Oneindig rijden in de nieuwe zonne-auto

We weten al dat elektrische auto’s milieuvriendelijker zijn dan fossiele brandstofslurpers, maar wat dacht je van een zonne-auto? Dat werd onlangs nog weer bevestigd door TNO. Met stekkerauto’s kun je alleen nog niet zo ver rijden. Maar ook dat gaat veranderen als we kijken naar de ontwikkeling van twee bijzondere auto’s: de Immortus en de Stella Lux.

De makers van de Immortus claimen dat hun (concept-)auto oneindig lang kan rijden. De wagen is bedacht door een team ingenieurs en ex-deelnemers aan de World Solar Challenge. Opvallend is dat de Immortus geschikt is voor alledaags gebruik. De wagen heeft zeven vierkante meter van het dakoppervlak bekleed met zonnepanelen, die een rendement hebben van 22 procent.

Met een volle accu kan de Immortus een afstand van ongeveer 550 kilometer afleggen met een gemiddelde snelheid van 85 kilometer per uur. Breng je de snelheid terug naar 60 kilometer per uur en schijnt de zon, dan blijft de Immortus volgens de fabrikant ‘oneindig’ rijden. Dat wil zeggen: tot de zon ondergaat.

Speciale banden helpen actieradius Immortus

De speciale banden onder de Immortus dragen in het bijzonder bij aan de grote actieradius. In plaats van reguliere autobanden heeft de wagen dunne wielen met banden die voor zo min mogelijk wrijving zorgen. Aerodynamische covers bedekken de wielen.

Met een prijs van €300.000,- zal de Immortus de markt voor elektrische auto’s niet op zijn kop zetten, maar de auto geeft misschien wel een glimp van wat we in de toekomst kunnen verwachten.

Stella Lux: energiepositieve zonne-auto’s

Dat geldt ook voor de Stella Lux. Deze gezinsauto is in Nederland bij gemiddeld gebruik energiepositief. Dat betekent dat de auto meer energie oplevert dan hij gebruikt. Zelfs op winterse dagen levert de Lux deze prestatie, meldt Tommie Perenboom in de Volkskrant. „Een gemiddelde Nederlander rijdt 37 kilometer per dag. Op een donkere winterdag laadt de auto voldoende om 40 kilometer mee te rijden, wat dus voldoende is. In de zomer kun je op de zon 310 kilometer afleggen. De auto zit daarmee dus twaalf maanden per jaar boven het gemiddelde dat een Nederlander rijdt op de zon.”

In theorie kun je met deze auto 1000 kilometer op een dag rijden, maar dat red je alleen als je ‘s morgens vroeg vertrekt op een zonnige dag.

Afbeelding Immortus. Bron: EVX.

Over de schrijver

1 gedachte over “Oneindig rijden in de nieuwe zonne-auto”

 1. Als de auto oneindig kan rijden hoef je geen duurdere benzine meer te tanken.
  dus 300.000 is dan eenmalig voor levenslang rijden.
  Stel dat ik de auto 25 jaar gebruik dan kost me dat 12000 per jaar. 1000 per maand.
  Ik wacht nog ff met aanschaf. MAAR idee is vooral goed omdat de auto dan geen melkkoe voor de overheid meer is, die belast de auto veel teveel via de benzine.
  Mijn auto kost me 3000 per jaar dan moet ik 100 jaar mee rijden om hem een beetje economische te verantwoorden. Nog niet betaalbaar.
  Er gaat een hoop veranderen in de auto branche!

Reacties zijn gesloten.