Zonne-energie bedrijf SolarCity verwacht groei van wel 60%

Foto: theregeneration, Flickr

De aandelen van het zonne-energiebedrijf SolarCity zijn afgelopen vrijdag het snelst gestegen sinds de beursgang in december. De aandelen sloten op $ 14,40 per aandeel. Een stijging van 11%. De aandelen zijn al meer dan 80% in waarde gestegen sinds de beursgang. Het lijkt erop dat het Solar City gelukt is om een winstgevend business-model op te zetten dat niet zo gevoelig is voor de grote prijsdalingen van zonnepanelen, iets waar andere bedrijven last van hebben. 
Solar City verwacht eind 2013 al een positieve kasstroom te hebben. In december schreven we er al over, Solar City heeft een paar unieke kenmerken waardoor de beursgang een succes blijkt. Ze bedenken slimme manieren waardoor bedrijven kunnen profiteren van zonne-energie. Bijvoorbeeld een lease-constructie, waardoor geen grote investeringen vooraf nodig zijn. Solar City plaatst panelen op daken en verkopen de energie. Dit zullen ze in 2013 voor 250 megawatt gaan doen.
Bron: Financieel Dagblad
Lees ook
Miljardair laat grootste zonnecentrale ter wereld bouwen
Geld verdienen met zonne-energie? Lees ons vernieuwde Dossier Zonnepanelen

Over de schrijver

37 reacties op “Zonne-energie bedrijf SolarCity verwacht groei van wel 60%”

 1. Ik snap jouw probleem niet Tramplus.
  Zonnepanelen zorgen er toch gewoon voor dat we minder fossiele brandstoffen hoeven te verbranden? wat is nu jouw probleem?

  1. @Bart, dat zou je denken, maar waarom blijkt dat niet in de statistiek?
   Als de zonnepaneel bezitter van de verkregen subsidie vaker vliegt, zijn we verder van huis.

   1. "maar waarom blijkt dat niet in de statistiek? "
    Over welke statistieken heb jij het?
    Voor zover ik het weet, wordt de meeste stroom verbruikt overdag en vooral in de zomer als alle airco's staan te brommen…

    1. – verbruikstatistiek van fossiele energie.
     Hernieuwbare energie wordt niet ingezet om fossiel te vervangen, maar vooral om het energieverbruik te verbreden. Biobrandstof en biomassa in kolencentrales zijn daar voorbeelden van.
     In de winter is het verbruik voor verlichting veel hoger.
     Koelenergie is inderdaad een voorbeeld van snel groeiend verbruik.
     Nieuwe gebouwen verbruiken vaak meer energie om te koelen dan te verwarmen!
     Hoeveel mensen hebben zonpanelen zonder enige subsidie zoals de terugleververgoeding?

     1. > Hoeveel mensen hebben zonpanelen zonder enige subsidie zoals de terugleververgoeding?
      Ik …
      > Hernieuwbare energie wordt niet ingezet om fossiel te vervangen
      Fout: http://www.guardian.co.uk/environment/blog/2012/s
      > In de winter is het verbruik voor verlichting veel hoger.
      Verlichting is een maar een kleine verbruiker…
      > Nieuwe gebouwen verbruiken vaak meer energie om te koelen dan te verwarmen!
      Precies, en wanneer is die koeling nodig?
      > Kolen-ergie is inderdaad een voorbeeld van snel groeiend verbruik.
      Klopt (helaas).
      De honger naar energie is niet te stoppen. Het zou beter zijn als we allemaal wat minder energie zouden verbruiken. Verwarming een paar graden lager, computer uitzetten als we hem niet gebruiken etc…
      Maar los daarvan, zullen we altijd (veel) energie nodig blijven houden. En hoe meer we deze op duurzame wijze genereren, hoe beter (mijns inziens). En dat kunnen we alleen als we op meerdere paarden wedden, dus EN wind EN zon EN …
      Mensen leren om duurzame energie te gebruiken i.p.v. niet- duurzame energie, is gemakkelijker dan mensen leren om minder energie te verbruiken.

