Rotterdam viert dit weekend de Dag van de Architectuur. Daarbij worden de gebouwen in het Maritiem District, de Wilhelminapier en het Land van Hoboken in de spotlights gezet. Dat gebeurt door middel van rondleidingen, gebiedswandelingen en presentaties. De stad van nu bereidt zich voor op de toekomst en gaat klimaatneutraal en duurzaam bouwen, want met de groeiende verstedelijking moet er behoorlijk worden bijgebouwd.
De cijfers
In 1950 woonde 20% van de wereldbevolking in de stad. Als we op de voorspellingen van de VN afgaan, is dat in 2050 maar liefst 66%. Die verstedelijking groeit het hardst in landen als India, China en Nigeria, die samen goed zijn voor 37% van de stedelijke bevolkingsgroei. Er bestaan op dit moment al 28 zogenoemde megasteden met meer dan 10 miljoen inwoners. Denk daarbij aan steden als Tokio (38,2 miljoen), Jakarta (26,7 miljoen) en Karachi (23,3 miljoen).
Maar ook in Nederland groeien de steden hard. De voorspelling is dat de bevolking van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht de komende jaren met 15% toeneemt. Daarmee krijgen de vier grote steden tot 2030 een derde van de bevolkingsgroei in ons land te verwerken.
Duurzaam bouwen
Gelukkig gebeurt er al veel op het gebied van duurzame stedenbouw. Steeds meer ontwerpers en projectontwikkelaars willen de begeerde BREAAM of LEED certificering voor duurzaam bouwen. Er worden nieuwe materialen en technieken gebruikt om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.
We hebben een paar voorbeelden van duurzame architectuur voor je op een rij gezet:
De houten wolkenkrabber
Eerder dit jaar werd bekend dat Tokio de hoogste houten wolkenkrabber van de wereld wil bouwen. Het gebouw moet 350 meter hoog worden en bestaat voor 90% uit hout. In de overige tien procent wordt het hout gecombineerd met staal. Tokio is overigens niet de enige stad, die de lucht in gaat met hout. In Toronto bouwen ze aan een 62 meter hoge wolkenkrabber en Amsterdam krijgt de hoogste houten woontoren van Europa met 73 meter.
Huizen uit de 3D-printer
De ontwikkelingen in het 3D-printen gaan hard. Eindhoven had vorige week de wereldprimeur met de eerste woonbuurt, waarbij vijf echte huizen uit de 3D-printer zullen rollen. Omdat er met behulp van de printer ter plekke en op maat gebouwd kan worden, is er minder materiaal verlies en is de bouw milieuvriendelijker.
Tiny houses
Deze beweging begon ooit in Amerika, maar heeft inmiddels ook in Nederland een stevige voet aan de grond gezet. Door met minder spullen kleiner te wonen, heb je logischerwijs een minder grote impact op het milieu. De meeste tiny houses worden van duurzame materialen gemaakt, zoals het beroemde wikkelhouse in Almere, dat het wereldnieuws haalde en gemaakt is van golfkarton.
De duurzame buurt
In Parijs zijn ze hard bezig om een hele buurt om te bouwen tot een toonaangevend voorbeeld van duurzaam bouwen. De buurt Clichy-Batignolles moet klimaatneutraal worden, met een slim afvalsysteem, ruimte voor biodiversiteit en handige systemen voor waterzuivering. Ook in Nederland wordt in buurten gedacht als het om duurzaam bouwen gaat. Denk aan de drijvende woonwijk Schoonschip, die dit jaar gebouwd wordt en een initiatief was van de bewoners zelf.
Het groene gebouw
Tegenwoordig wordt er hard gewerkt aan gebouwen met groene gevels, parken op het dak of zelfs hele stadsboerderijen in het pand zelf. Denk aan The New Farm in Den Haag. Hier wordt de behoefte aan groen samen gebracht met de noodzaak om de groeiende stadsbevolking van voedsel te voorzien. In Shanghai gaan ze nog een stapje verder met het ‘hundred trees complex’ van architect Thomas Heatherwick. In dit complex, dat eruit ziet als een groene heuvel, komen niet alleen woningen en kantoren, maar ook scholen, kinderopvang en winkels.
