Zondagmiddagdocu: The Great Global Warming Swindle

Goed nieuws: GeenStijl heeft het concept van de zondagdocu ontdekt. En ze komt meteen met een dijk van een documentaire: The Great Global Warming Swindle (Channel 4) het antwoord op Al Gore’s An Inconvenient Truth

The Great Global Warming Swindle laat zien hoe de belangrijkste vooronderstelling van de huidige klimaat geen steek houdt: koolstof in de atmosfeer is niet de oorzaak van wereldwijde temperatuurstijgingen, ze volgt namelijk op die stijgingen. Met andere woorden: koolstofemissie is niet de oorzaak, maar het gevolg van een stijgende temperatuur. Wat is dan wel de oorzaak volgens de documentaire? Zonneactiviteit: als de zon actiever is, blaast ze kosmische straling weg, die verantwoordelijk is voor de vorming van wolken. Die wolken koelen de aarde af.

Sowieso vormt koolstof slechts een fractie van de ‘greenhouse gases’ in de atmosfeer, en wordt 99% van de uitstoot van koolstofuit veroorzaakt door vulkanen, flora en fauna, en stervende blaadjes in de herfst.

De documentaire laat onder meer Nigel Calder aan het woord, hoofdredacteur van de New Scientist, die in 1974 verantwoordelijk was voor een BBC documentaireserie over de catastrofale gevolgen van wereldwijde afkoeling Hij kreeg felle kritiek omdat hij een Zweedse onderzoeker aan het woord liet die meende dat menselijke koolstofuitstoot wel eens de vermeende komende ijstijd zou kunnen afwenden.

De documentaire laat zien hoe Margareth Thatcher onderzoek financierde naar de gevolgen van koolstofuitstoot omdat ze kerncentrales wilde promoten als alternatief voor de mijnindustrie waarmee ze overhoop lag, en de olieindustrie uit het Midden-Oosten, die ze niet vertrouwde. Het idee dat de mens via koolstofemissie verantwoordelijk was voor een apocalyptische toekomst, werd vervolgens opgepikt door antikapitalisten, die met het overduidelijk falen van het communisme, eind jaren ’80, weinig argumenten meer over hadden om anti-kapitalistisch te zijn. Deze politisering van milieu-zaken heeft Green-Peace veteraan Patrick Moore doen besluiten de milieubeweging de rug toe te keren.

De anti-industrie houding mag dan vele do-gooders van een zelfbeschouwde heldenrol en in een flink aantal gevallen van een ruim inkomen voorzien, ze heeft tevens negatieve gevolgen voor de tweede en derde wereld, waar de industriele ontwikkeling wordt tegengewerkt door een intensieve lobby van klimaatcontroleurs.

De documentaire ontmaskert nog een aantal mythen die aan verbonden zijn aan de wij-zijn-met-onze-industrie-verantwoordelijk-voor-klimaat-verandering-mantra.

 • Smeltende poolkappen: gegevens van NASA tonen aan dat het smelten en uitbreiden van de ijskap op de Noord-Pool net zo gewoon is als het vallen van de blaadjes in de herst en het uitbotten in de lente
 • Zeespiegelstijging: lokale zeespiegelstijging wordt veroorzaakt door daling van de kust; wereldwijde zeespiegelstijging wordt veroorzaakt door de thermale uitbreiding van de oceaan, een proces dat zich uitstrekt over duizend jaar.
 • Opwarming van de aarde zou tropische ziekten onze kant op brengen: maar muggen komen allang in onze gebieden voor, en zijn zeer overvloedig aanwezig in de poolregio. De meest verwoestende malaria-epidemie was in de Sovjet-Unie in de 20’er jaren, een epidemie die zich uitstrekte tot Archangelsk, dichtbij de Noord-Pool.

49 reacties op “Zondagmiddagdocu: The Great Global Warming Swindle”

 1. Welke geschiedenis? Is de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer in de laatste 650.000 jaar ook maar enigszins in de buurt geweest van het niveau waar we nu op zitten?

 2. Gezien de geschiedenis van de aarde geloof ik dat de natuurlijke cycli van veel grotere invloed zijn op de temperatuurschommelingen en andere klimaat effecten dan die veroorzaakt door de mens.