     2. "duurzame energie te gebruiken i.p.v. niet- duurzame energie is gemakkelijker dan minder energie te verbruiken"
      Zolang het energieverbruik – vliegen – in omvang sneller toeneemt dan duurzame energie groeit dus het fossiele verbruik. Ofwel water naar de zee dragen.
      In de landelijke statistiek telt energieverbruik voor vliegen, zeevaart e.d. niet. Dus lijkt het allemaal mooier dan het is en deze site laat niet na dat te benadrukken.
      Schone schijn dus

     3. Besparen voorop met helder overheidsbeleid. Bij gebouwenverwarming is het al heel goed gelukt, tenminste een halvering van het energieverbruik, nu elders nog.
      Ook bij elektriciteitsverbruik is een flinke vermindering mogelijk te beginnen met een verhoging van de grootverbruikers tarieven. Dan wordt duurzame stroom aantrekkelijk.
      Hoe meer krimp van het stroomverbruik hoe minder duurzame stroom nodig is.
      Dat telt zeker nu de groei van windenergie stokt. Geweldig of niet, wel goedkoop!

 2. Maar waarom maak je er een wedstrijd tussen wind- en zon van, Tramplus? Dat is het punt toch helemaal niet. Mensen maken hun eigen afweging wat ze beter vinden voor hun situatie, op basis van financiën en andere voorkeuren.
  Het lijkt alsof jij zonnepanelen wilt afwijzen en alleen voor wind wilt gaan.Dan zeg ik op mijn beurt: de Duitsers zijn inderdaad niet gek, ze zetten vol in op én wind, én zon én biomassa.

  1. Ik protesteer tegen de oplichting. Het is een gezwel. Als iemand mijn zonneboiler ziet is meteen de reaktie: "Doen ze nog wat, die zonnepanelen?" Lees voor de grap even de motivatie van een stemming van Groenslinks over bedrijventerreinen hier in de buurt: "Zonnepanelen en elektrisch rijden". Verder komen de nono's niet.
   http://renkum.groenlinks.nl/node/92038
   En deze is ook wel aardig. Let even op de datum:
   http://info.kopp-verlag.de/hintergruende/deutschl
   Ingenieur, niet zomaar iemand. En nogmaals, ik ga niet voor alleen wind. Haal die banaan uit je oren.
   http://de.wikipedia.org/wiki/Virtuelles_Kraftwerk

 3. Hoi Trampus, ik kijk NU naar buiten en kom tot de conclusie dat PV panelen NU een behoorlijke opbrengst zouden hebben 🙂
  In tegenstelling tot een warmwater collector is de opbrengst van een PV paneel (op moment dat er zonlicht op valt) in de winter niet zo heel veel minder . wel is het aantal zonuren een heel stuk minder en dus de totaal opgewekte energie.
  Ik heb zelf een warmwater collector, en op een dag als vandaag doet ie het inderdaad een stuk minder dan zomers maar merk zeker het effect op de warmwater voorziening.

  1. @Ruud. " is de opbrengst van een PV paneel in de winter niet zo heel veel minder"
   Na zo'n vreemde opmerking – kijk eens vele andere sites – lees ik al niet meer verder.
   Met zulke vrienden hab je geen vijanden meer nodig
   Een gunstige lentedag levert meer kWh dan de hele maand december of januari.

   1. @Mark: goed lezen is ook een vak er staat ook bij..: " (op moment dat er zonlicht op valt)"
    Ik schreef ook, "wel is het aantal zonuren een heel stuk minder en dus de totaal opgewekte energie. "
    en dat zie je inderdaad in de cijfers terug die gepubliceerd worden.

    1. En die laatste is voor mij doorslaggevend. De laatste weken weinig zon. Even ter vergelijking:
     Als je winddelen koopt, ben je voor een gemiddeld huishouden, 1500 KwU/jaar, pakweg € 1500.- kwijt en dan wordt er zeker in de winter stroom geleverd.
     https://www.windcentrale.nl/je-voordeel
     Er zijn dan korte dagen dus ook als de zon al lang achter de horizon is wordt stroom geleverd. Probeer dat maar es met een PV-paneel. Je haalt 's avonds stroom uit conventionele bronnen.
     Enne… Het aandeel windenergie en biomassa wordt natuurlijk ook groter. De Duitsers zijn niet op hun achterhoofd gevallen. Ook zij willen in de winter stroom.
     Nog maar een grafiekje:
     http://www.swissfineline.ch/blog/wp-content/uploa

 4. Wind op land is zeker een goed idee, kosteneffectief ten opzichte van grijze stroom. Met winddelen kunnen burgers bovendien zelf profiteren van de 'uitzichtbedervers' in hun buurt. Ik hoop dat de Windcentrale snel nieuwe projecten kan starten.
  Maar ook zonnepanelen zijn een goed idee hoor. De techniek schrijdt voort, de panelen worden steeds goedkoper en de hoeveelheid energie van de zon is nagenoeg oneindig. Zie dit plaatje: https://hetkanwel.net/wp-content/uploads/2012/07/B

Reacties zijn uitgeschakeld.