Zonder dat je het door hebt krijg je tientallen legbatterij eieren binnen

Het Vreselijke Leven Van Kooi- En Legbatterij Kippen Foto: Compassion In World Farming, Flickr.
Het Vreselijke Leven Van Kooi- En Legbatterij Kippen Foto: Compassion In World Farming, Flickr.

Kooi- en legbatterijeieren kun je niet zomaar in een doosje in de supermarkt kopen. En met een reden: van alle Nederlanders wil 80 procent niets te maken hebben met deze eieren, die zijn gelegd door kippen die amper ruimte hebben. Maar via bewerkte voedselproducten krijg je toch mogelijk (ongewenst) tientallen kooi- en legbatterijeieren per jaar voorgeschoteld.

Bij het eierschap in de supermarkt heb je een keuze, maar wanneer je pasta, cake of mayonaise koopt wordt die keuzevrijheid je ontnomen. Voedselfabrikanten zijn namelijk niet verplicht om op de verpakking te vermelden welke eieren ze gebruiken. Zo krijgen we door een maas in de wetgeving ongewenst eieren voorgeschoteld van kippen die zijn gehouden in kleine kooitjes.

Hoeveel kooieieren?
Van bijna een kwart van alle eieren die je eet weet je níet uit welk pluimveesysteem ze afkomstig zijn. Zo kun je dus ook niet kiezen voor een beter leven voor de kippen die de eieren gelegd hebben. Hóeveel kooi- en legbatterijeieren jouw spaghetti, koekjes of beschuit bevatten, is niet zeker. Maar uit onderzoek van Wageningen Universiteit (2007) blijkt dat de Nederlandse voedselindustrie slechts 5 procent alternatieve eieren afneemt (scharrel, vrije uitloop of biologisch). Dat zou betekenen dat ze 95 procent kooi- en legbatterijeieren in haar producten verwerkt. Hoe groot dat percentage momenteel is niet duidelijk.

Het paasweekend staat weer voor de deur. We eten dan in Nederland gezamenlijk maar liefst 35 miljoen eieren. Dat zijn ongeveer twee eieren per persoon. Welk ei kies jij?

Teken hier voor openheid over verwerkte eieren

Bron: Foodwatch

Lees ook
Supertip: Eieren scheiden en bewaren
[adrotate group=”1″]
Zo gezond zijn eieren

3 gedachten over “Zonder dat je het door hebt krijg je tientallen legbatterij eieren binnen”

  1. Pingback: 10 vragen aan de stadskippenboer - hetkanWel.nl

  2. Pingback: VERSIERTRUCS VOOR MANNEN - versiertrucs voor mannen

  3. Pingback: Zonder dat je het door hebt krijg je tientallen legbatterij eieren binnen | Nieuwe Aarde

Reacties zijn gesloten.