Zo ziet een huis eruit in 2050

Zo’n 10 jaar geleden bezocht ik het ‘Huis van de toekomst’, dat naast de Arena in Amsterdam staat. Of meer precies stond, want het is in 2008 gesloten en heeft inmiddels een andere bestemming.

Destijds, en dan praat ik over 2004, liet dat huis allerlei futuristische snufjes zien hoe wij in de toekomst in thuis leven: nooit meer roze t-shirts die van origine wit waren omdat de wasmachine scant of je wel de juiste kleuren in de trommel hebt gestopt, een badkamerspiegel die het nieuws van de dag inclusief filenieuws aan je doorgeeft terwijl jij je tanden poetst, kaartjes bestellen voor een voorstelling via de tv, een virtuele gastvrouw die je gasten verwelkomt. Kortom allemaal snufjes om je het leven een stuk makkelijker te maken. Toen klonk het als nog heel ver weg. Inmiddels zijn veel van die snufjes werkelijkheid – al vraag ik me wel af wanneer die zelfdenkende wasmachine komt.

(verhaal gaat door onder de afbeelding)

Huis Van De Toekomst. Foto: Arup
Huis Van De Toekomst. Foto: Arup

Helemaal zelfvoorzienend van boerderij tot energieopwekking tot datauitwisseling

Het internationale design en engineering bureau Arup heeft het gebouw voor 2050 bedacht. In die tijd leven we met 7 miljard mensen in steden; de totale wereldbevolking is in dat jaar gegroeid naar 9 miljard. Dat heeft, dat hoeft geen betoog, gevolgen voor hoe gebouwen er dan uit zien. Niks pratende spiegels of zelfdenkende koelkasten, menselijk gemak is niet meer leidend. Duurzaamheid, hoe kunnen we met z’n allen leven, wonen, werken op zo’n klein oppervlak? Dat is waar het om gaat. Arup heeft verschillende trends samengevoegd en is tot een concept gekomen waarin alles in één gebouw verwerkt zit.

Het gebouw is zelfvoorzienend wat betreft energie met onder meer micro windmolens, verf die de rol van zonnepanelen heeft en algen tegen de muur voor biofuels. Het heeft een eigen ‘boerderij’ voor vlees, groente en fruit, vis wordt er ook gekweekt, er is speciaal membraan dat co2 in zuurstof omzet, er wordt materiaal gebruikt dat zichzelf hersteld.

Arup zegt dat hun gebouw van de toekomst 5 belangrijke trends integreert: flexibiliteit, duurzaamheid, community, smart systemen en reactie met de omgeving. In de woorden van Arup:

“dynamic network of feedback loops characterized by smart materials, sensors, data exchange, and automated systems that merge together, virtually functioning as a synthetic and highly sensitive nervous system.”

Zou dit dan het huis van de toekomst zijn? Het rapport waarin het staat uitgewerkt kun je hier downloaden.

Petra Kroon is social journalist en vertelt verhalen over changemakers en social innovation. Dat doet ze via haar mediaproduktiehuis bureau goedgeefs. volg haar via Twitter, connect via Facebook of via Linkedin

Lees ook
VrijdagInspiratiedag: Gij zult participeren! – en leren van elkaar hoe je dat doet
Vrijdag Inspiratiedag: Voetbalveld wordt energieleverancier
Vrijdag Inspiratiedag: Ziet ons huis in 2050 er zo uit?

Over de schrijver