Zonder vertrouwen geen nieuwe economie?

Visual: Pakhuis De Zwijger
Visual: Pakhuis De Zwijger

Met de toenemende druk op organisaties om met minder geld meer te doen en met de trend dat mensen steeds vaker zelf het heft in handen nemen om onder meer voorheen overheidstaken zelf te organiseren, is een oud thema ineens heel belangrijk geworden: vertrouwen. Bijvoorbeeld in elkaar, in instanties, in goede intenties.
Tijdens de verschillende bijeenkomsten van Social Innovation Network Meetup stelden zowel Jan Rotmans als Jan Jonker, beiden hoogleraar in duurzaamheid en transitie, dat juist dat thema een van de basisvoorwaarden is voor een nieuwe economie. Zonder dat vertrouwen komen we er niet. Want:  ‘hoe weet ik nu of een van de leden van mijn Broodfonds (onderlinge WAO-regeling) niet faked dat ‘ie ziek is?’, was een vraag uit de zaal tijdens de vorige bijeenkomst. En: ‘hoe weet ik nu zeker dat het geld dat wij verstrekken aan dat project ook echt daarvoor gebruikt wordt en goed gebruikt wordt? En hoe meet ik dat?’
De 5e Social Innovation Network Meet up heeft daarom Vertrouwen als onderwerp.

Burgers kunnen betere oplossingen bedenken

Judith Harmsen, algemeen directeur in de gemeente Berkelland, vertelt tijdens die bijeenkomst hoe ze de gemeente weer aan de burgers heeft teruggegeven. In een interview met Andersland Magazine zei ze daarover het volgende: ‘De gemeente is geen superoplosser. Wij geloven dat burgers tot andere en betere oplossingen kunnen komen. Wij geven ze daarvoor ruimte en vertrouwen.’ Morgenavond gaat Harmsen uitgebreid in op het proces dat haar gemeente heeft doorlopen en wat er goed ging en fout.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Pauline Voortman Ph.D (Erasmus Universiteit), schrijver van ‘Vertrouwen werkt’, heeft er onderzoek naar gedaan. Haar conclusie: “Vertrouwen creëren of herstellen begint met voorbeeldgedrag van de leiding. Die moet aandacht hebben voor waarden en belangen, onderliggende emoties en de dialoog op een zorgvuldige manier voeren.” Dinsdagavond gaat ze dieper in op dit onderzoek. Wat betekent vertrouwen, hoe werkt het?

Hoe zit het met jouw vertrouwen?

Natuurlijk gaan we ook in de zaal aan de gang met het thema. Want theorie is leuk, maar hoe zit het nu met je eigen praktijk. Waar loop jij tegenaan? Wat zijn jouw ervaringen en leermomenten. Aan de hand van een aantal vragen gaan we daar per tafel dieper op en bekijken we hoe vertrouwen een rol heeft gespeeld in verschillende situaties.
Meedoen? Meld je gratis aan.
Lees ook:
Vrijdag Inspiratiedag: Nieuwe munteenheid? Vertrouwen
“Inspiring people to be part of a better world”, is het motto van Petra Kroon, social journalist. Via verschillende media vertelt ze over social change. Daarnaast is ze trendanalist op het gebied van social innovation, waarover ze (vooral) online publiceert. Ze is oprichter van The Social Reporters, een netwerk van mediamensen die via social media het verhaal van organisaties laat horen. Meer lezen: www.goedgeefs.nl

Over de schrijver