Zonne-energie helpt Griekenland uit de crisis

mcmees24, Flickr.com
mcmees24, Flickr.com

Als het aan Sylvester Eijffinger, Klaas van Egmond, Wim Sinke, Marco Witschge en Herman Wijffels ligt, hoeft Griekenland de eurozone niet te verlaten. En dat geldt ook voor Spanje en andere schuldenlanden. Zij kunnen hun schulden namelijk terugbetalen door een concessie te geven op een deel van hun land, wat Europa vervolgens kan gebruiken om grootschalig groene energie op te wekken.

Win-win-win
Als Griekenland gedurende 25 of 30 jaar 2,1 procent van haar grondgebied beschikbaar stelt aan Europa, dan kunnen hierop zonnepanelen, windmolens of zelfs geothermische energiecentrales geplaatst worden. Dit levert een grotere hoeveelheid duurzame energie op, zorgt ervoor dat de probleemlanden hun schuld met ongeveer 30 procent kunnen verminderen en geeft hen aan het einde van de concessieperiode praktisch gratis groene energie. Ook weten schuldeisers op deze manier zeker dat ze hun geld terugkrijgen, iets dat nu nog erg onzeker is. Dit plan kan een oplossing zijn voor de problemen van Griekenland, Ierland, Spanje, Portugal en Italië.
Opnieuw investeren
Voor dit plan gerealiseerd kan worden, zullen schuldeisers eerst wel meer moeten investeren. De installaties die nodig zijn om groene energie op te wekken, kosten namelijk veel geld. Eventueel kan dat geld wel tegen een lage rente geleend worden via de Europese Investeringsbank. Het gaat hier echter alleen om opstartkosten; de operationele kosten van de installaties zijn dankzij het gebruik van zon, aardwarmte en wind erg laag.
Bronnen: Trouw, Sylvestereijffinger.com
Lees ook:
Nu overstappen op elektrisch autorijden of wachten op het alternatief?
Boeren worden zonne-ondernemers
Hoe denkt SP over energie uit zon en wind?

9 reacties op “Zonne-energie helpt Griekenland uit de crisis”

 1. @Sjors en Mark,
  Op mijn dak word nu al 2 keer het stroom gebruik geproduceerd en binnenkort ook het volledige gas gebruik gecompenseerd door middel van zonnepanelen op 25m2. Die Griekse en Spaanse zon hebben wij niet nodig.
  Laten we ze nu eens helpen met goed en efficiënt boeren op hun grond dan kunnen ze wat verdienen

 2. Goede grond dient aan voedsel en natuur ten goede te komen. Wie durft in zn hooft te halen goede grond hiervoor te verpesten.
  Er zijn meer dan genoeg daken. Op een rijtjes huis past voor 80!% van het energie verbruik aan panelen op het dak.
  Waar hebben we het over?!
  En Griekenland heeft ons niet voor de gek gehouden. Grienkeland is een mooie lap grond die zo wordt genoemd, en er wonen heel veel mensen die helemaal niets met die vuile financien te maken hebben en dus ook hun land niet zouden moeten hoeven opofferen omdat een paar mannen in pak het hebben verziekt.

  1. @Sjors, "Op een rijtjes huis past voor 80!% van het energie verbruik aan panelen op het dak"
   Kijk eens naar de cijfers over het energie verbruik (dus niet alleen elektriciteit)

 3. geothermische energiecentrales is wel heel opmerkelijk:
  1. – dit is een eindige vorm van energie en in die zin vergelijkbaar met fossiel
  2. – deze bron geeft warmte die moeilijk transporteerbaar is zeker over een lange afstand. Omzetting in een andere energievorm geeft (veel) verlies en kan dus moeilijk "duurzaam" genoemd worden.

 4. @frissewind, griekenland heeft die EU voor de gek kunnen houden doordat Goldman sachs mee hielp de schulden te verduisteren door het ff ergens anders te parkeren , lang verhaal kort: goldman sachs is medeplichtig aan de ellende in griekenland, enun zit daar TOEVALLIG oud goldman sachmedewerkers in de regering…oftewel een ONGEKOZEN ZAKENKABINET…. het is gewoon corrupt wat GS doet, ze hebben niet voor niets tientallenrechtzaken aan hun broek hangen…das echt niet omdat ze zo goed zijn voor de wereld..
  laat meraden jij denkt nog steeds dat deze crisis per ongeluk is ontstaan?? per ongeluk aLTIJD 3% teveel mogen uitgeven ? per ongeluk CDS uitgevonden ? per ongeluk gebakken lucht in huizen? per ongeluk geen uitweg bedacht voor als je uit de EU wilt? allemaal per ongeluk? nee hoor Mark heeft gelijk, het is kolonisatie2.0 wat mark denkik bedoelt is dat, wij op dez manier dus bepalen hoe we een ander lan zullen inrichten , voor de komende 30 jaar…. en denk maar niet dat dat bij die 2.1 procent blijft, na 15 jaar is dat vast al 5% … net als UNESCO, die heeft ook macht in alle landen onder het excuus dat het om monumentale grond/gebouwen gaat, en zo komen hun tentakels in souvereine landen…
  er moet nog duidelijk weer eens een frisse wind door je hoofd gaan..
  google 'confessions of an economic hitmen' van John perkins , of kijk 'invisble empire' en kijk VOORAL Max Keiser op RT.com > dan weet je wat voor corruptie er is op wall str. en bij de banken en hoe oud GS-medewerkers nu in zakenkabinetten zitten… de bnkasters nemen de plitici over, en komen zo ONGEKOZEN aan de macht……maar dat vind je vast niet erg….
  http://www.youtube.com/watch?v=bISfaVkszo0 >> laat Max keiser zien door oud Grieks politicus aan het woord te laten die uitlegt hoe GS griekenland om zeep heeft geholpen….

 5. Gek idee van Europa heb jij, Mark. Griekenland heeft schuld opgebouwd en moet die afbetalen. Dit is een suggestie die hierbij helpt en bovendien iets komt brengen in plaats van halen: gratis groene energie voor het land, voor de toekomst.

  1. We gebruiken een stuk van hun land en de (goene energie) opbrengst gaat naar ons. Zo ging het voorheen ook met de koloniale waren in ruil voor kralen.
   Het is niet bedoeld dat wij de zonnepanelen betelen en zij de opbrangst krijgen

 6. Vroeger gebruikten we de kolonien voor onze eigen kolonien waren. Nu heten die velden zonneparken voor onze energievoorzieningen. Een herhaling van de geschiedenis in een andere vorm?

Reacties zijn uitgeschakeld.