Zonne-energie: wat zijn de voordelen van een overkapping met zonnepanelen?

Ondertussen zijn vele huishoudens en bedrijven overgestapt op zonne-energie. De voordelen van zonnepanelen zijn duidelijk en de markt gaat door met nieuwe innovaties en handige toepassingen om zonnepanelen te plaatsen. De overkapping met zonnepanelen is een nieuwe toepassing waarmee je het genot van buiten kunt combineren met het opwekken van duurzame groene energie. Het dak wordt niet gevuld met standaard dakbedekking, maar met hoge rendement zonnepanelen. In dit blog bespreken we de voordelen van deze toepassing.

Door zonnepanelen op de overkapping te plaatsen wordt de ruimte efficiënt ingericht

Een van de vele voordelen van een overkapping met zonnepanelen is het efficiënte gebruik van de ruimte. Als je bijvoorbeeld voor een grondopstelling van zonnepanelen kiest, dan weet je zeker dat deze ruimte niet meer gebruikt kan worden. De zonnepanelen zijn immers op de vloer geplaatst, waardoor het onbegaanbaar is geworden.

Daarentegen behoud je met een overkapping met zonnepanelen niet alleen deze ruimte, maar kun je het volledig naar smaak en wens inrichten. In plaats van een onbegaanbaar stuk grond, krijg je er een comfortabele en knusse ruimte voor terug. Hier kun je genieten van het heerlijke buitenleven. Bij mooi zonnig weer in de tuin ontbijten en lunchen, tegen de avond heerlijk genieten van een hapje en drankje in de schemering.

Een toenemende stroomopbrengst voor kleinere woningen

Als je als woningeigenaar beschikt over een kleinere woning, dan heeft het dak maar beperkt ruimte om zonnepanelen te plaatsen. Als je in de toekomst verder wilt verduurzamen, een onderwerp dat we later in dit blog nog bespreken. Dan zul je het aantal zonnepanelen voor de woning aanzienlijk moeten uitbreiden. De kans is dan groot dat er niet voldoende ruimte beschikbaar is voor voldoende zonnepanelen op het dak. Uiteindelijk wil je natuurlijk genoeg zonnepanelen hebben zodat de hele woning op groene stroom kan draaien. Dit is wel waar het uiteindelijk hoe dan ook naar toe gaat. Door een overkapping met zonnepanelen te plaatsen, kun je met een kleinere woning dus extra zonnepanelen plaatsen. Waardoor de totale stroomopbrengst van de woning aanzienlijk toeneemt. Hierdoor is er ruim voldoende groene stroom beschikbaar om ook in de toekomst verder te kunnen verduurzamen.

Het is de oplossing voor daken die ongeschikt zijn voor zonnepanelen

In sommige gevallen zijn daken helemaal niet geschikt voor zonnepanelen. Meestal komt dit omdat een groot gedeelte van het dak op het noorden gericht staat. Als zonnepanelen op het noorden gericht worden dan zal het benutte vermogen van de zonnepanelen niet hoger worden dan 75%. Omdat je dus maar een klein gedeelte van het vermogen benut, is de totale stroomopbrengst behoorlijk lager. Dit maakt dat de investering in zonne-energie niet uit kan of minder rendabel is. De overkapping met zonnepanelen biedt uitkomst. Een van de vele voordelen is namelijk de volledige vrijheid van het plaatsen. Hierdoor ben je niet afhankelijk van de oriëntatie van je dak en kun je eenvoudig zonnepanelen op het zuiden plaatsen. Op het zuiden wordt het hoogst haalbare rendement behaald. Tegelijkertijd krijg je er een comfortabele overkapping met extra leefruimte in de tuin voor terug.

Vervuilende dakbedekking is verleden tijd

Met de zonnepanelen overkapping is vervuilende dakbedekking verleden tijd geworden. Voorheen kon je een overkapping alleen goed waterdicht maken als er dakbedekking geplaatst werd. Vaak wordt hiervoor bitumen gebruikt, wat perfect werkt. Maar tegelijkertijd ook geproduceerd wordt in raffinaderijen en behoorlijk energie-intensief is. Het is dus niet een hele duurzame keuze.

Daarentegen zijn zonnepanelen als dak van de overkapping een zeer duurzame oplossing. De zonnepanelen kunnen tegenwoordig in een stevig frame geplaatst worden, waardoor het allemaal precies op elkaar aangesloten wordt. Hierdoor wordt het dak waterdicht en kun je onder de zonnepanelen beschut van het buitenleven genieten. Terwijl je hier beschut van de zon geniet van het warme weer, zetten de zonnepanelen de kracht van de zon om in duurzame groene stroom. Dat is pas duurzaam te werk gaan.

Bespaar geld en wordt energieonafhankelijk

De overkapping met zonnepanelen biedt dus een extra alternatief om zonnepanelen te plaatsen. In plaats van de plaatsing op het dak, kunnen er nu ook zonnepanelen in de tuin geplaatst worden. Dit terwijl je hiervoor dus geen ruimte hoeft in te leveren. Dit geeft een gemiddeld huishouden de mogelijkheid om het aantal zonnepanelen aanzienlijk uit te breiden. Wat als gevolg heeft dat meerdere huishoudens energie-onafhankelijk kunnen worden. Doordat de overkappingen aan elkaar geschakeld kunnen worden, kunnen er oneindig zonnepanelen geplaatst worden, mits de ruimte in de tuin dit toelaat. Als je in de toekomst ook gedeeltelijk of volledig van het gas af wilt, ontkom je er niet aan dat er een warmtepomp of hybride-warmtepomp geïnstalleerd moet worden. Aangezien de warmtepomp op zijn beurt behoorlijk wat stroom verbruikt, zijn extra zonnepanelen gewenst en nodig.

Over de schrijver