  Wat wel een belangrijk punt is voor het opstoken van de olievoorraden is dat deze “snel” opraken en er dan dus een enorm grondstoffentekort komt met alle gevolgen van dien (algemene schatting ca. 40 jaar )
  Andere energiebronnen laten voorlopig nog op zich wachten om alle olie tekunnen vervangen

 3. Beste mede-Terranen!
  Goed nieuws! De zure regen, ozondepletie en broeikaseffect BESTAAN NIET.Massahysterie aangewakkerd door de grootindustrie, IMF Wereldbank, UN conservatieve politici, Europese ädel WWF Bilderberg en de Club van Rome.Met steun van farizeeisch christendom, Al Gore, Reborn Christians, EO,etc. 1 Grote Swindle.Er zijn geen Grenzen aan de Groei en de wereld kan 35 miljard voeden.Neo-Malthus nulgroei is het verderf. Dat 2/3 gebrek lijdt nu is OPZET.

  Albert H.Alberts, dr.chemie drievoudig medewerker Nobelprijs scheikunde.

 4. Op http://www.uitzendinggemist.nl/ kun je de aflevering van Reporter waarin deze docu wordt vertoond bekijken.

  Volgens de makers van de docu zou de zon verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde. Helaas voor hen is het al bewezen niet waar te zijn. De laatste 20 jaar is de zonneactiviteit afgenomen terwijl de temperatuur juist sterk is gestegen.

  De grafiek die de docu gebruikt laat die jaren leeg :P.

 5. RPL,

  Het door jou opgeworpen probleem is van een geheel andere orde dan die van de “man-made” klimaatverandering. Beide problemen vereisen een andere aanpak.

  Het probleem van het opraken van de fossiele brandstof, moet middels onderzoeken en andere initiatieven worden opgelost. Het zogenaamde klimaatprobleem vereist onderdanigheid aan de natuur en aanpassing aan veranderende omstandigheden, iets wat onze voorouders al eeuwen geleden hebben gedaan. En niet het spekken van de bankrekening van Al Gore en anderen die garen spinnen bij deze uitdijende massahysterie.

 6. Een hoop voors en tegens en uiteindelijk wordt niemand het met elkaar eens. Het blijft gokken.

  Wat wel vast staat is datnog deze eeuw de fossiele brandstof op is (pessimisten denken voor de helft van de eeuw, optimisten na de helft van de eeuw, maar bijna niemand gelooft dat we in 2100 nog iets over hebben. Dit betekent dat we hoogstens nog kunnen profiteren van biogassen als het om verbranding gaat.

  Als morgen onomstotelijk bewezen wordt dat het klimaatprobleem niet door de mens maar door andere orozaken wordt veroorzaakt, dan blijft het probleem van het opraken. Het is dus geen vrijbrief voor “leef maar raak”.

  Er zal niks anders opzitten dan naar alternatieven te zoeken. Het leuke is nu dat de meeste oplossingen beide problemen aanpakken, zowel het mogelijke klimaatprobleem als het opraken van de brandstoffen. het lijkt me verstandig om op die oplossingen te concentreren en bijvoorbeeld af te zien van de opslag van CO2 in de grond bij de vier nieuwe kolencentrales die we gaan krijgen. Een simpel probleem is namelijk: Waar laten we de CO2. Volgens mij produceren die centrales per dag meer dan we in 100 jaar kwijt kunnen.

  Een mooie taak voor de wetenschap. Helaas krijgen die op dit moment een gigantische hekel aan elkaar omdat ze elkaar staan te verketteren over hun mening over het klimaat.

 7. Boeiende en belangrijke materie, en veel waardevolle info in de reacties vooral! Probleempje: ik heb de uitzending zelf gemist, en het aanklikken van de video-link in de blog geeft aan dat die video niet bestaat daar. Iemand een idee? Of moet ik dan werkelijk de makers verrijken door de DVD aan gaan schaffen?:-)

 8. Geachte mede aardbewoners.

  Enige jaren geleden heeft Discovery een docu uitgezonden waarin een 10.000 jaar interval getoond werd van het oplopen en het instorten van de CO2 gehalten in de atmosfeer. Uiteraard uit ijsboringen, ik dacht in Alaska. Historisch ongeveer 650.000 jaar terug.

  Deze docu heb ik nooit meer herhaald gezien, helaas.

  Deze docu gaf toen aan dat we bijna aan de top van deze 10.000 jaar interval piek zitten.

  Dit betekent, als deze historische trend zich doorzet we binnen afzienbare tijd een temperatuurscorrectie naar beneden krijgen.

  Zoals gezegd, ik heb deze docu nooit meer gezien. Ik heb gezocht op de site van Discovery maar niets gevonden.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020