Overschot aan tomaten? Dan maken we zongedroogde tomaten!

Zongedroogde Tomaten
Sundried Tomatoes. Foto: Klearchos Kapoutsis. Flickr No Changes Made.

De gevolgen van de Russische boycot zijn bekend: een direct overschot van bijvoorbeeld spinazie en tomaten. De appelboeren zijn bang voor de opbrengst van hun oogst vanwege het kwijtraken van een groot deel van de afzet én de paprikaboeren hebben de connecties met China aangehaald om zo toch hun producten te verkopen.

Al met al is het kwaad in vele gevallen al geschied. Zo vliegen de stuntprijzen voor tomaten je om de oren. Er zijn er zelfs verhalen bekend dat een kilootje tomaten nog maar €0,10 kostte bij de veiling! €0,10 per kilo! Dat zijn gewoon ordinaire dumpprijzen. Om dit dumpen te voorkomen heb ik deze week de eerste anti-Russische boycot tip.

Namelijk: koop je tomaten flink in, steun daarmee de Nederlandse boeren en maak daarvan ‘zon’ gedroogde tomaten. Helaas laat de zon het een beetje afweten, dus maak ik gebruik van een oven.

* Deze tip heeft Nederlandse ondertiteling. Deze is te activeren door op het filmpje te klikken, deze af te spelen in YouTube en op het knopje te drukken dat naast het knopje van het geluid zit.

Benodigdheden:
– tomaten
– circa 300 ml olijfolie
– glazen potje om het in te bewaren

How to?
Het mooiste zou zijn om dit recept te maken met echt zonlicht, zodat je zo min mogelijk energie gebruik hebt, maar als ik op het moment van schrijven (dinsdag 26 augustus) uit het raam kijk, gaat de zon zich niet laten zien. Desalniettemin gaat het op een zonnige dag ook niet lukken, want je hebt minimaal 6 zonuren nodig om dit voor elkaar te krijgen. Kortom, in Nederland zal je minimaal 2 dagen bezig moeten zijn, want zoveel zon is er de laatste tijd niet.

Daarom grijp ik naar hulpmiddelen en vervang ik de zon door mijn oven. Het recept is vervolgens enorm simpel. Je snijdt de tomaten door de helft of in kwartjes, mochten ze heel groot zijn, legt ze op een ovenplaat en strooit daar een beetje zout over heen. Vervolgens doe je de ovenplaat in de oven voor circa 6 uur op 90 graden Celsius. Het zout zorgt ervoor dat de tomaten uitdrogen en de warmte vervolgens dat het vocht verdampt. Na 6 uur heb je ‘zongedroogde’ tomaten.

Dit recept is perfect om heel veel tomaten in één keer te verwerken en daarna te bewaren. Het bewaren van zongedroogde tomaten is enorm simpel. Net zoals dat je ze koopt, in olijfolie, doe je ze in een potje met olijfolie. Voor optimale houdbaarheid, doe het volgende: Verwarm de olijfolie lichtelijk (circa 30 à 40 graden Celsius). Doe de tomaten in een glazen potje en doe de olijfolie ook in het potje. Draai de deksel erop en doe het potje ondersteboven. Door de warmte van de olijfolie trekt het potje vacuüm. De olie en de lucht in het potje zal afkoelen, waardoor het potje uiteindelijk vacuüm trekt.

Op deze manier heb je een prima recept om de overgebleven tomaten te verwerken en nog lang van te genieten! Fijne Wasteless Wednesday iedereen.

Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst Thomas Luttikhold een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.

Over de schrijver