Goedkope zonnestroom voor Amsterdamse huurders dankzij stroomverdeler

Bron: Walmart, Flickr
Bron: Walmart, Flickr

Het Louise Wenthuis in Amsterdam krijgt een groot collectief zonnesysteem op het dak, en dankzij het systeem ‘Herman de stroomverdeler’ krijgen de bewoners van het huurcomplex deze stroom ook nog eens zo goedkoop mogelijk. Woningcorporatie Stadsgenoot is de eerste woningcorporatie die dit systeem op grote schaal toepast.

In totaal gaat het om 432 zonnepanelen die samen 171 sociale huurwoningen en voorzieningen van het gebouw van stroom moeten gaan voorzien. De eerste drie maanden zullen de bewoners de stroom gratis ontvangen. Daarna kan er 500 kWh per jaar worden afgenomen voor de helft van de reguliere stroomprijs.

[adrotate banner=”35″]

Collectieve zonnepanelen zonder de nadelen

Herman de stroomverdeler is een systeem waarmee coöperaties zonne-energie kunnen verdelen onder individuen. Normaal gesproken gelden er andere regels voor het salderen van stroom door coöperaties, omdat de leden van coöperaties niet direct hun eigen stroom produceren. Of, om het in technische termen te vatten: ze produceren geen stroom ‘achter de meter’. Voor stroom van energiecoöperaties geldt een korting op de energiebelasting van 7,5 ct (ex. BTW). Huiseigenaren die stroom opwekken met zonnepanelen op eigen dak betalen echter helemaal geen energiebelasting.

Herman de Stroomverdeler lost deze ongelijkheid op. Het systeem verdeelt direct de stroom onder de leden zonder dat de stroom eerst in de ‘grote pot’ komt. Het systeem werkt dus met individuele stroommeters. Hierdoor profiteert iedereen optimaal van de huidige gunstige regelingen voor zonne-energie voor particulieren. Lees hier meer over hoe Herman werkt. Hoe de verhuurder alles administratief geregeld heeft is niet helemaal duidelijk, maar dit lijkt wel een innovatie die in de gaten gehouden moet worden.

Het systeem vergde een investering van zo’n 350.000 euro. Stadgenoot denkt deze investering binnen 15 jaar terug te hebben verdiend.

Bron: Energieplus.nl, vastgoedmarkt.nl