Zonne-energie helemaal niet zo ingewikkeld, bewijzen ongeletterde Afrikaanse vrouwen

274597819 78301Cfd7B Z
Foto: Abri_Beluga (Flickr)

Terwijl wij hier gespecialiseerde zonne-energie-deskundigen inroepen om ons rendement te berekenen, leren ongeletterde Afrikaanse vrouwen in vier maanden hoe ze ‘licht van de zon’ kunnen maken. Zij worden de toekomstige solar technici die het platteland van Sierra Leone van electriciteit gaan voorzien.

De overheid van Sierra Leone heeft $ 820.000 uitgetrokken voor het openen van een speciale school (het Barefoot College, naar Indiaas model) om elke vier maanden 50 mensen te trainen in de zonne-technologie. Het grootste deel van het platteland va Sierra Leone heeft nog geen elektriciteit en de zonne-energie zal een welkome vervanging zijn van kaarsen en kerosine. Fatmata Koroma kijkt vooral uit naar de extra tijd die verlichting in de avonduren oplevert: ‘Tot nu toe konden onze kinderen ‘s avonds niet studeren en konden wij niet relaxen, socialisen of een planning voor de volgende dag maken’.

Toch zal het nog niet meevallen om elke inwoner van Sierra Leone een verlichte avond te bezorgen. De zonnecellen zijn vooralsnog te duur voor een gezin om te kunnen betalen ($ 500-800). Dit komt voor een groot deel door de importbelasting van 45%. En om zonnecellen lokaal te gaan maken is er eerst elektriciteit in de regio nodig… Voorlopig blijft het hopen dat de regering haar belofte waar maakt om de importbelasting te verlagen.

Ondertussen heeft Nancy Kanu haar handen vol sinds ze in 2007 getraind werd in de zonne-technologie. Ze is nu ‘chief solar engineer’ in het eerste van zonne-energie voorziene dorp, Konta Line, en geeft fulltime les. Als ze tenminste niet gebeld wordt om een doorgeslagen stop te repareren of een lamp te vervangen.

Bron: The Guardian

Lees ook:

Giro 555? Sleep een ijsberg naar Afrika

Afrikaanse landen lopen voor op EU: totaalverbod op plastic tas

Ecuador pokert met regenwoud

Over de schrijver

1 reactie op “Zonne-energie helemaal niet zo ingewikkeld, bewijzen ongeletterde Afrikaanse vrouwen”

Reacties zijn uitgeschakeld.