Zonatlas maakt in 1 oogopslag duidelijk of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen

Genoeg mogelijkheden voor zonne-energie in het centrum van Groningen. Foto: zonatlas

Er komt geen installateur aan te pas, en toch kun je meteen zien of je dak geschikt is voor zonnepanelen. Dat kan nu, tenminste als je in Arnhem, Groningen, Ten Boer of Tiel woont. Deze gemeentes zijn namelijk in kaart gebracht voor de zonatlas, een nieuw online initiatief dat ontwikkeld is in Duitsland en naar Nederland is gebracht door het Klimaatverbond. Dit samenwerkingsverband van 165 lagere overheden (zoals gemeentes) wil de zonatlas voor alle Nederlandse gemeentes realiseren, zodat elke burger onafhankelijke en accurate informatie over de mogelijkheden van zonne-energie kan krijgen.

Volgens de website van de zonatlas nam in Duitsland de aanschaf van zonnepanelen met 19% toe in gemeenten met een zonatlas. De initiatiefnemers, waaronder het Klimaatverbond en verschillende overheden, willen met de zonatlas “het gebruik van zonne-energie binnen de gemeentegrenzen stimuleren door het geven van onafhankelijke en accurate informatie die precies laat zien hoe rendabel zonne-energie is indien inwoners beschikken over een geschikt dak.”
Door collectieve inkoopacties en dalende prijzen voor zonnepanelen kiezen steeds meer mensen voor zonne-energie. Nogmaals van de zonatlas.nl: “Overal gaan gemeentelijke en burgerinitiatieven van start om gezamenlijk zonne-energie te produceren en bundelen verenigingen de krachten van consumenten. De zonatlas kan mensen met elkaar in contact brengen.”
Zelf ook een zonatlas in je gemeente? Hier kun je lezen hoe Groningen, Ten Boer, Tiel en Arnhem in kaart werden gebracht.
Bron: zonatlas, via Dagblad van het Noorden
Lees ook
Goedkoop je eigen zonnestroom met speciale inkoopactie zonnepanelen
Vernieuwd: alles over hoe je zonnepanelen op je eigen dak krijgt in ons vernieuwde dossier zonne-energie
Obama’s hond heeft al zonnepanelen op zijn dak. Nu het Witte Huis nog

Over de schrijver

3 reacties op “Zonatlas maakt in 1 oogopslag duidelijk of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen”

  1. Pingback: Energie Atlas helpt Amsterdammers aan de groene stroom » hetkanWel.nl

  2. Als je zoiets bij de stroomboeren onderzoekt is de reaktie: "Uw stroomverbruik is te laag". Een jaar of 30 geleden, toen er van zonnepanelen nog nauwelijks sprake was, ging het stroomverbruik (elektroboiler) van 1300 Kwh/jr terug naar 700 Kwh/jr. Simpel door met wat CV-radiatoren en een oude boilerketel zelf een zonneboiler in elkaar te knutselen.
    En die doet het nu nog steeds.
    http://www.klimaatkombi.nl/Zonneboiler.html
    Simpel denkwerk, simpel te repareren.

Reacties zijn uitgeschakeld.