Meer dan 900 consumenten kopen goedkoop zonnepanelen in via Zon Zoekt Dak

Veel mensen weten dat stroom van zonnepanelen goedkoper is dan de stroom die het energiebedrijf levert. De investering is meestal na 7 jaar terugverdiend, en daarna vang je nog zeker 18 jaar gratis stroom. De grote vraag is nu: waar koop je goede zonnepanelen voor een goede prijs?

Al meer dan 900 mensen tekenden in voor de nieuwste ronde van Zon Zoekt Dak. Deze collectieve inkoopactie voor zonnepanelen wordt georganiseerd door Natuur & Milieu. De milieu-organisatie wil dat consumenten zonnepanelen kunnen kopen voor de scherpste prijs. Bovendien controleert Natuur & Milieu de kwaliteit van de zonnepanelen en de installatie.

Wij vroegen Olof van der Gaag, campagnedirecteur van Natuur & Milieu, alles over de inkoopactie. Want wat moet een milieu-organisatie met een inkoopactie? En wat heeft de consument eraan?

Wil jij ook profiteren van scherp geprijsde zonnepanelen? Doe de korte daktest van Natuur & Milieu en check hoeveel jij kunt verdienen met zonnepanelen.

Waarom organiseert een milieu-organisatie een kortingsactie voor zonnepanelen?

We willen zonnepanelen voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar maken. Als Natuur & Milieu kunnen we twee dingen tegelijkertijd doen. Wij kunnen de consumentenvraag bundelen en een scherpe prijs bedingen. Met 1.000 mensen tegelijkertijd zonnepanelen kopen is een stuk goedkoper dan in je eentje. Gemiddeld scheelt dat per consument €1.000. Dat is dus echt de moeite waard.

Ten tweede leveren wij zonnepanelen zonder zorgen: je kunt erop rekenen dat Natuur & Milieu de kwaliteit van de zonnepanelen heeft gecheckt, maar ook de kwaliteit van de service en van de installatie. Er zijn op dit moment zo’n 1.250 aanbieders van zonnepanelen. Als consument is het lastig om daar je weg in te vinden. Wij organiseren onafhankelijke inspecties. De leverancier weet dat ook. Dit betekent dat goede kwaliteit geborgd is. Kwaliteit wordt zowel vooraf als achteraf gecontroleerd.

Kunnen jullie dit niet beter aan de markt overlaten?

Wij laten het verder ook aan de markt over: wij installeren geen zonnepanelen, maar we kiezen een winnaar uit de markt. Dat zie je nog niet zo vaak bij milieu-organisaties, maar bij andere maatschappelijke organisaties wel, zoals de vakbond, de ANWB en de consumentenbond.

Campagnebeeld Zon Zoekt Dak. Foto: Natuur & Milieu
Campagnebeeld Zon Zoekt Dak. Foto: Natuur & Milieu

Wat verdienen jullie met deze actie?

Ons doel is om alle kosten terug te verdienen. Die maken wij bijvoorbeeld met de kwaliteitsinspecties. Wij hebben een contract opgesteld met de leverancier over de services die ze verlenen om de consument te beschermen. Dat contract opstellen is ook veel werk. Wij krijgen een vergoeding van de leverancier voor elke verkocht zonnepaneel. Dat is ongeveer 5%. Het is voor ons heel spannend of we de kosten terugverdienen.

Hoe vaak hebben jullie Zon Zoekt Dak ondertussen gedaan?

Dit is de vijfde keer. Ongeveer 4.500 mensen hebben via Zon Zoekt Dak zonnepanelen gekocht, in totaal gaat het om zo’n 45.000 panelen. De teller voor deze actie staat op 943.

Voor ons is het belangrijkste doel dat de hele markt voor zonnepanelen groeit. Wij zijn een van de spelers die ons ervoor hebben ingezet om de zonnepanelenmarkt een boost te geven.

Voor welk merk zonnepanelen hebben jullie gekozen? Waarom dit merk?

Er zijn een paar merken die wij beschouwen als A-merk. Dit jaar hebben we gekozen voor CSun. Dit merk heeft alle certificaten die er toe doen, waaronder het TÜV certificaat. Dat vinden wij de belangrijkste. Tegelijkertijd hadden deze panelen een goede prijs, en heeft CSun een aantal certificaten op het terrein van milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Dus deze panelen zijn op milieuvriendelijke wijze gemaakt?

Dat klopt.

En de omvormer?

Die is van het merk Samil, ook een A-merk.

Hoeveel zonnepanelen zijn er nog over? Kunnen er nog mensen meedoen?

Dat is niet gelimiteerd. We houden de actie open tot 1 november, nog een maand langer dan we eerst gedacht hadden. Er komen nog gestaag mensen binnen die we hetzelfde aanbod aan kunnen bieden.

Hoe hebben jullie een keuze gemaakt voor de installateur?

