarschijnlijk niet leuk genoeg.
   Waarom de nutsbedrijven niet verplichten tot een stijgend aandeel hernieuwbare stroom? Mogelijk krijgen dan de effektievere windmolens voorrang boven de duurdere zonnepanelen.
   Maar dat heb ik al eerder geschreven.

 3. Leuk om te lezen "net terug van zijn zoveelste bezoek aan China" en "we onderschatten het risico van de uitstoot van de verbranding van fossiele brandstoffen" met een enorme voetafdruk alleen al door het vlieggedrag, die anderen aanraadt de aarde minder te belasten. Hoe overtuigend is dat?

Reacties zijn uitgeschakeld.