Het park van de toekomst
Shanghai is trouwens net zo plat als Nederland, maar waarom zou je daar geen mooi heuvellandschap van kunnen maken? Het Rotterdamse architectenbureau MVRDV ontwierp het Zhangjiang future park. Het park bestaat uit de glooiende daken van onder andere een bibliotheek, een theater en een sportcentrum. Door de groene beplanting zijn de gebouwen extra geïsoleerd.
8 gedachten over “Zo ziet de stad van morgen eruit”
Dertig jaar lang contact met hem gehad. Het zou mij deugd doen als zijn werk, vooral afgebeeld in jouw schilderijen, onder de aandacht van het publiek blijft.
Eisso van der Leest
eissovanderleest@ziggo.nli
Pingback: Vier TED talks over duurzaam wonen
Pingback: Toekomstmuziek: duurzaam bouwen met bamboe, hennep en zout
By the way, inefficiënte krotwoningen van de toekomst hierboven geplaatst die je nu overal op de wereld ziet zal ons als menselijke soort eerder de nek omdraaien.
Uit het leven van
Peter van Gogh een goede vriend van mij , op 6 november2009 op vijfennegentigjarige leeftijd overleden, was de ongediplomeerde bedenker van de ‘klimatologische stad’, de stadstaat waar niemand langer dan drie uur per dag hoeft te werken en het altijd aangenaam van temperatuur is. De Volkskrant sprak van een ‘briljant idee’, NRC zag ‘meer dan een utopische hersenschim’. Maar anderen griezelden bij de gedachte dat zijn stad voor een miljoen inwoners, bestaande uit één bouwwerk in de vorm van een gigantische ring, zo groot als de ring om Amsterdam, maar liefst driehonderd meter, oftewel zo hoog als de Eiffeltoren, moest worden. ‘De man is gek, een gevaar voor de samenleving,’ maar Van Gogh bleef onverstoorbaar doordenken, als kunstenaar en filosoof. ‘En als al die mensen naar beneden springen?’ vroeg een student, waarop hij laconiek antwoordde: ‘Dan zou het de grootste zelfmoord uit de geschiedenis zijn.’
Hij leefde als een asceet, rookte niet, dronk niet, bleef ongehuwd en had een grote aantrekkingskracht op vrouwen. Ook met zijn muzen sprak hij altijd in een waterval van gedreven volzinnen over de stad in zijn hoofd.
Hallo Dirk,
Heel goed dat je Peter deze credits geeft!
Ik google net zijn naam omdat ik aan hem moest denken toen ik die ronde stad zag op de NRC.
Met vriend Herman Ingwersen heb ik lang geleden nog met Peter een visualisering van zijn ronde stad gemaakt op een (toenmalig) braakliggende stukje grond naast het huis (toen) van malle pietje aan de oudezijdsvoorburgwal. Het geheel hing aan elkaar met wasknijpers en draad en scheve paaltjes MAAR als het donker was zag je weldegelijk een ronde ‘skyline’.
Fantastische man. Visionair en aimabel. Wel jammer dat ie ons altijd kutstudent bleef noemen 😉
Soms zeggen mensen dingen waarvan we allang weet hebben, maar waarvan die mensen geen weet willen hebben (“Het is nog steeds niet bewezen dat roken slecht is”). Ook doorslaan naar de andere kant komt voor. Dat het milieu niet meer te redden zou zijn, zou dan juist wel iets zijn wat al bewezen is(?) Over vooroordelen (en negativisme) gesproken, over lamlendigheid in feite. Weiger het niet inzicht toe te laten, maar zoek het!
Al dat groen in de directe omgeving van de flat, er tegen aan enz.
Ik geloof daar niet in. Dat zal nl insekten en vogels aantrekken waar
lang niet iedereen van gediend is. Volgens mij is het een absurde
stuiptrekking van theoretici die naam willen maken. De stuiptrekking
die vooraf gaat aan de uiteindelijke verwoesting van het milieu,
dat niet meer te redden is.
Meneer/Mevrouw M; gewoon opletten wat er de komende jaren gebouwd gaat worden; bijvoorbeeld in Utrecht onder de naam ‘Wonderwoods”. Kijken of je dat ook een ‘stuiptrekking’ noemt. En zonder insecten en vogels zou jij ook niet bestaan.
Reacties zijn gesloten.