Het is een bedrijf waar we inmiddels een aantal keren mee hebben gewerkt. We hebben een aantal bedrijven uitgenodigd waarvan wij dachten dat ze aan onze kwaliteitseisen zouden voldoen. Ook schaal is voor ons belangrijk: niet alle bedrijven kunnen heel Nederland bedienen. Aan de belangrijkste bedrijven hebben wij een aanbod gevraagd. De belangrijkste criteria voor selectie waren kwaliteit van de materialen, kwaliteit van de informatie en klantenservice, duurzaamheid en prijs.

Uit dat proces kwam Eneco / Zon IQ uit. Zon IQ is het bedrijf dat installatie en klantenservice uit voert. Eneco zit daar als contractpartner bij en staat garant voor de service-afspraken. Bij de allereerste Zon zoekt Dak is het bedrijf waar we mee in zee gingen failliet gegaan. Dat hebben we toen wel opgelost. Wij hebben hier van geleerd dat de stevigheid van een bedrijf erg belangrijk is. Je legt zonnepanelen immers voor 25 jaar op je dak.

Als ik zonnepanelen bij jullie neem, moet ik ook klant bij Eneco worden?

Nee, dat is helemaal losgekoppeld.

Iemand die mee wil doen, heeft natuurlijk allerlei praktische vragen. Waar kan hij of zij terecht?

Wij hebben een eenvoudige daktest op de site gezet. Je vult zaken in als je dakoriëntatie en helling. Als je dat hebt ingevuld krijg je een eerste indicatie. Op die manier weet je waar je aan toe bent.

Hoe zorgen jullie ervoor dat het bod dat jullie een klant doen echt maatwerk is?

Als je je inschrijft krijg je een op maat gesneden offerte. Voor die offerte betaal je €45. Als blijkt dat het in jouw situatie niet kan, dan krijg je dat geld weer terug. Als je de installatie koopt, dan krijg je de €45 terug. De kans is zo groter dat mensen ook echt meedoen, en wordt het aanbod nog beter. Want voor het maken van een offerte maken we ook kosten. Die hoeven we nu niet door te rekenen aan de mensen die meedoen. Ons aanbod is mede daardoor nog gunstiger dan vorig jaar.

In de offerte wordt goed gekeken naar je eigen situatie. Stel, je hebt een andere omvormer nodig vanwege schaduwval, dan kun je voor een meerprijs een andere omvormer krijgen. Maar je doet voor de rest wel gewoon mee met de inkoopactie.

Wat moet je als je geen geschikt dak hebt voor zonnepanelen? Gaan jullie daar ook iets voor doen?

We hebben twee jaar geleden een crowdfundingsactie georganiseerd. Je hebt mensen die een geschikt dak hebben, maar geen geld en mensen die geen geschikt dak hebben, maar wel geld. Die mensen hebben we met de actie Zonnepanelen Voor Elkaar bij elkaar gebracht. Dat is nu twee jaar geleden.

We hebben ook met de Windcentrale een actie gedaan. Misschien gaan we dat nog een keer doen. We zijn aan het kijken of we iets met de postcoderoosregeling kunnen gaan doen. Maar dat is ingewikkeld. Maar de plannen zijn nog niet concreet. Wel hebben nu nog een actie lopen voor basisscholen. Die kunnen met de actie Zon Zoekt School op een simpele en voordelige manier zonnepanelen nemen.

Wil jij ook profiteren van scherp geprijsde zonnepanelen? Doe de korte daktest van Natuur & Milieu en check hoeveel jij kunt verdienen met zonnepanelen

Over de schrijver

2 reacties op “Meer dan 900 consumenten kopen goedkoop zonnepanelen in via Zon Zoekt Dak”

  1. Zonne-energie, elke dag in meer of mindere mate aanwezig en zonde om het niet te benutten. Deze collectieve actie maakt het voor veel mensen bereikbaar om panelen aan te schaffen. Helaas zijn er ook ‘schaduwkanten’ aan de gratis zonne-energie. Voor een optimale opbrengst moet de zon ook optimaal kunnen schijnen. Van een gebruiker hoorde ik dat de zonne-panelen het best produceren bij een zgn polaire lucht. De lucht is dan helder blauw en de zon levert volop ‘energie’. Maar kijk (vanaf nu?) eens goed naar de lucht, als er geen natuurlijke bewolking hangt dan is er wel vliegtuigsmog in de lucht! Nee, nooit genoemd in het weerbericht maar, overduidelijk aanwezig en, zeer nadelig voor de opbrengst van uw zonne-panelen. Gelokt door de veel te lage prijzen leggen we een gordijn van vliegtuigsmog rond de planeet. Geen lekker zonnetje, minder nachtelijke uitstraling en, dus ook broeikas-effect versterkend.
    Leer het verschil tussen bewolking en vliegtuigsmog en merk dat we veel te massaal bij elkaar ‘op bezoek’ gaan.
    Een ‘eerlijk’ weerbericht zou er tot kunnen leiden dat we de gevolgen van ongelimiteerd vliegen gaan ontdekken.

    een blauwe lucht toewensend, T. Andringa

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020