Deze zoetstof is gemaakt van Nederlandse appels en peren

Een zoetstof zonder calorieën, gemaakt van appels en peren én lokaal geproduceerd. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar dat is niet zo. Het Nederlandse bedrijf Fooditive heeft grootse plannen om de voedselindustrie te veranderen. 

Het bedrijf maakt de zoetstof van derdegraads fruit; de appels en peren die niet goed genoeg zijn voor de supermarkt. Daar wordt vaak moes of sap van gemaakt, maar nu dus ook zoetstof. En die zoetstof bevat geen calorieën. Fooditive verandert de fruitsuiker in appels en peren, zonder dat de zoete smaak verloren gaat.

Grote ambitie

Aan de ambitie van Fooditive zal het in ieder geval niet liggen. Het bedrijf wil dat duurzaamheid en gezondheid belangrijker worden in de voedselindustrie en daar willen zij voor zorgen. “We willen impact maken op de zoetstof-industrie, die gedomineerd wordt door grote bedrijven”, vertelt Gijs Gieles aan Duurzaam Bedrijfsleven. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het product ook aan consumenten verkocht wordt, maar stap één is de industrie.

Rotterdam

Fooditive richt zich ook op de circulaire economie. Samen met Rotterdam wil Fooditive de stad meer circulair maken. En hoewel het moeilijk is om zoetstof te maken van aangesneden fruit door fermentatie, wil het bedrijf het liefst afval uit de fruitsector gebruiken. “We willen stap voor stap meer afval gaan gebruiken.”

Dit Nederlandse bedrijf is niet de enige die graag de voedselindustrie ziet veranderen. Deze rebelse supermarkten willen diezelfde industrie ook verduurzamen.

Gebruik jij wel eens zoetstof en wat vind je van dit nieuwe product? 

Over de schrijver

10 gedachten over “Deze zoetstof is gemaakt van Nederlandse appels en peren”

  1. Je lever heeft glucose nodig en dat haalt hij vooral uit (onbewerkt) fruit en zit niet te wachten op zoetstof. Ook niet als het gemaakt is van appels en peren. Doe ajb niet mee met de hype dat fruit ongezond is of dat je er dik van wordt, het tegenovergestelde is waar. Je lichaam heeft fruit nodig, al miljoenen jaren, doe je lichaam een plezier. Er zijn zelfs mensen met diabetes die zichzelf fruit ontzeggen, vreselijk.

    1. Wij zijn dol op stevia, een zeer gezond groene zoete plant en Azteeks zoetkruid schijnt nog zoeter te zijn, maar iets meer muntachtig, maar wel 1000 keer zoeter dan suiker, wij houden niet zo van munt, berkensuiker is ook een heel mooie zoetstof, je hebt een lucht gevoel als je at et, heel bijzondere ervaring. Wj hebben het geluk gehad dat we 5 kilo stevia bladeren konden kopen uit Spanje, We hebben het fijngemalen in de droogblender, je doet er jaren mee.

  2. Waarom eerst de grote fabrikanten bevoorraden? Allemaal om het “gemakkelijke” buisinessplan te voltrekken. Beetje kort door de bocht toch. De eindgebruiker, waarvan er ook diabeten zijn, gaat per gewicht meer betalen dan een grote fabrikant die de zoetstof aan zijn bv dranken gaat toevoegen. Niet altijd de gemakkelijkste weg bewandelen, het individu telt ook mee en niet altijd het snelle grote geld filosofie.

  3. ik gebruik geen zoetstof en drink geen frisdrank of vruchtensap. Liever thee en water!
    Ziter fructose in deze nieuwe zoetstof? dan is het een afrader!

  4. Ben heel benieuwd naar de smaak. Goed plan om op deze manier duurzaam om te gaan met artikelen die normaal weggegooid worden. Nog een bijkomend voordeel is een gezonde variant voor suiker

Reacties zijn gesloten.