Zonder cholesterol kun je niet leven

Cholesterol staat bekend als boosdoener voor hart en bloedvaten en men wil er het liefst zo weinig mogelijk van binnenkrijgen. Maar uit onderzoek blijkt dat het ook een belangrijke rol vervult in ons lichaam. ‘Als je werkelijk je LDL-Cholesterol kon elimineren, dan zou je sterven’, aldus onderzoeker Steve Riechman van de Texas A&M University in de VS.

LDL of HDL?

Cholesterol is de bouwstof voor cellen en hormonen, die grotendeels aangemaakt wordt in de lever. Ook een klein gedeelte komt binnen via voedsel. Er zijn twee soorten cholesterol. LDL staat bekend als het ‘slechte’ cholesterol, omdat het kan zorgen voor vernauwing van de aderen. De andere soort, HDL, voert het teveel aan LDL af naar de lever.  Het onderzoek van  Steve Riechman wijst aan dat er geen verhoogd risico op hart- en vaatproblemen bestaat zolang het bloed voldoende HDL’s bevat, ook al is het totale cholesterolgehalte hoog. Kortom, vooral de verhouding tussen de twee soorten cholesterol is van belang om geen dichtgeslibde aderen te krijgen.

Makkelijker spierherstel met cholesterol

Cholesterol – ook het ‘slechte’ LDL – is van belang voor ons lichaam. Het speelt onder andere een rol in het herstel van spiermassa. In het onderzoek volgden 52 mensen tussen de 60 en 69 jaar een intensief sportprogramma. Het bleek dat alleen de deelnemers met een hoog gehalte aan LDL enige verbetering van hun spiermassa kregen. Dit is belangrijk nieuws voor ouderen die te maken krijgen met verslapping van de spiermassa.

Daarnaast bleek dat LDL een hele nuttige rol speelt als vroege waarschuwer voor het lichaam. Wanneer er teveel LDL in het bloed is, is dat een signaal voor het lichaam dat er iets mis is, of dat nu komt door een slecht dieet, door roken, of door te weinig beweging. Mocht er dus sprake zijn van een te hoog cholesterolgehalte in je lichaam, dan is het zaak niet zozeer het LDL gehalte te verlagen, maar het HDL gehalte te verhogen door bijvoorbeeld volkoren producten te eten.

Bron: Texas A&M University, medischdossier.org

Foto: Pieter de Swart

Meer lezen?

Volg Ode ook op Twitter of Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €3,33 per maand

Over de schrijver

2 reacties op “Zonder cholesterol kun je niet leven”

  1. Er is de bewering dat veel LDL niet perse slecht is, zolang het in verhouding is met HDL. Bovendien, laat de proef zien dat LDL zelfs nodig is voor het lichaam. Het is dus niet de bedoeling (zoals mensen vaak denken) om zo min mogelijk LDL binnen te krijgen, maar om LDL en HDL te hebben. Maakt dat het duidelijker?

  2. Vreemd verhaal.
    Eerst wordt gewezen op de verhouding tussen LDL en HDL en niet alleen het gehalte LDL zelf. Dan wordt als "bewijs" een proef opgevoerd waarin alleen over LDL gerept wordt. Dan volgt de bewering dat een teveel aan LDL afhangt van van het gehalte HDL. Een zinloze proef dus?

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020