De zon voor NOP

De gemeente Noordoostpolder heeft de ambitie om in 2030 volledig energieneutraal te zijn. Daarom werken ze hard aan een groot zonne-energie project: zon voor NOP. Met dit project willen zij ondernemers laten profiteren van zonnepanelen op hun dak. Dat blijkt nu al een groot succes, want er zijn al meer dan 20 ondernemers aangesloten bij het initiatief. Samen zijn ze goed voor meer dan 22.000 zonnepanelen!

Zon voor NOP

Zon voor Nop is een samenwerking tussen Gemeente Noordoostpolder, Enprest energieadvies en Duurzame Energie- en ontwikkelingsmaatschappij Flevoland (De-on Flevoland). Volgens hen zit de kracht van het project in het bundelen van de bedrijfsdaken in de gemeente. Zo maken ze gebruik van schaalvoordeel en is het voor ondernemers goedkoper om zonnepanelen te financieren.

Groene stroom van eigen dak

Het mooie aan het project is dat de deelnemende ondernemers straks tegen een aantrekkelijke prijs groene stroom van hun eigen dak kunnen afnemen, zonder te investeren. Als ondernemers er voor kiezen om wél te investeren wordt er een beduidend groter financieel rendement behaald dan bij een op zichzelf staand project.
Zon Voor Nop

SDE+ subsidie

Dit project wordt gerealiseerd met de SDE+ subsidie van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Deze subsidieregeling is in het leven geroepen om de ontwikkeling van een duurzame energievoorziening in Nederland te stimuleren. De SDE+ subsidie is bedoeld voor bedrijven en (non-profit) instellingen die hernieuwbare energie gaan produceren. In dit geval is dat dus zonne-energie, maar de subsidie is ook aan te vragen voor andere hernieuwbare energietechnieken zoals biomassa, geothermie, water en wind.

De uitvoering

In maart 2017 is de SDE+ subsidie aangevraagd voor alle ondernemers. Inmiddels is deze subsidie voor de eerste 26 panden toegekend door de RVO. Het project kan nu dus écht van start gaan. Peter Musters, beleidsmedewerker fysieke leefomgeving, gemeente Noordoostpolder: “Onze ambitie is om het volledige potentieel, goed voor 6,3 MW geïnstalleerd vermogen daadwerkelijk te realiseren. Een resultaat waar we als gemeente trots op zijn.”
De komende tijd gaan de initiatiefnemers van Zon voor NOP en de ondernemers met elkaar in gesprek over de financiering en uitvoering van het project. Zodra dat rond is, start de uitvoering.

Subsidie aanvragen

Ben jij een ondernemer uit de gemeente Noordoostpolder en wil je ook deelnemen aan het project Zon voor NOP? Dan kan je je aanmelden voor de nieuwe subsidieronde van maart 2018. Stuur dan een e-mail aan Martine Niezink, adviseur projectontwikkeling van Stichting DE-on, via: m.niezink@deonflevoland.nl.
Is jouw bedrijf ergens anders gevestigd en wil je weten of de SDE+ subsidie ook voor jou van belang kan zijn? De SDE+ najaar 2017 is open van 3 oktober tot 26 oktober 2017 met een budget van € 6 miljard euro. Klik hier om meer te lezen over de SDE+subsidie.
Ben je benieuwd naar de subsidie mogelijkheden van duurzame energie voor jouw woning? Kijk dan eens naar de subsidiewijzer of naar de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie) voor particulieren. Je kunt de ISDE bijvoorbeeld aanvragen voor de aanschaf van een zonneboiler, warmtepomp, pelletkachel of biomassaketel. Kijk wel goed naar de voorwaarden.
Wil je meer weten over de Zon voor NOP? Klik dan hier voor de website van Gemeente Noordoostpolder.

Verder lezen?

In juni opende het grootste publieke zonnepark van Nederland. Klik op de afbeelding hier onder om daar meer over te lezen.
Zonnewijde

Over de schrijver

1 reactie op “De zon voor NOP”

Reacties zijn uitgeschakeld.